Από τη μάχη της παροχολογίας στον "πόλεμο των φόρων"

Σαφή πρόγευση για το περιεχόμενο της προκλογικής αντιπαράθεσης πήραν όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή

apo-ti-maxi-tis-paroxologias-ston-polemo-twn-forwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σαφή πρόγευση για το περιεχόμενο της προκλογικής αντιπαράθεσης πήραν όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την ενεργοποίηση 29 διαφορετικών φορολογικών μέτρων κατά τη διάρκεια της θητείας του και τον Αλέξη Τσίπρα να ανταπαντά για τους φόρους και τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο θα περνούν οι εβδομάδες, οι παροχές και τα έκτακτα επιδόματα θα φεύγουν από το προσκήνιο και στην επιφάνεια θα αναδεικνύεται η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για τη φορολογική πολιτική. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Νέα Υόρκη υποστήριξε ότι αν είχε την ευκαιρία να είναι υπουργός Οικονομικών και για τα επόμενα 3-4 χρόνια, η προτεραιότητά του θα ήταν να προχωρήσει σε ένα νέο απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο δίνοντας έμφαση στη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Γεγονός είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος κατά την προεκλογική περίοδο, στο να προβάλλει την πρόθεσή της να μην υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Αυτό βέβαια θα σημαίνει ότι θα θυσιαστεί και ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα έως 30.000 ευρώ αλλά και η μείωση του βασικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο τη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% αλλά θα δεχτεί έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση για να αποκαλύψει τον τρόπο χρηματοδότησης αυτού του μέτρου. Θα γίνει μέσω της μείωσης του αφορολογήτου; Της περικοπής δαπανών του δημοσίου; Της εκ νέου διαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων; Διαφορετικές προτεραιότητες υπάρχουν και στον ΕΝΦΙΑ –η κυβέρνηση θέλει να δοθεί έμφαση στις μικρές περιουσίες ενώ η Νέα Δημοκρατία στις μεσαίες- αλλά και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων με την Νέα Δημοκρατία να θέλει πιο επιθετική μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από αυτήν που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εξαγγείλει και τη μείωση του ΦΠΑ για την περίοδο μετά το 2021.

Η προεκλογική αντιπαράθεση θα γίνει σε μια χρονιά που οι φόροι θα βρίσκονται και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο. Με μοναδική εξαίρεση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ –η οποία ελάχιστα θα φανεί προεκλογικά- δεν υπάρχει άλλο μέτρο μείωσης των φορολογικών βαρών καθώς σχεδόν όλος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος διοχετεύτηκε για τη μη περικοπή των συντάξεων και των επιδομάτων. Έτσι, η εκλογική μάχη θα δοθεί επί των υποσχέσεων. Ποιο φορολογικό πρόγραμμα θα αποσπάσει περισσότερες θετικές γνώμες και ποιο θα κριθεί ως «ρεαλισικό»; Η επόμενη περίοδος θα είναι γεμάτη από στοιχεία, επιχειρήματα και υποσχέσεις πάνω στο θέμα της φορολογικής πολιτικής. 

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook