Ελληνική τρέλα: Αυξάνονται οι αποδοχές, μειώνεται το εισόδημα

Σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά έχει δημιουργήσει η κυβερνητική οικονομική πολιτική με τα επιδόματα. Πολλοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να δείξουν υψηλό εισόδημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά έχει δημιουργήσει η κυβερνητική οικονομική πολιτική με τα επιδόματα. Πολλοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να δείξουν υψηλό εισόδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτεται μια πρόταση για δουλειά μερικής απασχόλησης ώστε να διατηρηθεί το επίδομα ανεργίας ή, σε άλλη περίπτωση η «παγίδα φτώχειας» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης να είναι προτιμότερη από την εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι εφάπαξ ενισχύσεις ή οι παροχές σε είδος, όπως οι μειώσεις στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος ή επιδόματα στέγης, και άλλα, χορηγούνται με πανομοιότυπους όρους και κριτήρια. Έτσι, οι φορολογούμενοι καθίστανται ολοένα και πιο… επιφυλακτικοί στο να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, αφού ξέρουν πως αυτό θα έχει ως συνέπεια την έμμεση απώλεια καθαρού και άκοπου εισοδήματος.

Παραδείγματα:

Ο γονιός με δύο παιδιά δεν θα θελήσει να αυξήσει το εισόδημά του από τα 20.000 στα 21.000 ευρώ καθώς εκτός από τον επιπλέον φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθεί θα χάσει και 560 ευρώ από το επίδομα τέκνων. Από τα 1000 ευρώ της πρόσθετης αμοιβής, θα πληρώσει τα 350 ευρώ σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης, θα χάσει και τα 560 του επιδόματος και τελικώς θα του μείνουν… 90 ευρώ.

Οι γονείς ενός παιδιού θα προτιμήσουν να εμφανιστούν με δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ παρά να πάρουν μια αύξηση που θα τους στερήσει το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ αλλά και την ελπίδα ότι θα εισπράξουν και το 2018 «κοινωνικό μέρισμα». Μόνο η ζημιά από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ.

Η μητέρα ενός παιδιού που θα μείνει χωρίς δουλειά, θα προτιμήσει για έναν χρόνο να εισπράττει το επίδομα ανεργίας (διαμορφώνεται στα 4752 ευρώ ετησίως) παρά να πιάσει μια δουλειά με 4ωρο η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα της εξασφαλίσει αποδοχές περίπου 4000 ευρώ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα μοιράστηκαν διαφόρων ειδών επιδόματα από το κυβερνητικό επιτελείο, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στοχεύει στο να καταπολεμήσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας, ενώ η επικείμενη αύξηση του επιδόματος τέκνων αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την ακραία παιδική φτώχεια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εκτιμάται πως το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο, θα μειώσει τον δείκτη του 2017 κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πρόβλημα, αρχίζει να δημιουργείται από τη στιγμή που αυτά τα επιδόματα συνεχίζουν να χορηγούνται χωρίς κάποιου είδους προσπάθεια από την πλευρά του δικαιούχου. Ο δικαιούχος του ΚΕΑ δεν θα χάσει το επίδομα αν απορρίψει μια θέση εργασίας που θα του προσφέρει ο ΟΑΕΔ γιατί πολύ απλά δεν εφαρμόζεται τέτοιου είδους πολιτική στην Ελλάδα. Καμία αυστηρή πολιτική επανένταξης στην αγορά εργασίας δεν εφαρμόζεται για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας ενώ όλες οι παροχές σε είδος, δίδονται με αποκλειστικό κριτήριο το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος.

Η κυβέρνηση ενισχύει τη συγκεκριμένη πολιτική:

Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα δίδεται με τους ίδιους όρους που χορηγήθηκε και το κοινωνικό μέρισμα ή το ΚΕΑ παρά το γεγονός ότι επιστημονικά είναι λάθος να δίδονται δύο διαφορετικές παροχές με τα ίδια ακριβώς κριτήρια.

Το επίδομα τέκνων καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικό για όσους εμφανίζουν χαμηλότερα εισοδήματα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κίνητρο της φοροδιαφυγής

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το «καλό πακέτο μέτρων» του 2019, θα διανεμηθεί και επίδομα στέγης για όσους ζουν στο ενοίκιο ή πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Και πάλι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πανομοιότυπα με αυτά του κοινωνικού μερίσματος.

ΥΠΟΙΚ 31 Μαρ 2020 | 17:51

Διευκρινίσεις για την έκπτωση του 25%-Παράταση στην πληρωμή των φόρων του Μαρτίου

Θα παραταθεί έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των φόρων που έληγε τον Μάρτιο

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 31 Μαρ 2020 | 17:00

Η Μασούτης δίνει το 30% των ετήσιων καθαρών κερδών της στους εργαζόμενούς της!!

Μια μεγάλη ανάσα στους εργαζομένους της δίνει η εταιρεία Μασούτης.

ΟΔΗΓΙΕΣ 31 Μαρ 2020 | 16:47

Αλλαγή κωδικών Taxisnet συνιστά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης

31 Μαρ 2020 | 14:52

Ένα προς ένα τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης – Δείτε ποιος δικαιούται τι

Στην αποκωδικοποίηση όλων των μέτρων στήριξης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά, δημιουργούνται δύο μεγάλες "λίστες".

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES 31 Μαρ 2020 | 13:57

Ρέγκλινγκ: Για κορονο-ομόλαγα μπορεί να χρειαστούν 3 χρόνια, καλύτερα πιστωτική γραμμή

Πιστωτική γραμμή από τον ESM μπορεί να χορηγηθεί με ελάχιστους όρους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΠ 31 Μαρ 2020 | 13:23

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα το πάρουν - Ολη η λίστα με τις κατηγορίες των δικαιούχων

Αναλυτικά οι 12 κατηγορίες των δικαιούχων-εργαζομένων που θα λάβουν το έκτακτο δώρο Πάσχα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 31 Μαρ 2020 | 13:04

Η νέα ΠΝΠ: Υποχρεωτικά ως το τέλος Ιουνίου το δώρο Πάσχα - Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές

Έκπτωση 25% στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 31 Μαρ 2020 | 12:51

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα του Πάσχα - Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Διευκρινίσεις για το χρόνο καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα - Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ 31 Μαρ 2020 | 12:28

Ο Όμιλος Eurolife ERB στηρίζει το έργο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με δωρεά υγειονομικού υλικού

Συμπράττει με το ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 31 Μαρ 2020 | 12:22

Μείωση μισθών στο Δημόσιο - Δεν θα γίνει αλλά...όλα επανεξετάζονται τον Μάϊο, λέει ο Στέλιος Πέτσας

Τον Μάϊο θα γίνει επαναξιολόγηση, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

ΛΟΓΩ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 31 Μαρ 2020 | 12:13

Κορονοϊός - Airbnb: 250 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι αποζημιώσεις αφορούν σε οικοδεσπότες σε όλον τον κόσμο, πλην της Κίνας.

"ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ" 31 Μαρ 2020 | 12:02
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 31 Μαρ 2020 | 11:13

ΟΑΕΔ: Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν ως 30 Απριλίου

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ.