
Το μήλο είναι το απόλυτο φρούτο του φθινοπώρου και φυσικά οι μηλόπιτες -κάθε είδους- αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους.
Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει μια φανταστική συνταγή για ανάποδη τάρτα μήλου, η οποία φτιάχνεται σε γρήγορο χρόνο και σίγουρα το αποτέλεσμα εκπλήσσει.
Τάρτα μηλου του Ακη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τη ζύμη τάρτας
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό, μέτριο
Για τη γέμιση
3 μήλα κόκκινα
3 μήλα πράσινα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. κανέλα
Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. κονιάκ
Για το σερβίρισμα
παγωτό
φύλλα δυόσμου
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το αβγό και πλάθουμε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε διάμετρο 28 εκ. και τυλίγουμε με μεμβράνη. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και κόβουμε το κάθε μήλο σε 4 κομμάτια.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Για την καραμέλα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι 28 εκ. σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κονιάκ. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και αρχίσει να γίνεται καραμέλα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα μήλα στο τηγάνι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού με τα μήλα.
Προσοχή! Αφαιρούμε νωρίς το τηγάνι από τη φωτιά γιατί το μείγμα συνεχίζει να ψήνεται και εκτός φωτιάς. Αν το μείγμα καεί τότε ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή. Δεν ακουμπάμε την καραμέλα γιατί καίει πολύ!
Τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη και κάνουμε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αναποδογυρίζουμε την τάρτα και σερβίρουμε με παγωτό, δυόσμο και ζάχαρη άχνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr