"Έσπασε" τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Στις 901 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα του έτους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις 901 μονάδες κατάφερε τελικά να κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, καταφέρνοντας έστω και την τελευταία στιγμή να απορροφήσει τις πιέσεις της "εξόδου" των ξένων και να εισέλθει στον τελευταίο του μήνα με τα τεχνικά δεδομένα υπέρ του.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 901,58 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 893,57 μονάδων (-0,69%) και 901,69 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,27 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,3%, στις 2.274,79 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.205,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 903,89 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,15%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,91%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 1,99%.

Σε υψηλό έτους έκλεισε ο Νοέμβριος ο οποίος εκτός από το θετικό πρόσημο (+2,15%) πέτυχε και κάτι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου: Να κλείσουν 10 από τους 11 μήνες της χρονιάς με θετικό πρόσημο όταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση σε όρους δωδεκαμήνου ήταν 9 θετικά κλεισίματα, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Όλη αυτή η δυναμική ως φαινόμενο αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών κερδών αλλά και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ) δείγμα της όρεξης που υπάρχει διεθνώς (ενδεχομένως και λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων σε σταθερούς τίτλους) και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε ελληνικά ονόματα.
Το στοίχημα πλέον της Ελληνικής Αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ό,τι οι διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στον προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της Αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Φορολογικό νομοσχέδιο, Ηρακλής, ΑΕΠ γ’ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda) θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε έναν μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Επομένως η χρονιά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.

Τεχνικά, η συσσώρευση μετατοπίσθηκε ελαφρώς υψηλότερα με τον τζίρο να ενισχύεται μεν αλλά να μην επαρκεί για μια ισχυρή πειστική διαφυγή από τη ζώνη των υψηλών του Ιουλίου. Το γεγονός βέβαια ότι ο Γενικός Δείκτης "δουλεύει" σε αυτή την περιοχή δύο εβδομάδες έχει αδυνατίσει την προσφορά και ενδεχομένως η προϋπόθεση της ισχυροποίησης των συναλλαγών να μην είναι τόσο απαιτητή τουλάχιστον στην φάση της κατάκτησης των νέων υψηλών. Οι αγοραστές έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας διάθεση να κρατήσουν τα κεκτημένα και να ενισχύσουν την παρουσία τους στα κλεισίματα των τιμών διατηρώντας έστω και οριακά το δείκτη πάνω από τα προηγούμενα κλεισίματα.

Οι ταλαντωτές λόγω της ήπιας μεταβλητότητας βρίσκονται ακόμα στην ουδέτερη ζώνη και αυτό είναι άλλο ένα καλό νέο για τους κατέχοντες καθώς το δυνητικό περιθώριο έως την πρώτη αντίσταση έχει πλέον μετατοπισθεί στις 940 μονάδες. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η δομή της ανόδου και το μοτίβο της κατάκτησης νέων υψηλών.

Όλη η ζώνη των 880 – 900 μονάδων έχει πλέον χαρακτήρα στήριξης αποτελεί δηλαδή ένα βραχυπρόθεσμο ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση. Για τους αισιόδοξους αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του αργού μεν αλλά θετικού Νοεμβρίου. Η επίτευξη νέων φετινών υψηλών την Παρασκευή διατηρεί το σενάριο της ανόδου το οποίο κάποια στιγμή στην κορύφωση του θα αποκτήσει και momentum, καταλήγει ο Χατζηδάκης.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο και ο Ελλάκτωρ κράτησαν ψηλά την αγορά, με το +3,44% και +3,18% που σημείωσαν, με τον Σαράντη και τον Μυτιληναίο να έπονται με κέρδη 2,6% έκαστος. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Cenergy και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Coca Cola.

Στον αντίποδα, Jumbo και Εθνική έκλεισαν με απώλειες 1,73% και 1,66% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Titan, Eurobank, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

Πηγή: Capital.gr

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΑΓΟΡΑ 29 Μαρ 2020 | 11:46

Έως τις 11 Απριλίου παρατείνεται το "λουκέτο" στα καταστήματα

Παρατείνεται η ισχύς του μέτρου των κλειστών καταστημάτων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, έως τις 11 Απριλίου.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαρ 2020 | 11:04

Τι αλλάζει για μισθωτούς και επιχειρήσεις με τη νέα ΚΥΑ - Τι ισχύει για το επίδομα των 800 ευρώ

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, αναλύει βήμα προς βήμα την νέα υπουργική απόφαση που θεσπίζει όλες τις λεπτομέρειες και για το επίδομα των 800 ευρώ.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 29 Μαρ 2020 | 09:09

Σταϊκούρας: Πακέτο "μαμούθ" για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων- Θα φθάσει τα 15 δις ευρώ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι πέραν της επικαιροποιημένης ευρύτερης λίστας με κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ 29 Μαρ 2020 | 01:24

Όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα των 800 ευρώ – Πότε θα κάνουν τις αιτήσεις οι εργαζόμενοι –Όλη η απόφαση

Ξημερώματα Κυριακής δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ 28 Μαρ 2020 | 20:37

Τελευταία εξέλιξη - Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί στο επίδομα των 800 ευρώ

Εξετάζεται το σενάριο ένταξης και των επιστημόνων στη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της ενίσχυσης των 600 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 28 Μαρ 2020 | 20:23

Ο κορονοϊός "χτύπησε" και τη βιομηχανία - Λουκέτο για ένα μήνα στη SOVEL

Από την ερχόμενη εβδομάδα θέτει σε διαθεσιμότητα τους 370 εργαζομένους της στον τομέα της παραγωγής.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ 28 Μαρ 2020 | 15:27

250.000 εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης - "Βροχή" οι δηλώσεις εργοδοτών στο ΕΡΓΑΝΗ

Σε όλους αυτούς θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 28 Μαρ 2020 | 14:47

Ζακ Ντελόρ: "Η έλλειψη αλληλεγγύης κάνει την ΕΕ να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο"

"Το μικρόβιο επανέρχεται",αναφέρει ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μεγάλος υπέρμαχος της (ενωμένης) Ευρώπης.

ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ 28 Μαρ 2020 | 14:47

Ποιες επιχειρήσεις αφήνουν αλώβητες οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19

Τι υποστηρίζει έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για τις επιπτώσεις του COVID-19.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Μαρ 2020 | 14:02

Φον ντερ Λάιεν: Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας για το ομόλογο κορονοϊού

Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: "Όχι, δεν είναι αυτό το σχέδιο.

ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ 28 Μαρ 2020 | 12:26
ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 28 Μαρ 2020 | 12:14

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων – Οι νέες προθεσμίες

Στόχος η ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών- φοροτεχνικών.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Μαρ 2020 | 11:13

Δικηγόροι Αθηνών: Προσφεύγουν κατά της απόφασης που τους εξαιρεί από το επίδομα των 800 ευρώ

Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ.