Ακύρωση προστίμων σε Ισπανία - Πορτογαλία για τα ελλείμματα ζητά η Κομισιόν

Την ακύρωση της επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μη ικανοποιητική λήψη δράσης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους προτείνει η Κομισιόν.

akurwsi-prostimwn-se-ispania---portogalia-gia-ta-elleimmata-zita-i-komision
SHARE THIS
0
SHARES

Την ακύρωση της επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μη ικανοποιητική λήψη δράσης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία, και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, θα δοθούν νέες προθεσμίες στις δύο χώρες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στο τέλος του 2016 για την Πορτογαλία και το 2018 για την Ισπανία.

Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τον Σεπτέμβριο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί η παροχή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Ποια μέτρα προτείνονται

Για την Πορτογαλία είχε οριστεί ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% πέρυσι, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν 4,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2016 το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα είναι μεν μικρότερο του 3%, δηλαδή στο 2,7% του ΑΕΠ, ωστόσο το «περιθώριο ασφάλειας» έναντι της υπέρβασης της τιμής που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ θα είναι «πολύ στενό». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητά από τις πορτογαλικές αρχές να καταβάλουν φέτος επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια 0,25% έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5% στο τέλος του 2016. «Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό δείχνει πως υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ μας και βούληση για λήψη δράσης» ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η πορτογαλική κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει τα νέα μέτρα το συντομότερο και όχι αργότερα από τις 15 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, είχε οριστεί ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος (2% του ΑΕΠ), αλλά σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν θα παραμείνει μεταξύ 4,1% και 4,7%. Ωστόσο, λόγο της εύθραυστης κατάστασης, η Επιτροπή πήρε την απόφαση να δώσει παράταση δύο ετών και όχι ενός. «Θεωρήσαμε ότι μια απότομη προσαρμογή ύψους 1,3%-2% σε ένα χρόνο θα ήταν πολύ υψηλή και θα κόστιζε σε ανάπτυξη, ενώ λόγω της έλλειψης της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί» εξήγησε ο Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας πιο «συνετή» και «ρεαλιστική» την απόφαση της Επιτροπής να δώσει περιθώριο 24 μηνών στην Ισπανία για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 2,2% το 2018. Ως εκ τούτου η Επιτροπή πρότεινε τη λήψη μέτρων 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook