Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε και πώς θα πληρώσουμε

«Τυράκι» για τους φορολογούμενους ώστε να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος του '16 και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση βαρών στο β’ εξάμηνο, σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε και πώς θα πληρώσουμε

«Τυράκι» για τους φορολογούμενους ώστε να σπεύσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος του 2016 και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση βαρών στο β’ εξάμηνο θέλει να «περάσει» το υπουργείο Οικονομικών από το «κουαρτέτο».

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην τροπολογία που θα θεσπίζει τον νέο τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για φέτος, σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ρύθμιση που θα προβλέπει έκπτωση 2% σε όποιον πληρώσει τον φόρο εφάπαξ δηλαδή μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Η ίδια τροπολογία θα ορίζει ότι η πληρωμή του φετινού φόρου θα γίνεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο με την πρώτη δόση να λήγει τον επόμενο μήνα της υποβολής της δήλωσης. Έτσι:

  1. Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση αμέσως μόλις ανοίξει το σύστημα δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις δηλαδή από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
  2. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Μάιο θα πληρώσουν σε επτά μηνιαίες δόσεις ενώ
  3. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Ιούνιο, θα πληρώσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Απριλίου κάτι που προφανώς είναι πλέον ανέφικτο. Ακόμη και η παράταση κατά έναν μήνα μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μη ρεαλιστικός στόχος καθώς εκτός του ότι μεσολαβούν οι εορτές του Πάσχα και τις Πρωτομαγιάς, δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 60 ημέρες.

Ως προς το…. ανέκδοτο της φετινής χρονιάς (δηλαδή το πότε θα ανοίξει το σύστημα Taxis) τα νεώτερα από το… μέτωπο κάνουν λόγο για την επόμενη εβδομάδα χωρίς ακόμη να είναι τίποτα βέβαιο. Προς το παρόν υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες:

  1. Δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροπολογία που επιτρέπει σε ανέργους, φοιτητές κλπ να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και να απαλλαγούν από το βάρος των τεκμηρίων
  2. Δεν έχει κατατεθεί καν η τροπολογία για τις δόσεις και την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων.
  3. Δεν έχει περάσει από το κουαρτέτο η έγκριση για την επιστροφή της έκπτωσης φόρου. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση είχε θεσμοθετηθεί και πέρυσι αλλά το μέτρο καταργήθηκε στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου. Είναι αμφίβολο αν οι δανειστές θα πειστούν στην εκ νέου επαναφορά της, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένη πάντως της αποτυχία της κυβέρνησης να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων στις αρχές Φεβρουαρίου και να επιτύχει τα όσα προέβλεπε ο νόμος (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλος Απριλίου) θα επαναληφθεί το ίδιο έργο με πέρυσι.

Όλα τα φορολογικά βάρη θα φορτωθούν στο δεύτερο εξάμηνο με τους Έλληνες φορολογούμενους να υποχρεούνται στην καταβολή φόρων ύψους τουλάχιστον 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας, μέσα στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και «φουσκωμένος» σε σχέση με πέρυσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 01 Δεκ 2021 | 20:17

ΟΟΣΑ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις της Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία - Προτρέπει για επιτάχυνση εμβολιασμού

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κοστίσει μεταξύ 0,25 της μονάδας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί σχετικά ακίνδυνη

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΕΠ 2021 01 Δεκ 2021 | 18:48

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συντηρητική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% το 2021

Για το σύνολο του έτους το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,1%,

01 Δεκ 2021 | 14:02

Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις με το ΕΘΝΙΚΗ 2.0

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις επιχειρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE 01 Δεκ 2021 | 13:58

Project Future Junior: Aνοίγει την πόρτα του επιχειρείν σε μαθητές από 14 ως 17 ετών

Project Management, Digital Marketing, E-Commerce γίνονται έννοιες οικείες για μαθητές και μαθήτριες, από την Γ΄Γυμνασίου έως και τη Β΄Λυκείου.

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΕΘΗ 01 Δεκ 2021 | 13:13

HUAWEI Watch GT 3: Το smartwatch που απογειώνει κάθε στυλ

Νέο design, αναβαθμισμένο software και hardware, μπαταρία 2 εβδομάδων και αμέτρητες λειτουργίες για σφαιρική παρακολούθηση υγείας και πιο αποτελεσματικές προπονήσεις. Το νέο HUAWEI Watch GT 3 είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία από τις 30 Νοεμβρίου με δώρο ένα επιπλέον λουράκι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΣΣΗ 01 Δεκ 2021 | 13:02

ΔΕΗ: Αυτό είναι το σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές

"Δεν θα φύγουμε από τις λιγνιτικές περιοχές αλλά θα αλλάξουμε το προφίλ των επενδύσεων", σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

01 Δεκ 2021 | 11:57

Αναβάθμιση των προοπτικών της Mytilineos από την S&P

Η S&P επικαλούμενη την επιτυχή διαχείριση της κρίσης αναβάθμισε τις προοπτικές της Mytilineos.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 01 Δεκ 2021 | 08:44

Εκτακτο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους: Τι προβλέπει η τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚΑ 30 Νοε 2021 | 19:17

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τις αιτήσεις

Το ποσό του επιδόματος παιδιού επανυπολογίζεται αυτόματα, πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 30 Νοε 2021 | 18:46

Οι 8 μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις, πριμ παραγωγικότητας και διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών

Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ που επιδιώκει να λύσει το νέο νομοσχέδιο - Οι στόχοι της μεταρρύθμισης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΣΤΟ 4,9% 30 Νοε 2021 | 13:58

Ρεκόρ πληθωρισμού 4,3% το Νοέμβριο στην Ελλάδα και νέα έκρηξη ακρίβειας

Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 4,3%, έναντι ανόδου κατά 2,8% τον Οκτώβριο και κατά 1,9% το Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 30 Νοε 2021 | 12:48

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές - Στο στο "κόκκινο" η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης των Χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης.