Follow us

Αυτή είναι η εγκύκλιος - «φωτιά» για τα μπλοκάκια

Η εγκύκλιος θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτή είναι η εγκύκλιος - «φωτιά» για τα μπλοκάκια

Με μεγάλη καθυστέρηση δόθηκε τελικά πριν από λίγο στη δημοσιότητα η εγκύκλιος που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουν ασφαλιστικές αεισφορές όσοι εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών, γνωστοί και ως «μπλοκάκληδες».

Η εγκύκλιος θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, καθώς στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει όχι περισσότερους από δύο εργοδότες, έχει δικαίωμα να ζητά από τους εργοδότες του να του καταβάλλουν τα 2/3 των εισφορών.

Από την άλλη, η εγκύκλιος πετά στον «καιάδα» μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ένα μπλοκάκι, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τους υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα από το μπλοκάκι.

Κατεβάστε εδώ την εγκύκλιο

1. Πρόσωπα που εντάσσονται στη ρύθμιση

Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς προσδιορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά).

2. Ποσοστά εισφορών

Ειδικότερα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες.

Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου.

Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών (δηλαδή επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) λόγω της ιδιότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση οι εισπραττόμενες εισφορές καταβάλλονται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς στους οποίους και έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος.

3. Ανώτατη –κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην οικεία ρύθμιση ελέγχεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ των μερών.

Πιο συγκεκριμένα, για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 με ετήσια διάρκεια σύμβασης, κατά τα ως άνω, ισχύει το ετήσιο ανώτατο όριο των 70.320 ευρώ, συνεπώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του δελτίου παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ), ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,8 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται υπέρβαση του ανωτάτου ετησίου ορίου.

Σε περιπτώσεις συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του έτους, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην κατανομή της συμφωνημένης αμοιβής ανά μήνα ενώ και το ανώτατο όριο λαμβάνεται υπόψη σε μηνιαία βάση (5.860,80 ευρώ). Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό του/των ΔΠΥ που εκδίδεται/ονται μηνιαίως από ασφαλισμένο που υπάγεται στη ρύθμιση της παρ.9 του άρθρου 39, υπολείπεται της ελάχιστης βάσης υπολογισμού εισφορών, ο εν λόγω ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές που υπολείπονται του ελάχιστου ποσού κατά το χρόνο της ετήσιας εκκαθάρισης της ασφαλιστικής υποχρέωσης, οπότε και θα οριστικοποιούνται οι αναλογούσες σε αυτόν ασφαλιστικές εισφορές.

4. Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ)

Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.

Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση ΑΠΔ, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης. Με την υποβολή της ΑΠΔ αυτής ενεργοποιείται αυτομάτως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα παραπάνω.

Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσής του.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται/ονται ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι αυτού περί της υποχρέωσης υποβολής ΑΠΔ και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης και εντεύθεν. Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός).

5. Εκκαθάριση και συμψηφισμός εισφορών

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αρχικά υπήχθησαν στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39, πληρούντες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά στη συνέχεια τις απώλεσαν (επειδή, για παράδειγμα, παρείχαν υπηρεσίες σε περισσότερους αντισυμβαλλομένους είτε επειδή δεν είχαν κανέναν αντισυμβαλλόμενο), για το διάστημα που ακολουθεί την έκπτωση από τις ρυθμίσεις της ανωτέρω παραγράφου, καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτοί.

Έτσι, εάν στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους παρασχεθεί υπηρεσία και σε τρίτο αντισυμβαλλόμενο, ο ασφαλισμένος οφείλει να γνωστοποιήσει τούτο στον ΕΦΚΑ, με σχετική αίτηση-δήλωση, ώστε να επέλθει η σχετική μεταβολή στο μητρώο και να ενημερωθεί/ούν ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι προκειμένου να απαλλαγεί/ούν από την ανωτέρω υποχρέωση. Όπως και για κάθε άλλη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, στο τέλος εκάστου έτους θα πραγματοποιείται εκκαθάριση και συμψηφισμός μεταξύ των καταβληθεισών κατά τους ανωτέρω μήνες εισφορών και των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας (όπως αυτό προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος).

6. Τελικές διευκρινίσεις επί προσώπων που υπάγονται ή μη στη ρύθμιση και επί της έννοιας του αντισυμβαλλόμενου.

Επισημαίνεται ότι για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, εφαρμόζεται η περ. στ’ της παρ. 3 του άρθρου 38 (εγκύκλιος Υπουργείου, ΑΔΑ:7Χ78465Θ1Ω-1Λ3).

Στην κοινοποιούμενη διάταξη δεν υπάγονται οι εταίροι και συνεργάτες δικηγορικών εταιριών, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτοί).

Επίσης, η κοινοποιούμενη διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση ασφαλισμένων που προσφέρουν υπηρεσίες υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, και οι οποίοι υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 38 ως μισθωτοί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με βάση το άρθρο 38.

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο αντισυμβαλλόμενο μέσω ΔΠΥ, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 περί πολλαπλής δραστηριότητας και όχι αυτή της παρ. 9 του άρθρου 39.

Τέλος, ως αντισυμβαλλόμενος υπό την έννοια του παρόντος, λογίζονται και ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής. Η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται στον κοινό οικονομικό σκοπό που επιδιώκεται από τον αντισυμβαλλόμενο μέσω των κάθε είδους νομικής μορφής δραστηριοτήτων και συνιστά απόρροια των κατά περίπτωση πραγματικών στοιχείων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τέτοια τεκμήρια προκύπτουν όταν διαφορετικές επιχειρήσεις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, λειτουργούν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό, απασχολούν από κοινού το ίδιο προσωπικό, είτε τα στοιχεία αυτά συντρέχουν σωρευτικά είτε όχι.

7. Παραδείγματα

α. Μηχανικός παρέχει υπηρεσίες σε μία τεχνική εταιρία και σε μία τράπεζα για διάστημα 10 μηνών. Για αυτές τις δύο δραστηριότητες εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών, 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως. Από τη διάρκεια και τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει ότι αυτές δεν είναι ευκαιριακής μορφής, αλλά αντιθέτως απαιτούν διαρκή απασχόληση. Ως εκ τούτου, ο ως άνω ασφαλισμένος υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39.

Συνεπώς, για κάθε μία από τις ως άνω δραστηριότητες υπολογίζονται εισφορές ως εξής: Για την πρώτη, το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής επιμερίζεται στους μήνες που διαρκεί η σύμβαση, επομένως σε κάθε μήνα αντιστοιχεί αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ. Επ’ αυτής υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου (τεχνικής εταιρίας). Για τη δεύτερη, το αντίστοιχο ποσό της μηνιαίας αμοιβής ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, στο οποίο και θα υπολογιστούν εισφορές κατά όμοιο τρόπο. Είναι ευνόητο ότι κατά τον ίδιο τρόπο επιμερίζονται οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

β. Γιατρός παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτική κλινική, με σύμβαση ετήσιας διάρκειας, και αμοιβή ύψους 80.000 ευρώ, για την οποία εκδίδει τρία ΔΠΥ. Η εν λόγω κλινική αποτελεί τον μόνο αντισυμβαλλόμενο του συγκεκριμένου ασφαλισμένου-ιατρού, επομένως αυτός υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39.

Ανεξαρτήτως του αριθμού των ΔΠΥ στις οποίες επιμερίζεται η συμφωνηθείσα αμοιβή, καταβάλλονται εισφορές με βάση το ανώτατο ετήσιο όριο των 70.320 ευρώ, με δεδομένο ότι η οικεία σύμβαση είναι ετήσιας διάρκειας. Αν η ως άνω σύμβαση ήταν διάρκειας 10 μηνών, τότε η συμφωνηθείσα αμοιβή θα αντιστοιχούσε σε 8.000 ευρώ/μήνα, συνεπώς οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της ανώτατης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των 5.860,8 ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση, και με δεδομένο ότι δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 39, ο εν λόγω ασφαλισμένος θα καταβάλει κανονικά εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός) για τους υπόλοιπους δύο μήνες του έτους.

γ. Γιατρός παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτική κλινική, με σύμβαση διάρκειας 10 μηνών για την οποία εκδίδει ΔΠΥ αξίας 5.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 39, το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής επιμερίζεται στους μήνες που διαρκεί η σύμβαση, επομένως σε κάθε μήνα αντιστοιχεί αμοιβή ύψους 500 ευρώ. Επ’ αυτής υπολογίζονται εισφορές αντιστοίχως κατανεμημένες σε βάρος του ασφαλισμένου και σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου κατά τα ως άνω αναφερθέντα. Επιπροσθέτως, για το ποσό που υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των αυτοαπασχολουμένων (586,08-500=86,08 ευρώ), ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός).

