Αναζητούνται... παροχές χωρίς αυξημένο δημοσιονομικό κόστος

Αναζητούνται παροχές χωρίς αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.

anazitountai-paroxes-xwris-auksimeno-dimosionomiko-kostos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αναζητούνται παροχές χωρίς αυξημένο δημοσιονομικό κόστος. Πέρα από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ήδη «ψήνονται» η απαλλαγή των αναδρομικών που δόθηκαν στα ειδικά μισθολόγια από την εισφορά αλληλεγγύης, η αναβολή της αναπροσαρμογής του αντικειμενικού καθεστώτος, η παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ακόμη ένα εξάμηνο, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία, η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις χηρείας και η αναβολή της προωθούμενης αύξησης στην αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη διατήρηση του αφορολογήτου. Η αρχή θα γίνει από τις επόμενες ημέρες –με την κατάθεση της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ενστόλων και των ειδικών μισθολογίων και θα κορυφωθεί μέσα στον Μάιο με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση των θεσμών για τη τήρηση των συμφωνηθέντων και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά και για ανακοίνωση θετικών μέτρων ενόψει των εκλογών. Η μη επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα ακόμη «δώρο» προς τους ένστολους οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε εισφορά αλληλεγγύης για τα αναδρομικά που εισέπραξαν στο τέλος του 2018. Είναι η δεύτερη παροχή καθώς προ μηνών είχε αποφασιστεί να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση για τα αναδρομικά μόνο με την καταβολή του 20%. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20-30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι χρήματα που λογίζονται ως διαφυγόντα έσοδα.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, μπορεί να έχει ψηφιστεί ο νόμος αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Κανονικά πρέπει να οριστούν ορκωτοί εκτιμητές για να ορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά ούτε αυτό έχει γίνει. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση των θεσμών περάσουν νέες τιμές ζώνης φέτος, αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 ούτε για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.

Ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα με το επιχείρημα ότι δεν έχουν αποσυμφορηθεί τα κέντρα υποδοχής μεταναστών μέτρο το οποίο επίσης έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα θα αναβληθεί η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών που είναι απαραίτητοι προκειμένου να διασφαλιστεί το αφορολόγητο.

Άμεσα τέλος αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις και την αύξηση των συντάξεων χηρείας (σ.σ δεν θα πέφτουν πλέον στο 50% της αρχικής σύνταξης του θανόντος αλλά στο 70% όπως ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία αναμένεται μετά το Πάσχα. 

 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook