Follow us

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Διαβουλεύσεις μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για την επιλογή της καταλληλότερης επιλογής για τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο, είναι το επόμενο βήμα σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστα Σκρέκα και Mohamed Shaker τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο ρόλος του Διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τεχνικές προδιαγραφές που εγγυώνται την διαλειτουργικότητα με το ελληνικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων και επιχειρηματική συμμετοχή σε αυτό. Όπως είναι γνωστό, για τη διασύνδεση των δύο χωρών έχουν προταθεί και έχουν περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών ενέργειας (Entso-e) δύο έργα: το GREGY Interconnector της ELICA (όμιλος Κοπελούζου) ισχύος 3.000 μεγαβάτ και Greece-Africa Power Interconnector της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια (όμιλος Eunice) ισχύος 2.000 μεγαβάτ.

Διαβάστε Επίσης

Βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας. "Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας", ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του την Πέμπτη κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, έθεσε μια ακόμη διάσταση ως προς την ωφελιμότητα του έργου. Συγκεκριμένα, ανέφερε το γεγονός ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαφορετική χρονική ζώνη από την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι διαθέσιμη σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από την ελληνική.

Διαβάστε Επίσης


Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών, προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Μαϊ 2024 | 13:10

Αυτό είναι το νέο Ψηφιακό Σχολείο: Το παρουσίασαν Μητσοτάκης- Πιερρακάκης στα Ριζώματα Ημαθίας- Σύντομα και ψηφιακό φροντιστήριο

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το Ψηφιακό Σχολείο σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, τα Ριζώματα Ημαθίας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Μαϊ 2024 | 12:34

Τη Δευτέρα η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά των πολυεθνικών για τη διαφορετική τιμολόγηση

Ο πρωθυπουργός ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων σε κράτη μέλη της ΕΕ από τις πολυεθνικές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Μαϊ 2024 | 12:09

Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν υπάρξει παραβίαση

"Αν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας καταπατήσει τη Συμφωνία η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει ό,τι προβλέπεται", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 17 Μαϊ 2024 | 07:31

Περιοδεία Μητσοτάκη εκεί που "σαρώνει" ο Βελόπουλος και ο Νατσιός - Σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ο πρωθυπουργός

Σε περιοχές όπου Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες κατέγραψαν υψηλά ποσοστά περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 16 Μαϊ 2024 | 23:30

Μητσοτάκης: "Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο - Ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη κι όχι στα λόγια"

Αύριο το πρωί θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Ψηφιακό Σχολείο, στα Ριζώματα, ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 16 Μαϊ 2024 | 12:04

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 16 Μαϊ 2024 | 10:34

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τα καρτέλ πάσης μορφής σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες

"Η κυβέρνηση έχει κάνει 23 απόπειρες εναντίον της ακρίβειας και δεν τα καταφέρνει, όλο και αυξάνονται οι τιμές" είπε ο κ. Λοβέρδος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 16 Μαϊ 2024 | 08:58

Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, δεν αφορούν την Τουρκία - Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για φθηνό πατριωτισμό. Η πρόταση για "ευρωπαϊκό iron dome".

MRB 16 Μαϊ 2024 | 07:03

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Οι "γαλάζιες" ελπίδες, η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο παράγων Βελόπουλος

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει - όσο φθάνει η κρίσιμη ώρα της κάλπης- να πλησιάζει τον στόχο που έβαλε πρώτος δημόσια ο πρωθυπουργός, αγγίζοντας το 33%. Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ 15 Μαϊ 2024 | 19:38

Μητσοτάκης στο ΤΕΕ: "Δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑ 15 Μαϊ 2024 | 15:34

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στην Υγεία - Θα την εφαρμόσουμε και στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 15 Μαϊ 2024 | 10:55

Συρεγγέλα από το Women in Law Conference: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Η κ. Συρεγγέλα ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:28

To αγκάθι των θαλάσσιων πάρκων ταράζει τα "ήρεμα νερά" των ελληνοτουρκικών - Δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη & Φιντάν

"Η απάντηση είναι σαφής. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αντιδρά η Άγκυρα.