δ. Λογιστής εργάζεται ως μισθωτός σε εταιρία και παρέχει παράλληλα υπηρεσίες σε άλλη εταιρία με ΔΠΥ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, αλλά σε αυτή του άρθρου 36 περί πολλαπλής δραστηριότητας. Επομένως, για τις αποδοχές του από τη μισθωτή εργασία υπολογίζονται εισφορές με βάση το άρθρο 38, για το δε εισόδημά του από την ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος (ΔΠΥ) καταβάλλει εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός).

ε . Ο ίδιος ως άνω ασφαλισμένος που εργάζεται ως μισθωτός σε εταιρία, λαμβάνει και επιπλέον αποδοχές από την ίδια εταιρία με ΔΠΥ. Στην περίπτωση αυτή, ομοίως δεν υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, αλλά για το σύνολο του εισοδήματος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 38. Συνεπώς, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές μισθωτού και, επομένως, η εταιρία καταβάλει τις εισφορές εργοδότη που αντιστοιχούν στο σύνολο του εισοδήματος (αποδοχές από μισθωτή εργασία και εισόδημα από ΔΠΥ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το υπεραιωνόβιο εστιατόριο που συγκινεί με τη θαλασσινή του κουζίνα

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2025 | 13:37

Εξοικονομώ 2025: 1,1 δισ. ευρώ για προγράμματα τις τελευταίες 15 μέρες - Δικαιούχοι πάνω από 135.000 νοικοκυριά

Από την τρέχουσα εβδομάδα οι δικαιούχοι θα μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 24 Νοε 2025 | 12:25

ΕΟΤ: Επιτυχής η προβολή της Νάξου και της Κεντρικής Μακεδονίας σε γαλλικά ΜΜΕ

Ο ΕΟΤ διοργάνωσε στο Παρίσι εκδήλωση προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και Κ. Μακεδονία όπου παραβρέθηκαν συντάκτες από κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

BLACK FRIDAY 24 Νοε 2025 | 11:52

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Το λεγόμενο "Black Friday" έχει γίνει "Black Month" - Δεν ενισχύει τον τζίρο

"Το λεγόμενο "Black Month" δεν ενισχύει τον συνολικό τζίρο, απλώς τον μετακινεί", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 11:40

Η ώρα των δημοσίων υπαλλήλων: Οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις στην παρακράτηση φόρου - Παραδείγματα

Αρχίζει η επιχείρηση "ενίσχυσης" των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 10:45

Στο Βερολίνο ο Πιερρακάκης- Θα συναντηθεί με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης

ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 07:57

Καταβάλλεται σήμερα η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους – Την Παρασκευή η επιστροφή ενοικίου

Δύο οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ, για περισσότερους από 2,5 εκατ. δικαιούχους, υλοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 07:31

Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά - Τι θα γίνει μετά το 2027

Πραγματικές αυξήσεις, έστω και μικρές, θα έχουν από τον επόμενο μήνα 671.586 συνταξιούχοι που λαμβάνουν θετική προσωπική διαφορά.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2025 | 11:49

Από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης για την ενίσχυση των 250 ευρώ

Αυτό αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτησή της

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 23 Νοε 2025 | 09:29

Γιατί έρχονται νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα σούπερ μάρκετ - Η ώθηση στην αγορά από τους τουρίστες

Η πίεση στα περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα κόστη φέρνουν νέες εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2025 | 09:12

Προϋπολογισμός 2026: 3,2 δισ. ευρώ για 5 εκατ. νοικοκυριά - Τα μέτρα για στέγη, νέα γενιά και οικογένειες

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι αυξήσεις μισθών στον προϋπολογισμό του 2026

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Νοε 2025 | 08:26

"Ζητείται" αύξηση πάνω από 4% στον μέσο μισθό του 2026: Η προϋπόθεση για να γίνει το σενάριο πραγματικότητα

Οι συνολικές μεικτές απολαβές από εξαρτημένη εργασία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2026 στα 93,6 δισ. ευρώ, έναντι 89,7 δισ. για το 2025

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ 22 Νοε 2025 | 20:22

Διευθύνων σύμβουλος Euronext για εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Έγιναν εκπληκτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

"Ζητούμενο είναι η διασύνδεση των οικονομιών με τις παγκόσμιες αγορές" τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext με αφορμή την εξαγορά του ΧΑΑ.

ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 22 Νοε 2025 | 10:13

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Zara σχεδιάζουν κινητοποιήσεις την Black Friday έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας

Η ισπανική συνδικαλιστική ένωση CCOO συντονίζει τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις

ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 22 Νοε 2025 | 10:12

Προϋπολογισμός: Στις 20.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 2026 - Οι περιορισμοί και οι κανόνες

Η κατανομή των προσλήψεων στους επιμέρους φορείς θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Νοε 2025 | 09:55

Το ανταποδοτικό τέλος ανέβασε τα κέρδη της ΕΡΤ στα 48,7 εκατ. ευρώ - Πόσα πληρώνουμε κάθε μήνα

Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός κύκλος εργασιών της ΕΡΤ πέρυσι έκλεισε στα 243,55 εκατ. ευρώ από 218,29 εκατ. ευρώ το 2023

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 22 Νοε 2025 | 09:37

Πειραιάς- Ελευσίνα: Τα λιμάνια που μπορούν να εκτοξέυσουν τη χώρα μας ως κομβικό εμπορικό και γεωπολιτικό πέρασμα

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας — πάνω στον κρίσιμο άξονα Σουέζ-Ανατολική Μεσόγειος-Ευρώπη — δημιουργεί δυναμικό περιβάλλον όπου εμπορικές ροές, ενέργεια και ναυτιλία συναντώνται

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 21 Νοε 2025 | 21:05

Στις 28 Νοεμβρίου η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

ΕΡΕΥΝΑ CENSUS ΤΗΣ NIELSENIQ 21 Νοε 2025 | 14:59

Ο θάνατος του παραδοσιακού λιανεμπορίου: Έκλεισαν 4.930 περίπτερα και πάνω από 8.000 παντοπωλεία

Για τα οργανωμένα δίκτυα λιανικής είναι μια χρυσή εποχή, καθώς προσθέτουν νέα σημεία και επεκτείνονται σε νέες περιοχές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 21 Νοε 2025 | 12:50

ΦΙΞ: Από τις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης στην παρακμή και την αναγέννηση από τη DIMAND

Η ιστορία του βιομηχανικού συμβόλου της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Τι θα κατασκευάσει η Dimand.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 150 ΗΜΕΡΕΣ 21 Νοε 2025 | 10:32

Το "ταμείο" των μέτρων στήριξης: Σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπουν 580 εκατ. ευρώ ανήμερα της… Black Friday

Τα… εφαρμοσμένα οικονομικά στη μάχη των δημοσκοπήσεων – Ώρα εφαρμογής των μέτρων στήριξης

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 21 Νοε 2025 | 08:46

Αύξηση δανεισμού και νέα πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων το 2026 - Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά αφενός τις υψηλότερες ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες υπολογίζεται να φθάσουν τα 30,1 δισ. ευρώ

ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 20 Νοε 2025 | 18:38

Πέθανε ο επιχειρηματίας Πάνος Μαρινόπουλος σε ηλικία 74 ετών - Aπό ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια

Ο γνωστός επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή από ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 20 Νοε 2025 | 12:59

Προϋπολογισμός 2026: Ανάπτυξη 2,4% και ανεργία 8,6% - Μόνιμα μέτρα στήριξης 1,75 δισ. ευρώ

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2026 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,4%, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στο ποσοστό της ανεργίας και στον πληθωρισμό.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Νοε 2025 | 10:12

Χατζηδάκης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Σε 10 ημέρες οι καταβολές

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε, ότι "επειδή εφαρμόζουμε το νέο σύστημα, θα περισσέψουν χρήματα και αυτά δεν θα γυρίσουν στις Βρυξέλλες".

