Γιατί καθυστερούν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ - Τι θα αλλάξει

Εντός της ημέρας –εκτός νέου απροόπτου οι ανακοινώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Γιατί καθυστερούν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ - Τι θα αλλάξει

Τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων οδηγών αυτοκινήτων και –ενδεχομένως- καταναλωτών που θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης βάζει πιθανότατα εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προτίθεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας –εκτός νέου απροόπτου βεβαίως καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις- τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 αλλά και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που καταστρώνονταν επί μήνες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, δεν θα υπάρξει εφαρμογή του κανόνα ο «ρυπαίνων πληρώνει», τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο αυτό ισχύει και σήμερα. Επί μήνες, οι υπηρεσίες επεξεργάζονταν σχέδιο υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1/11/2010 αλλά και γι’ αυτά που κυκλοφόρησαν μετά την 1/1/2007. Ελλείψει στοιχείων, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα είναι πλέον περιορισμένες. Μεταξύ των σεναρίων που έχουν απομείνει στο τραπέζι:

1. Η μείωση του ορίου εκπομπής αερίων κάτω από το οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Ήδη από πέρυσι, το όριο κατέβηκε από τα 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, στα 90 γραμμάρια. Τώρα προετοιμάζεται και δεύτερη μείωση από τα 90 στα 80 γραμμάρια γεγονός που θα υποχρεώσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες οδηγούς στο να πληρώσουν τέλη για πρώτη φορά

2. Η μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 2000 κυβικών) που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 2006. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν οχήματα μεγάλου κυβισμού στην κυκλοφορία. Βέβαια, μένει να φανεί στην πράξη αν θα αρκεί μια μείωση των τελών της τάξεως του 5-30% για να πειστεί ο ιδιοκτήτης να πάρει και πάλι τις πινακίδες αναλαμβάνοντας και όλα τα υπόλοιπα έξοδα (τεκμήρια, ασφάλεια, ΚΤΕΟ κλπ΄).

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις –οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να περάσουν και από τη Βουλή- θα πρέπει να έχουν «μηδενικό» ή οριακά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές θα έχουν κερδισμένους και χαμένους.

Στο επίδομα θέρμανσης προωθείται αλλαγή ώστε να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού όχι μόνο η γεωγραφική περιοχή όπως συμβαίνει μέχρι τώρα (σ.σ εννοείται ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια) αλλά ακόμη και το υψόμετρο. Η τελική επιλογή των περιοχών, σχεδιάζεται να γίνει με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα. Δηλαδή, θα υπάρξουν περιοχές που έχουν συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα οι οποίες θα δικαιούνται υψηλότερου επιδόματος θέρμανσης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό που θα διατεθεί θα είναι δεδομένο: 105 εκατ. ευρώ στην καλύτερη για τους καταναλωτές περίπτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΝΙΚΗΣ 30 Ιουν 2020 | 10:39
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 26 Ιουν 2020 | 12:27

ΥΠΟΙΚ: Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος το 2019

Η ανακοίνωση που ενδιαφέρει τους χιλιάδες εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ 22 Ιουν 2020 | 08:46
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 21 Ιουν 2020 | 10:31

"Κληρώνει" για τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δις. ευρώ σε 80.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώνεται αύριο 22 Ιουνίου, ενώ το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος είναι ανοικτό.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΑ 13 Ιουν 2020 | 14:52

Επανέρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι θα ισχύει για φέτος

Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ΙΧ που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά.

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ 13 Ιουν 2020 | 13:14

Αναδρομικά συνταξιούχων: Το ΥΠΟΙΚ διορθώνει τα εκκαθαριστικά και μειώνει τις προσαυξήσεις

Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε, θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ» 13 Ιουν 2020 | 10:18
«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» 12 Ιουν 2020 | 19:06

ΥΠΟΙΚ: Νέες φοροελαφρύνσεις με άτοκες δόσεις για οφειλές - Τμηματική καταβολή ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικές διευκολύνσεις που αφορούν στην εξόφληση σε 12 (άτοκες) ή 24 δόσεις φορολογικών οφειλών που τελούν υπό αναστολή

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 12 Ιουλ 2020 | 16:07

Ξεκινούν τη Δευτέρα για τα καταστήματα οι θερινές εκπτώσεις - Πόσο θα διαρκέσουν

Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 12 Ιουλ 2020 | 13:22

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τέλος Ιουλίου ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ και χαρτοπαικτικές λέσχες

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 13 έως και τις 26 Ιουλίου.

12 Ιουλ 2020 | 10:14

Κλειδώνει νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα δύο σενάρια

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι που αφορά εκατομμύρια φορολογουμένους

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 11 Ιουλ 2020 | 18:39

Όλα τα SOS για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να επιφέρει καίριο πλήγμα στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.