Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι σύμφωνησε για την απελευθέρωση 400 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.
Ο Oργανισμός ανακοίνωσε ότι τα 32 κράτη μέλη του συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να διαθέσουν στην αγορά 400 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τους για να αντισταθμίσει την απώλεια εφοδιασμού λόγω του "πρακτικού κλεισίματος" των Στενών του Ορμούζ.
Η αποδέσμευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα κατάλληλο για τις συνθήκες κάθε κράτους μέλους, πρόσθεσε ο ΔΟΕ.
"Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην αγορά πετρελαίου είναι άνευ προηγουμένου σε κλίμακα, γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα κράτη μέλη του ΔΟΕ ανταποκρίθηκαν με μια συλλογική δράση έκτακτης ανάγκης άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ.
"Οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες, επομένως και η ανταπόκριση στις μεγάλες διαταραχές πρέπει να είναι παγκόσμια. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η θεμελιώδης αποστολή του ΔΟΕ και χαίρομαι που τα μέλη του ΔΟΕ επιδεικνύουν ισχυρή αλληλεγγύη, λαμβάνοντας από κοινού αποφασιστικά μέτρα", είπε χαρακτηριστικά.
Η μεγαλύτερη συλλογική απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από τα κράτη μέλη τoy ΔΟΕ ήταν 182,7 εκατομμύρια βαρέλια, μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Είναι η έκτη φορά που η IEA εγκρίνει συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου. Το είχε κάνει προηγουμένως το 1991, το 2005, το 2011 και δύο φορές το 2022, σύμφωνα με την ίδια.
Η ανακοίνωση:
Οι 32 χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να διαθέσουν στην αγορά 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές πετρελαίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η απόφαση για τη λήψη έκτακτης συλλογικής δράσης ελήφθη μετά από έκτακτη συνεδρίαση των κυβερνήσεων-μελών του ΔΟΕ χθες, η οποία συγκλήθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΟΕ για την αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την εξέταση των επιλογών για την αντιμετώπιση των διαταραχών του εφοδιασμού.
"Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην αγορά πετρελαίου είναι πρωτοφανείς σε κλίμακα, επομένως χαίρομαι πολύ που τα κράτη μέλη του IEA ανταποκρίθηκαν με μια συλλογική δράση έκτακτης ανάγκης πρωτοφανούς μεγέθους", δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ . "Οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες, επομένως η αντίδραση σε σημαντικές διαταραχές πρέπει να είναι επίσης παγκόσμια. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η ιδρυτική εντολή του IEA και χαίρομαι που τα μέλη του IEA επιδεικνύουν ισχυρή αλληλεγγύη αναλαμβάνοντας από κοινού αποφασιστική δράση".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