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Νοε 2025 | 09:04

Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά - Τι συμβαίνει σε βόρεια και νότια προάστια

Ο βασικός "ένοχος" για το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών διαθέσιμων είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, φαίνεται να είναι ο τεράστιος όγκος των κλειστών κατοικιών.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 20 Νοε 2025 | 08:47

Στο συρτάρι και το 2026 οι αυξήσεις εισφορών βάσει δείκτη μισθών - Τι σημαίνει για τις νέες συντάξεις

Ο δείκτης μεταβολής μισθών καταγράφει την αύξηση που σημείωσαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι μισθοί όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 20 Νοε 2025 | 08:12

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026: Μείωση φόρων για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και φοροελαφρύνσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 08:03

Στις 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενός ενοικίου: Ποιους αφορά - Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 07:51

Αυτές είναι οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. αυταπασχολούμενους – Αναλυτικά τα ποσά [πίνακας]

Ο πληθωρισμός του 2025 θα κλείσει στο 2,6% οπότε αυτό θα είναι και το ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 20 Νοε 2025 | 07:31

POS - IRIS: Πρόστιμα έως 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις

Εντείνεται η πίεση προς επιχειρήσεις, παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών τιμολόγησης και παρόχους πληρωμών που δεν συμμορφώνονται με το νέο πλαίσιο διασύνδεσης των συστημάτων πληρωμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Νοε 2025 | 17:35

Γιατί το ΣτΕ επέβαλε πρόστιμα από 5.000 έως 12.000 ευρώ σε τέσσερα υπουργεία

Τα ποσά των προστίμων θα καταβληθούν από τα υπουργεία στους πολίτες, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 19 Νοε 2025 | 17:02

Τι θέλουν οι Αμερικανοί στην Ελευσίνα - Η κόντρα με τους Κινέζους της Cosco

Το σχέδιο προβλέπει ένα λιμάνι πολλαπλών χρήσεων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο πολεμικά όσο και εμπορικά πλοία μεταφοράς

HELLENIC ESTATES - LAMDA DEVELOPMENT 19 Νοε 2025 | 15:55

Ελληνικό: Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η κατασκευή του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών Skyline Havens

Οι νέες κατοικίες αναπτύσσονται από την Hellenic Estates σε συνεργασία με τη Lamda Development

ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 19 Νοε 2025 | 15:22

Metlen: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

H Metlen σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για την αποπληρωμή υφιστάμενων χρεών, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για τα έξοδα της έκδοσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 14:19

Αναζητούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με "ζεστό χρήμα" - Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και ο κόφτης

Ουσιαστικά, αναζητούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αφήσει αναξιοποίητη την περιουσία τους για οικονομικούς λόγους.

19 Νοε 2025 | 10:24

ΔΕΗ: Στρατηγικές επενδύσεις €10,1 δισ. την τριετία 2026-28 με στόχο EBITDA €2,9 δισ

Το ισχυρά αναπτυξιακό, επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την τριετία 2026-2028.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 08:54

Ποιοι θα πάρουν σπίτι με επιδότηση - Ολα τα νέα κριτήρια

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" διευκολύνει την απόκτηση στέγης από άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ 19 Νοε 2025 | 08:45

Οι τέσσερις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Για τέσσερεις συνεχόμενες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 19 Νοε 2025 | 07:47

Διαδικτυακή απάτη: Πόσα χρήματα χάνουν οι Ελληνες καταναλωτές και γιατί συνεχίζουν να ψωνίζουν online

Απ' όσους έπεσαν θύματα, οι δύο στους δέκα υπέστησαν χρηματική απώλεια, με το 33% να χάνει έως 50 ευρώ, το 30% 50–199 ευρώ, το 12% 200-499 ευρώ και το 16% πάνω από 500 ευρώ.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΡΟΣΗΜΟ 18 Νοε 2025 | 22:34

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση περισσότερων από 10 εκατομμύρια καρτέλες ενσήμων

Υπάρχουν συνολικά 53 εκατομμύρια καρτέλες ενσήμων που ψηφιοποιούνται από τον e-ΕΦΚΑ - Μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων

ΜΑΓΑΖΙΑ 18 Νοε 2025 | 18:01

Χριστούγεννα 2025: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα - Αναλυτικά οι ώρες

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το ωράριο είναι ενδεικτικό και προαιρετικό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Νοε 2025 | 17:34

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να μειώσετε σημαντικά το κόστος - 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Οι οδηγίες του Υπ. Ενέργειας αφορούν απλές καθημερινές συνήθειες αλλά και παρεμβάσεις στον εξοπλισμό του σπιτιού, που μπορούν να ρίξουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 18 Νοε 2025 | 16:32

Τέλη κυκλοφορίας: Απαλλάσσονται τα οχήματα οργανώσεων εθελοντών πυροσβεστών

Γ. Κεφαλογιάννης: Ικανοποιούμε ένα πάγιο και απολύτως δίκαιο αίτημα των εθελοντών

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 18 Νοε 2025 | 13:22

Στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου του YΠOIK για σχολάζουσες κληρονομιές, παρεμβάσεις σε φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2025 και μπορεί να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος.

18 Νοε 2025 | 08:00

Rebranding και στο "Σπίτι μου 2": Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Ποιοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να διεκδικήσουν επιδοτούμενο δάνειο – Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στους επόμενους 10 μήνες

ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΦΟΡΑ 18 Νοε 2025 | 07:16

Γιατί η Κομισιόν εξετάζει φόρο στη ζάχαρη και στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με λιπαρά και αλάτι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής φόρου στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι τον επόμενο χρόνο.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ 2029 17 Νοε 2025 | 22:51

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: Εντός του 2027 αναμένονται οι πρώτες συναλλαγές

Οι καταναλωτές, οι έμποροι και οι τράπεζες "θα επωφεληθούν όλοι" από το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ 17 Νοε 2025 | 22:14

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα δάνειο 1 δισ. στη Γαλλία - "Η οικονομία της πάει καλύτερα", γράφει η Parisien

Οι Γάλλοι δηλώνουν ενυπωσιασμένοι από το γεγονός πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει 1,1 δισ. ευρώ προκαταβολικά στη Γαλλία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17 Νοε 2025 | 15:51

"Σπίτι μου ΙΙ": Παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026 για το πρόγραμμα

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και κλείνει τον Αύγουστο του 2026

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 13:04

Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε - Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Άλλο ένα "χαρτί" για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος ρίχνει στην αγορά η κυβέρνηση.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 17 Νοε 2025 | 11:24

Οι 4 οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών που χτίζουν πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες - Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ

Τέσσερις ισχυρές ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες επενδύουν σε πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 17 Νοε 2025 | 08:29

Επίδομα θέρμανσης: Ξεπέρασαν τις 550.000 οι αιτήσεις - Οι παγίδες και τα λάθη που στοιχίζουν την ενίσχυση

Περίπου το 70% των αιτήσεων αφορά την επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, την πιο διαδεδομένη μορφή ενίσχυσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 07:43

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα "μαύρα" στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι προβλέπει

Από κόσκινο περνάει η εφορία τούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων και, εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο από το αναγραφόμενο, επανυπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και επιβάλλει πρόστιμα.

77.451 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 17 Νοε 2025 | 07:31

Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα ως την Παρασκευή - Ολα τα επιδόματα

Το χρηματικό ποσό των 68.303.000 ευρώ θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 77.451 δικαιούχων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 16 Νοε 2025 | 15:08

Υπεγράφη η συμφωνία για τη μεταφορά αμερικανικού LNG από την Ελλάδα στην Ουκρανία -Παρουσία Μητσοτάκη, Ζελένσκι, Γκίλφοϊλ

Την συμφωνία υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Ουκρανίας, ενώ το παρών έδωσε και η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Νοε 2025 | 10:55

Golden Visa: Τι αλλάζει στο πλαίσιο για τους επενδυτές τρίτων χωρών

Όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, όλοι οι τύποι επένδυσης αποκτούν κοινό πλαίσιο δικαιολογητικών

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 16 Νοε 2025 | 09:37

"Φλέβα χρυσού" οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι για τον ΕΦΚΑ

Καθαρό κέρδος 157 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα έχει φέτος ο ΕΦΚΑ από τα έσοδα που αφήνει στο ταμείο η απασχόληση των συνταξιούχων.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 16 Νοε 2025 | 08:51

Κλείνει το "παράθυρο" των αφορολόγητων μικροδεμάτων από τις αρχές του 2026 - Τι αλλάζει για Temu, Shein, e-shops

Πώς επηρεάζονται Temu, Shein, Trendyol - Τι αλλάζει για τον καταναλωτή - Τι αποφάσισε το ECOFIN.

16 Νοε 2025 | 08:30

Τα 5 έργα που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου - Με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια με διασυνοριακό χαρακτήρα αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Νοε 2025 | 08:12

Το χρονοδιάγραμμα των "ενέσεων χρήματος" στην αγορά - Τι θα δοθεί και πότε

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, με στόχο να περιορίσει το αίσθημα δυσαρέσκειας για την ακρίβεια

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 15 Νοε 2025 | 20:49

"Τουρισμός για όλους 2025": Νέοι δικαιούχοι για τη χειμερινή περίοδο - Τις επόμενες ημέρες η ανάδειξή τους

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης των νέων δικαιούχων για τη χαμηλή περίοδο που λήγει στις 31/12/2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2025 | 09:26

Οίκος Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ - "Το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ραγδαία"

Ο Fitch είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 και φέτος τον Μάιο αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της σε θετικές.

15 Νοε 2025 | 09:03

Οι μεγάλες προσδοκίες για κοίτασμα αερίου στο Ιόνιο – Τι σημαίνει για τον εθνικό πλούτο

Η είσοδος της ExxonMobil με ποσοστό 60% στην κοινοπραξία με Helleniq Energy και Energean επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν "σοβαρές και αισιόδοξες ενδείξεις" για πιθανό κοίτασμα στο Ιόνιο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 15 Νοε 2025 | 08:42
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2025 | 08:32

Τα 4 μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους - Τι αλλάζει στις αποδοχές τους, πότε θα εφαρμοστούν

Τέσσερα μέτρα για τη βελτίωση του εισοδήματος εκατομμυρίων συνταξιούχων πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Νοε 2025 | 00:09

Fitch Ratings: Αναβάθμισε σε "ΒΒΒ" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Με σταθερές προοπτικές

"Η αναβάθμιση της Fitch σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο", σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης

14 Νοε 2025 | 12:07

Κρ. Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Χρειάζεται επιθετική πολιτική για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος του μειούμενου εργατικού δυναμικού, προτείνει μειωμένο οριακό φόρο για εθελοντικές υπερωρίες και απασχόληση των συνταξιούχων.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Νοε 2025 | 09:45

Ερχονται τέσσερις Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα - Δείτε ποιες είναι

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τέσσερις Κυριακές μέχρι τα τέλη του έτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 14 Νοε 2025 | 09:40

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα 2015 ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων και η αρχή του δημοσιονομικού ρεαλισμού

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε σχεδόν 100 μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 6 χρόνια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2025 | 08:24

Τριετής φοροαπαλλαγή ενοικίων: Τι αλλάζει, ποιοι τη δικαιούνται, πότε χάνεται για τους ιδιοκτήτες

Με τις αλλαγές που επέρχονται, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος όσοι εκμισθώνουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή για 36 συνεχόμενους μήνες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 14 Νοε 2025 | 08:02

Δασμούς και στα μικροπακέτα από TEMU και Shein - Φρένο της ΕΕ στις αφορολόγητες πωλήσεις από την Κίνα

Δεν θα επιτρέπεται στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες να κάνουν πωλήσεις χωρίς να πληρώνουν ούτε… δολάριο σε δασμούς.

ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ 14 Νοε 2025 | 07:53

Αυξάνονται τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Η ασφαλιστική κάλυψη σε κατοικίες που περιλαμβάνει και κάλυψη κτιρίου, αυξήθηκε 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασε τα 1,1 εκατ. συμβόλαια, (16,8%).

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 13 Νοε 2025 | 17:42

Πιερρακάκης στο ECOFIN: "Παράταση στην εξαίρεση της φορολογίας καυσίμων για αγροτικό τομέα, ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα"

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας -αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα και γεωργία- που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και απαιτούν στοχευμένη και προσεκτική φορολογική αντιμετώπιση

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 08:12

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Το Ψηφιακό Τέλος έχει μπει από τις αρχές του έτους ήδη στις καθημερινή ζωή και τις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 07:49

Η εφορία επιστρέφει ποσά ΕΝΦΙΑ από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Τα ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν κατά την εξαετία 2014-2019 θα λάβουν πίσω από την εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

12 Νοε 2025 | 21:34

Αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή Χρηματιστήρια, ενόψει της άρσης της δημοσιονομικής παράλυσης στις ΗΠΑ

Οι αγορές αναμένουν επίσης μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που θεωρείται ευνοϊκή για τους επενδυτές.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 12 Νοε 2025 | 17:19

Δώρο Χριστουγέννων: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να ξέρετε

Φέτος το Δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να καταβληθεί νωρίτερα στους εργαζόμενους

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 15:45

Στα ύψη η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος - Αυξήσεις και στα αμνοερίφια λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό από 5,5 με 6 ευρώ το 2024, συμπαρασύροντας και τις τιμές στο ράφι

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 12 Νοε 2025 | 14:24

Εκτοξεύτηκε το κόστος επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων: Δυσεύρετοι και πανάκριβοι υδραυλικοί και μπογιατζήδες

Ακριβότερα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμοί – Τριπλάσιος ρυθμός αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

12 Νοε 2025 | 13:04

Η METLEN συνεργάζεται με την Power Factors για την ψηφιακή διαχείριση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

"Η συνεργασία αυτή ενισχύει την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της METLEN".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 12 Νοε 2025 | 08:32

Η στρατηγική για ταχύτερη μείωση του χρέους το 2026 - Στόχος να φτάσει κοντά στο 110% του ΑΕΠ

Βοηθός στην προσπάθεια αυτή θα είναι και φέτος, η υπεραπόδοση της οικονομίας και ειδικότερα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 08:17

Airbnb: Ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας "υποψήφιες" για μπλόκο στην έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Σε ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας είναι πιθανό να ισχύσει η απαγόρευση έκδοσης νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΕΝ 11 Νοε 2025 | 20:53

Πρόγραμμα "Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα": Ο πρώτος οριστικός πίνακας - Πάνω από 100.000 δικαιούχοι

Από τους νέους ωφελούμενους του Προγράμματος "Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα", πάνω από 5.000 προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ 11 Νοε 2025 | 17:23

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2026

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οφειλές από τα πακέτα διάσωσης της κρίσης χρέους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 11 Νοε 2025 | 13:50

Η επίσημη δήλωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη δικαστική υπόθεση με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Η HEINEKEN N.V. και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένουν πεπεισμένες ότι οι ισχυρισμοί της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης είναι αβάσιμοι.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 11 Νοε 2025 | 11:17

Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου - Ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Υπολογίζεται ότι περίπου 37.000 αγρότες που είχαν εξαντλήσει το όριο από την καταβολή της 2ης δόσης τον Ιούλιο.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 11 Νοε 2025 | 10:33

Μεγάλη απάτη ΦΠΑ με πολυτελή μεταχειρισμένα οχήματα μέσω βουλγαρικής εταιρείας - Ερευνα της ΑΑΔΕ

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι Έλληνες αγοραστές χρησιμοποιούσαν αυτά τα παραπλανητικά τιμολόγια κατά τη διαδικασία του τελωνισμού των οχημάτων στην Ελλάδα.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ 11 Νοε 2025 | 10:27

Οικογένεια Τσάκου: Η τουριστική επένδυση "Epic_O" στην Ιθάκη, το "άγνωστο" ιδιωτικό νησί και η απόβαση στη Χίο

Τι περιλαμβάνει η νέα επένδυση των 85 εκατ. € στην Ιθάκη από την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Νοε 2025 | 08:00

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ – Τα κριτήρια

Το επίδομα θα πληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου και μετά τις διευκρινίσεις που παρείχε η ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ σχετικά με τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη, οι συνταξιούχοι που θα το πάρουν θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 11 Νοε 2025 | 07:25

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να προσέξουν διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών - Οδηγός 24 ερωταπαντήσεων της ΑΑΔΕ

Περιθώριο για διορθώσεις και αλλαγές μέχριτις 5 Δεκεμβρίου θα έχουν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης που ξεκίνησαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να μη χάσουν την επιδότηση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 10 Νοε 2025 | 22:55

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: "Πράσινο φως" σε αίτημα της Euronext για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 10 Noεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την αναθεώρηση της Δημόσιας Πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Νόμου

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ 10 Νοε 2025 | 19:21

Χρ. Κέλλας: Εντός Νοεμβρίου τα 600 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης στους παραγωγούς

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, δεκαπέντε μέρες μετά τη Βασική Ενίσχυση, θα δοθεί προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