Handelsblatt: Η Αθήνα επιταχύνει τώρα τις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης για την μεταρρυθμιστική της βούληση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Handelsblatt: Η Αθήνα επιταχύνει τώρα τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις εξελίξεις στην υπόθεση του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος», εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης για την μεταρρυθμιστική της βούληση.

Όπως αναφέρεται το αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας απογειώνεται, καθώς για πρώτη φορά τον Αύγουστο, περισσότεροι από τρεις εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο σε ένα και μόνο μήνα. «Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα νέο ρεκόρ με 23 εκατομμύρια επιβάτες. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ θα έχει διπλασιάσει έτσι την κίνησή του σε σχέση με το πρώτο έτος λειτουργίας του το 2002. Η επιβατική έκρηξη είναι μια καλή προϋπόθεση για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας του αερολιμένα» γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το 55% των μετοχών. Το 40% το κατέχει η AviAlliance, η οποία υποστηρίζεται από το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments. Το υπόλοιπο πέντε τοις εκατό των μετοχών ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου.

«Τώρα το κράτος θέλει να εκχωρήσει το 30% των μετοχών και οικονομικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι το ενδεχόμενο κέρδος μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ», σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι «η εταιρεία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η μερική ιδιωτικοποίηση ήταν ένας από τους όρους των πιστωτών που έπρεπε να εκπληρώσει εδώ και καιρό η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, καθυστέρησε όμως λόγω της διαμάχης για τη μελλοντική κατανομή των εδρών στο Διοικητικού Συμβουλίου. Πίσω από αυτό κρυβόταν η επιθυμία της κυβέρνησης του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει και στο μέλλον το κράτος τον έλεγχο της εταιρείας. Εναντίον αυτής (της επιθυμίας) τάσσονταν οι ιδιώτες κάτοχοι μεριδίων. Η νέα κυβέρνηση έλυσε με μια υπουργική απόφαση το θέμα και άνοιξε το δρόμο για την πώληση των μεριδίων. Μεταξύ των δυνητικών ενδιαφερομένων, παράλληλα με τους υφισταμένους μετόχους συγκαταλέγεται και ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci. Οι Γάλλοι είχαν ήδη δείξει ενδιαφέρον το 2014 για τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί για 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά έχασε από τη (γερμανική) Fraport η οποία εξασφάλισε την σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων με 1,2 δισ. ευρώ».

«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των μεριδίων του αεροδρομίου ήδη πριν το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις που θέλει να προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις για να υπογραμμίσει τη μεταρρυθμιστική του βούληση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Υπό την τεράστια πίεση των πιστωτών ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αναγκάστηκε το καλοκαίρι του 2015 να συμφωνήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αυτό ήταν το τίμημα για το τρίτο πακέτο διάσωσης, το οποίο προφύλαξε τότε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Ο Τσίπρας επέβαλε τους νόμους για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλή, αλλά παρασκηνιακά η κυβέρνηση φρέναρε τα περισσότερα προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των συνδικάτων και τις ιδεολογικές (αντιδράσεις) στο ίδιο τους το κόμμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα να εφαρμόσει γρήγορα τα σχέδια που καθυστερούν εδώ και χρόνια. Σε αυτά ανήκει, ως ένα είδος φάρου, η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου χώρου του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε μια έκταση η οποία είναι ίση με το πριγκιπάτο του Μονακό, ιδιώτες επενδυτές θέλουν, υπό την καθοδήγηση της ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων Lamda Development, να επενδύσουν περίπου οκτώ δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, εγκαταστάσεις για ελεύθερο χρόνο κι ένα καζίνο. Ένα άλλο σχέδιο για το οποίο εργάζεται ιδιαίτερα εντατικά η κυβέρνηση, είναι η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, ενός σημαντικού οδικού άξονα Ανατολής-Δύσης στην ΝΑ Ευρώπη, η οποία συνδέει την Αδριατική με τον Βόσπορο. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση κρατικών μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΔΔΗΕ».

«Μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ το 2016 από την κινεζική COSCO, όπου κατασκευάζεται ένα προγεφύρωμα του νέου δρόμου του μεταξιού, η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει άλλα δέκα λιμάνια, αρχής γενομένης από εκείνο του βορειοελλαδίτικου λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Όπως ο Πειραιάς. Έτσι και η Αλεξανδρούπολη είναι ένα παράδειγμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν μόνο εμπορικά συμφέροντα αλλά και γεωπολιτικά: Οι ΗΠΑ διερευνούν το λιμάνι (της Αλεξανδρούπολης) το ως πιθανό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο και χώρο, και σταθμό υγροποιημένου φυσικό αέριου, αλλά και ως σταθμό για τον αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο», καταλήγει η εφημερίδα.

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 7% ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 14 Ιουλ 2020 | 12:21

Handelsblatt: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα - Τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση

"Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει συνταξιούχους να μεταφέρουν την κατοικία τους από τον ψυχρό βορρά στον ηλιόλουστο νότο", γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 650 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 14 Ιουλ 2020 | 11:02

Ξεκινάει η διάθεση του ομολόγου της Lamda Development

Η κατανομή της έκδοσης προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί κατά 70% σε ειδικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 10 Ιουλ 2020 | 13:39

Handelsblatt: Ο κορονοϊός ταξιδεύει, οι παραθεριστές τον φέρνουν στην Ελλάδα

"Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε τον κορονοϊό υπό έλεγχο. Τώρα όμως οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 09 Ιουλ 2020 | 16:51

Ποιες είναι οι αλλαγές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Κίνητρα για επενδύσεις, φορολογική μετανάστευση και υβριδικά ΙΧ

Τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2020 | 00:06

Έρχονται μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ και επενδυτικά κίνητρα - Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠOIK

Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση - Διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων

ΕΝΑΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 10:13

Handelsblatt: Οι Έλληνες βάζουν καλό βαθμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν χρόνο μετά την εκλογή του

"Μέχρι στιγμής ο 52χρονος έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις" αναφέρει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 02 Ιουλ 2020 | 09:06

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η υπερκάλυψη του 7ετούς ομολόγου

To στόρι που συνοδεύει το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχετίζεται με το επενδυτικό της πρόγραμμα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 30 Ιουν 2020 | 13:49
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Ιουν 2020 | 12:10

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δρομολογεί επενδύσεις συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΦΙΛΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ 16 Ιουλ 2020 | 17:00

Εκκληση Λαγκάρντ στους ευρωπαΐους ηγέτες- Βρείτε λύση επειγόντως για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά Ταμείο Ανάκαμψης τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 16 Ιουλ 2020 | 16:22

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Παράταση στις αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος

ΣΕ 76.508 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 16:21

Αύριο η νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 38.847.882 ευρώ.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 15:08

Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπει η ΤτΕ: Προτείνει τη δημιουργία bad bank

Απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.