Follow us

ΙΟΒΕ: Επιπλέον 3 δις αν η χρήση καρτών φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ

Τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισεκ.) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ, αποκαλύπτει μελέτη του ΙΟΒΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΙΟΒΕ: Επιπλέον 3 δις αν η χρήση καρτών φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ

Ιδιαίτερα θετική συμβολή στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ, είχε η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητης Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας μελέτη του Ιδρύματος με τίτλο: «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς: Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα»

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017. Η επίδοση αυτή σημειώνεται παρά το γεγονός ότι το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερο από τους μέσους όρους της ΕΕ. Η μελέτη συμπεραίνει ότι είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν κατά πολύ υψηλότερα αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, το 2015, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, από τις ταχύτερες που έχουν σημειωθεί διεθνώς.

Ωστόσο, παρά την εξάπλωση αυτή, η Ελλάδα παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης (Ελλάδα το 2017: 20,1% - μ.ο. ΕΕ-28το 2016: 34,9%).

Αναλυτικότερα, για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1% αύξηση της χρήσης καρτών σε αξία ή αριθμό συναλλαγών οδήγησε κατά μ.ο. την περίοδο 2015-2017 σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και 0,11 π.μ. αντίστοιχα. Εναλλακτικά, κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξηση του μεριδίου χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση οδηγεί σε 1,4% αύξηση των εσόδων ΦΠΑ. Ως προς την επίδραση του νόμου 4446/2016 στα έσοδα από ΦΠΑ, μέσω της εξάπλωσης καρτών πληρωμής που δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες (π.χ. μεταβολές κατανάλωσης, επίδραση capital controls), τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση στατιστικών μεθόδων και εργαλείων δείχνουν ότι συνέβαλε περίπου στο 1/3 της συνολικής ετήσιας αύξησης (κατά 780 εκατ.ευρώ) των εσόδων από ΦΠΑ το 2017.

Το ετήσιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος των μέτρων εκτιμάται σε εύρος μεταξύ 210 εκατ. και 323 εκατ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο, καθώς ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει το όφελος που προκύπτει ως επιπλέον έσοδα από φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, η οποία παρέμενε αδήλωτη πριν την εξάπλωση των καρτών πληρωμής.

Με δεδομένο ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σχέση με διεθνείς πρακτικές, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από συνέχιση της εξάπλωσης της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με βάση διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισεκατ.) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε «ένας ΕΝΦΙΑ και κάτι παραπάνω».

Με βάση μια πιο ομοιογενή διείσδυση χρήσης καρτών ανά κλάδο και περιοχή, τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά:

• 25% (3,9 δισεκ.) αν το μερίδιο χρήσης καρτών στον κλάδο εστίασης έφθανε το μερίδιο του κλάδου στηνιδιωτική κατανάλωση

• 12% (2 δισεκ.ευρώ ) αν το μερίδιο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες έφθανε το μερίδιο των υπηρεσιών των επαγγελματιών στην ιδιωτική κατανάλωση

• 8% (1,3 δισεκ.) ή 5,9% (930 εκατ.) αν η χρήση καρτών στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα, προσέγγιζαν το μερίδιο των περιοχών αυτών στο ΑΕΠ.

Παραμένει η απόσταση από ΕΕ

Το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής συνέκλινε με τον μ.ο. της ΕΕ ταχύτερα το 2017, όμως παραμένει συγκριτικά χαμηλό και ετερογενές ανά κλάδο και περιοχή. Η συνολική χρήση καρτών ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει 14,8 π.μ. χαμηλότερη από τον μ.ο. της ΕΕ. Η αύξηση μεριδίου χρήσης καρτών ήταν αισθητή κυρίως σε κλάδους «χαμηλού» ρίσκου φοροδιαφυγής, όπως σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένες συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής, όπως αυτές ορίζονται στη βάση κινήτρων και υποθέσεων εργασίας. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερο του μεριδίου των κλάδων αυτών στην ιδιωτική κατανάλωση.

Αντίστοιχη ετερογένεια παρουσιάζει η γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης καρτών. Παρόλο που την περίοδο 2015-2017 παρατηρήθηκε αισθητά μεγαλύτερη αύξηση χρήσης καρτών πληρωμής στην περιφέρεια της χώρας, σε σχέση με τα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής σε περιοχές εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής παραμένει μικρό συγκριτικά με το μερίδιο των αντίστοιχων περιοχών στο ΑΕΠ.

Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χρήσης καρτών πληρωμής, παρατηρείται μειωμένη χρήση καρτών στους εργασιακά μη ενεργούς και στους ανέργους, ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να έχουν υιοθετήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κάρτες για τις συναλλαγές τους. Ως προς την ηλικία, η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης καρτών παρατηρείται στις ηλικίες 35-54 ετών ωστόσο, η μέση μηνιαία δαπάνη είναι υψηλότερη στα άτομα της ηλικίας 55-64 ετών λόγω της μεγαλύτερης μέσης αξίας συναλλαγών.

Τέλος, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταλήγει με μια σειρά προτάσεων - μέτρων πολιτικής, με κατεύθυνση τη στόχευση της διείσδυσης ΗΜΠ σε κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής, καθώς και σε περιοχές με χαμηλή χρήση. Τα μέτρα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, αυτά που αφορούν στους καταναλωτές, αυτά που αφορούν στις επιχειρήσεις, και διοικητικά μέτρα που αφορούν στο ρόλο του κράτους και των ρυθμιστικών αρχών. Ενδεικτικά συμπληρωματικά μέτρα υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στον καταναλωτή ενός ποσοστού επί της αξίας αγοράς μέσω ΗΜΠ σε στοχευμένες συναλλαγέςμε μέτριο και υψηλό ρίσκο, η εισαγωγή διακριτής λοταρίας ή επιστροφή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ, και η ταχεία συγκρότηση του μητρώου επαγγελματικών λογαριασμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στην Αθήνα, δωρεάν: Όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη, δίχως να ξοδέψεις Ευρώ

Μέσα από μοναδικές αφηγήσεις η ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ζωντανεύουν και συνδέονται με το σήμερα, ενώ το κοινό μοιράζεται μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 11 Νοε 2025 | 10:33

Μεγάλη απάτη ΦΠΑ με πολυτελή μεταχειρισμένα οχήματα μέσω βουλγαρικής εταιρείας - Ερευνα της ΑΑΔΕ

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι Έλληνες αγοραστές χρησιμοποιούσαν αυτά τα παραπλανητικά τιμολόγια κατά τη διαδικασία του τελωνισμού των οχημάτων στην Ελλάδα.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 31 Οκτ 2025 | 19:48

Στη φυλακή ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ που είχε "ξεχάσει" να αποδώσει ΦΠΑ πολλών χιλιάδων ευρώ

Ενας από τους πιο γνωστούς σεφ της Ελλάδας οδηγείται στη φυλακή για μη απόδοση ΦΠΑ στα χρόνια του μνημονίου - Οι συνολικές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 2,5 εκατ. ευρώ

ΜΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ 31 Οκτ 2025 | 17:34

Χειροπέδες σε διάσημο τηλεοπτικό σεφ για χρέη στο Δημόσιο - Ξέχασε... να αποδώσει ΦΠΑ 350.000 ευρώ

Ο γνωστός σεφ φέρεται να μην εχει αποδώσει ΦΠΑ άνω των 350.000 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Οκτ 2025 | 08:04

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΧΡΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ 23 Οκτ 2025 | 08:04

"Γκάζι" της εφορίας για ελέγχους σε υποθέσεις που παραγράφονται - Ποιους αφορούν

Ανεβάζει ρυθμούς ο φοροελεγκτικός μηχανισμός επιταχύνοντας τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να μην παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου μια σειρά από μεγάλες υποθέσεις.

ΑΠΑΤΗ 06 Οκτ 2025 | 10:03

Κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια: Στη φυλακή άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους

Η απολογητική διαδικασία για τους συνολικά 17 εμπλεκόμενους ολοκληρώθηκε με εννέα από αυτούς, να οδηγούνται στη φυλακή.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 05 Οκτ 2025 | 11:22

Εικονικά τιμολόγια: Προφυλακίστηκαν οι 5 από τους 9 κατηγορούμενους του κυκλώματος - Τι κατέθεσε ο φερόμενος αρχηγός

Η διαδικασία για τους πρώτους 9 έληξε τα ξημερώματα της Κυριακής και σήμερα απολογούνται οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα εικονικά τιμολόγια.

04 Οκτ 2025 | 09:40

Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων: 45 αχυράνθρωποι σε 370 "μαϊμού" εταιρείες - Θα κληθούν για εξηγήσεις Κοκλώνης και πρόεδρος της ΠΑΕ

Η υπόθεση του κυκλώματος απάτης με τις επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, αναμένεται να πάρει νέες διαστάσεις μετά τις απολογίες των 18 συλληφθέντων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 03 Οκτ 2025 | 14:23

Εικονικά τιμολόγια: "Να βρούμε τον Νίκο να τα βάλουμε"- Οι διάλογοι των συνεργατών του Κοκλώνη με τον πρόεδρο της ΠΑΕ

Διάλογοι και εικονικά τιμολόγια, επιβεβαιώνουν τις συνδιαλλαγές του μεγάλου κυκλώματος των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 03 Οκτ 2025 | 06:45

Κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια: "Σφραγιδούλα και υπογραφούλα" - Ο "διαχρονικός" λογιστής και η κόρη του

Ένας 55χρονος λογιστής, συμμετείχε σε όλες τις συνθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τον 52χρονο πρόεδρο της ερασιτεχνικής ομάδας και τον 40χρονο έγκλειστο των φυλακών Χαλκίδας

01 Οκτ 2025 | 21:14

ΑΑΔΕ: Δυνατότητα προαιρετικής ένταξης σε μηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις

Η δυνατότητα μηνιαίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν καλύτερα τις πληρωμές του ΦΠΑ

ΜΕΣΩ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 01 Οκτ 2025 | 14:40

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε το Δημόσιο - Σχεδόν 5.000.000 ευρώ τα παράνομα κέρδη της [βίντεο]

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 15:46

Δηλώσαμε πάνω από 110 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Μόλις τώρα πλησιάζουμε το επίπεδο προ "χρεοκοπίας"...

Μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μοιράστηκαν το 2024 περισσότερα από 92 δισ. ευρώ.

ΣΤΑ 3 ΑΠΟ ΤΑ 4 17 Σεπ 2025 | 09:26

Επιχείρηση "Κρουαζιέρα θα σε πάω" στην Κω: Ελεγκτές της ΑΑΔΕ ντύθηκαν τουρίστες και βρήκαν φοροδιαφυγή σε ημερόπλοια

Μετά τη Σαντορίνη, σειρά είχε η Κως, όπου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων από κλιμάκια της ΑΑΔΕ με την υποστήριξη και συνεργασία της Λιμενικής Αρχής του νησιού.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 16 Σεπ 2025 | 13:38

Συναγερμός στον Ταύρο: Εντοπίστηκαν τρύπες από πυροβολισμούς στα κεντρικά της ΑΑΔΕ [βίντεο - εικόνες]

Η μία οπή βρίσκεται σε παράθυρο πρώτου ορόφου στην πλευρά της οδού Σμύρνης, ενώ η δεύτερη από την πλευρά της Πειραιώς

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 09 Σεπ 2025 | 15:41

Μαρινάκης: Οι φοροελαφρύνσεις είναι στην πραγματικότητα αυξήσεις μισθών

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέχρι το Σάββατο είχε μειώσει 72 φόρους που τώρα γίνονται περισσότεροι αλλά και 22 έμμεσους φόρους.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 08 Σεπ 2025 | 15:36

ΣΥΡΙΖΑ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη διαδικασία σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ σε τρόφιμα - φάρμακα

"Ο πρωθυπουργός της χώρας ισχυρίστηκε πως αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας".

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 08 Σεπ 2025 | 12:47

Αυτά είναι τα 19 νησιά στα οποία μειώνεται ο ΦΠΑ κατά 30% από 1/1/2026

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με έως 20.000 κατοίκους.

ΤΕΘΗΚΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 23:59

Πηγές υπουργείου Οικονομικών: "Προαιρετική η ευρωπαϊκή οδηγία για το ποια προϊόντα θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ"

Σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο "προφανώς δεν ισχύει" και προσθέτουν ότι "η φορολογική πολιτική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου συνιστά κυρίαρχη δυνατότητα των κρατών-μελών

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 20:00

Χατζηδάκης για τo my1521: "Άμεση επαφή, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους φορολογούμενους"

"Έχουμε υποχρέωση να μειώνουμε τους φόρους όσο μπορούμε, αλλά και να εξυπηρετούμε τους φορολογουμένους με τον καλύτερο τρόπο", είπε ο Κ. Χατζηδάκης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Σεπ 2025 | 07:24

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφθάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής

Ειδοποιητήρια για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα στείλει εντός του Σεπτεμβρίου στους κατόχους των οχημάτων η Εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:56

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους

H αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι τέλος του έτους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Αυγ 2025 | 07:46

Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να κερδίσουν κούρεμα προστίμων έως και 75%

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την αίτηση και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

ΕΛΕΓΧΟΙ 19 Αυγ 2025 | 08:00

Από το κόσκινο της εφορίας οι μεγάλες επιστροφές φόρου - Ποιοι ελέγχονται

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ επικεντρώνονται σε περιπτώσεις φυσικών προσώπων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά ή τον τζίρο τους.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ SOS 18 Αυγ 2025 | 07:39

Η εφορία ακύρωσε χιλιάδες γονικές παροχές - Οι λόγοι

Στην "τσιμπίδα" της εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες γονικές παροχές που έγιναν με μετρητά αλλά και εικονικές δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για συγγενείς πρώτης κατηγορίας, ήτοι γονείς, παιδιά και εγγόνια.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 14 Αυγ 2025 | 14:19

Συνελήφθη υπάλληλος για χρηματισμό: Υποσχέθηκε να μειώσει πρόστιμο σε ιδιώτη έναντι 4.000 ευρώ

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού

ΔΗΘΕΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ 04 Αυγ 2025 | 17:46

Πρωτοφανής απάτη στην Πάτρα: "Δήλωσε τώρα τα χρυσαφικά σου - Πάνω από το σπίτι σου πετάει drone της Εφορίας"

Με απίθανο εφεύρημα, ο απατεώνας έπεισε το θύμα του ότι για να γλιτώσει τις "συνέπειες" θα πρέπει να προχωρήσει στην καταγραφή των χρυσαφικών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιουλ 2025 | 13:24

"Καύσωνας" οικονομικών υποχρεώσεων: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τις 31 Ιουλίου - Τα 4 "μπιλιετάκια"

Η τελευταία ημέρα του Ιουλίου αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δύσκολες -οικονομικά- της χρονιάς - Οι προθεσμίες που εκπνέουν

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ 30 Ιουν 2025 | 20:37

ΑΑΔΕ: Στη "φόρα" οι μεγαλοοφειλέτες για χρέη πάνω από 150.000 ευρώ - Αναλυτικές λίστες

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η ΑΑΔΕ τη λίστα με ονόματα και επωνυμίες των μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιουν 2025 | 09:00

Πόσοι χρωστούν στην εφορία και πόσα: 9.865 φορολογούμενοι έχουν οφειλές 84,5 δισ. ευρώ

Στο κόκκινο βρίσκονται όλες οι κατηγορίες οφειλετών στο Δημόσιο, με εξαίρεση τη "μαρίδα", όσους χρωστούν κάτω από 50 ευρώ πoυ κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.

ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 30 Μαϊ 2025 | 13:47

Τηλέφωνα από την Εφορία σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη - Έρχονται 60.000 κλήσεις

Φωτιά παίρνουν τα τηλέφωνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που έχει αρχίσει τηλεφωνικό πρέσινγκ προς φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, απλήρωτες δόσεις ρυθμίσεων ή δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ 22 Μαϊ 2025 | 10:18

Αναδρομικοί έλεγχοι της εφορίας σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων - Από το 2019

Στόχος των ελέγχων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών προσώπων χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σχετική με τουριστικά καταλύματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Μαϊ 2025 | 08:49

Ερχονται διασταυρώσεις για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ αλλά ξοδεύουν... έως 200.000 ευρώ

Νέο κύμα διασταυρώσεων σε 2,8 εκατομμύρια φορολογουμένους με εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα "τρέξει" η ΑΑΔΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 03 Μαϊ 2025 | 09:06

Στο δίχτυ της εφορίας όλα τα ακίνητα της χώρας - Τι αλλαγές φέρνει το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Θα κληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων και τη χρήση τους, ήτοι εάν κατοικούν σε αυτά, εάν τα εκμισθώνουν ή εάν είναι κενά.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 19 Απρ 2025 | 13:15

Εφορία: Ξεκίνησε η επιχείρηση Σοκ και ΔΕΟΣ - Φύλλο και φτερό ακίνητα, καταθέσεις και θυρίδες

Η ΔΕΟΣ ή αλλιώς Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών, θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ 18 Απρ 2025 | 12:24

Το ψηφιακό μάτι του "μεγάλου αδελφού" της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις - Ποιοι κλάδοι ακολουθούν...

Με τη σύγχρονη εκδοχή οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις γίνονται "απλή υπόθεση"

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ 08 Απρ 2025 | 15:03

Τέλος στις ποινικές διώξεις για ρυθμισμένες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ - Ερχεται τροπολογία

Αίρονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποσυμφορίζονται τα δικαστήρια από όσους έχουν χρέη στο ελληνικό δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούν κανονικά.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ... 06 Απρ 2025 | 08:27

Φορολογικό "θαύμα": Εκρηξη ηλεκτρονικών πληρωμών σε ταξί, εστίαση, τουρισμό μετά τη διασύνδεση POS - ταμειακών

Η ανάλυση της ΑΑΔΕ δείχνει πως η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των εσόδων προήλθε από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 31 Μαρ 2025 | 15:43

Εφορία: Μηνιαία για έως 24 μήνες η απόδοση ΦΠΑ για όλες τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και μπλοκάκια

Πότε οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τριμηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΙΚ 28 Μαρ 2025 | 09:35

Παράταση για ένα χρόνο του "παγώματος" των επιτοκίων για ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία - Απαλλαγές από ΕΝΦΙΑ

Οι οφειλέτες που εντάσσουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση θα συνεχίσουν να καταβάλουν το ίδιο επιτόκιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Μαρ 2025 | 10:51

Τι θα αλλάξει στους μισθούς με τη φορολογική κλίμακα – Τα δύο προβλήματα με τα χαμηλά και τα υψηλά εισοδήματα

O τρόπος για να φτάσουν άμεσα στην τσέπη των πολιτών οι "καρποί" από τις πολιτικές περιορισμού της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλος από την τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας.

ΑΑΔΕ 20 Μαρ 2025 | 08:48

Τσουνάμι 184.100 ελέγχων από την εφορία το 2025 - Ποιους θα ελέγξει

Περισσότερους από 184.100 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και έρευνες και διασταυρώσεις έχει δρομολογήσει φέτος η ΑΑΔΕ με στόχο να εισπραχθούν συνολικά έσοδα 71,6 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Μαρ 2025 | 07:50

Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις - Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε

Προθεσμίες και διόρθωση στοιχείων - Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο.

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 19 Φεβ 2025 | 21:09
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΟΣ 12 Φεβ 2025 | 17:03

ΑΑΔΕ: "Ξεψαχνίζουν" 20 γνωστούς influencers - Παίρνουν έως 10.000 ευρώ για μια ανάρτηση αλλά δηλώνουν ψίχουλα στην εφορία

Μεγάλη επιχείρηση διασταύρωσης στοιχείων βάσει της οποίας έχουν ελεγχθεί 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ και έχουν κληθεί για εξηγήσεις περίπου 800 άτομα.

ΑΑΔΕ 11 Φεβ 2025 | 08:08

Φορολογικός τραγέλαφος: 800 άτομα δήλωναν εισόδημα ως 10.000 ευρώ τον χρόνο και ξόδευαν ...100.000 ευρώ

Από τον περυσινό έλεγχο εντοπίστηκαν 800 φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά με πολύ υψηλές δαπάνες και εμβάσματα.

ΑΑΔΕ 09 Φεβ 2025 | 09:18

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι αλλαγές, οι εκπτώσεις και οι προθεσμίες - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Φεβ 2025 | 10:09

Φύλλο και φτερό από την εφορία κινήσεις λογαριασμών, δάνεια, ασφάλιστρα και κάρτες

Με την συγκέντρωση όλων των στοιχείων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 14 Ιαν 2025 | 09:56

Εφορία: Αυτό είναι το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν οι επαγγελματίες φέτος

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ακόμα και για όσους αμείβονται με "μπλοκάκι".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 27 Δεκ 2024 | 16:39

Influencers: Στο στόχαστρο της εφορίας οι "φτωχοί" που ζουν πολυτελώς - Οι 5 κατηγορίες και τα κέρδη ανά ανάρτηση

Η έρευνα εντοπίζει τους influencers που εμφανίζονται φτωχοί στην εφορία και την ίδια στιγμή παρουσιάζονται να ζουν πολυτελώς, είτε με ακριβά αυτοκίνητα, είτε σε ακριβά ξενοδοχεία και ακριβά ταξίδια

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 24 Δεκ 2024 | 09:04

Επιστροφές φόρων για λανθασμένες αποφάσεις της Εφορίας

Η δυνατότητα επεκτείνεται σε βάθος 10ετίας και αφορά και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από λάθος των ελεγκτικών αρχών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Δεκ 2024 | 08:14

Για ποιους η Εφορία θα προσδιορίζει αυτόματα τον φόρο εισοδήματος αλλά και τα πρόστιμα

Πρόστιμα και φόροι θα αναρτώνται στους λογαριασμούς των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στο Taxis.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 18 Δεκ 2024 | 18:53

Μεγάλη μείωση του "κενού" ΦΠΑ στην Ελλάδα - Έπεσε κατά περισσότερες από 9 μονάδες μεταξύ 2019 και 2022

Σύμφωνα με τη νεότερη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αποκαλούμενο "κενό ΦΠΑ" περιορίστηκε κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το 2022 στα 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 09 Δεκ 2024 | 08:47

Το σχέδιο για τη νέα φορολογική κλίμακα: Τι αλλάζει για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη στήριξη της μεσαίας τάξης.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ 05 Δεκ 2024 | 11:19

Συστάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Μειώστε το αφορολόγητο - Φορολογείστε τρόφιμα με λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι

Ο Οργανισμός προτείνει στην έκθεση του, την κατάργηση φοροαπαλλαγών για συνταξιούχους αλλά και αύξηση των φόρων σε προϊόντα όπως στον καπνό, λιπαρά και αλάτι.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΣΟΚ 29 Νοε 2024 | 08:49

Διαμαντοπούλου: Επικοινωνιακή καραμέλα της ΝΔ ο "πράσινος ΣΥΡΙΖΑ" - Ο Μητσοτάκης υποσχόταν μείωση ΦΠΑ από το 2018

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι να μπορεί ο πολίτης να πάρει μια ανάσα από την ακρίβεια.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 27 Νοε 2025 | 11:57

Lidl: Ανοίγουν πέντε νέα καταστήματα στην Αττική το 2026 - Επενδύσεις 200 εκατ. € την επόμενη διετία

Επενδύσεις για ανακαίνιση, νέα καταστήματα, κέντρα διανομής και το νέο project Lidl House θα πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σούπερ μάρκετ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 27 Νοε 2025 | 11:03

Συλλογικές συμβάσεις: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των εθνικών κοινωνικών εταίρων για τις συλλογικές συμβάσεις.

27 Νοε 2025 | 10:47

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Όμιλο Πειραιώς αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων του Ομίλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2025 | 09:00

Τι σημαίνει πρακτικά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων - Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

To βασικό ζητούμενο με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο διενέργειας των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ένα: να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

27 Νοε 2025 | 09:00

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ένας ζωντανός Οργανισμός μάθησης

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός φορέας στην Ελλάδα που καλύπτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 27 Νοε 2025 | 07:48

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2025 - Νωρίτερα από ότι συνήθως

Νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου.

27 Νοε 2025 | 06:41

Πώς οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για λιμάνια, logistics, ενέργεια, φυσικό αέριο πριν από την έλευση της Γκίλφοϊλ

Πολύ πριν από την έλευση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ 26 Νοε 2025 | 20:59

e-ΕΦΚΑ: Παράταση μέχρι τις 12/12 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων οικοδομοτεχνικών έργων

Η παράταση δίνεται κατόπιν των αλλαγών που πρόσφατα επήλθαν για την αναβάθμιση της ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ οικοδομοτεχνικών έργων

ΥΨΟΥΣ 56 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 26 Νοε 2025 | 17:41

Νέα έκτακτη στήριξη σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων, τα υπουργεία συνεργάζονται ώστε να καταβληθούν στα τέλη του έτους

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ 26 Νοε 2025 | 13:40

Κλήρωσε η φορολοταρία της ΑΑΔΕ - Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2025 | 11:24

Eurostat: Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ - Μειώθηκε κατά 5% από το 2004

Είναι προφανές ότι η μεγάλη ζημιά έγινε κατά την περίοδο των μνημονίων. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος σε σχέση με το 2010.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 26 Νοε 2025 | 08:51
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2025 | 08:19

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί από το νέο έτος λόγω μείωσης φόρου εισοδήματος

Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η ελάφρυνση ενώ το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 08:00

Πόσες χρυσές λίρες έχουν αποταμιεύσει οι Ελληνες - Βγαίνουν στην ελληνική αγορά οι νέες με τον Κάρολο

Τις χρυσές λίρες διατηρούν για επενδυτικούς και αποταμιευτικούς σκοπούς ή ως ενθύμια Έλληνες ιδιώτες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 07:44

Γιατί παίρνουν λιγότερα οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με του δημοσίου

Μεγάλες και αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στις συντάξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 07:00

Χριστούγεννα 2025: Περισσότερα λεφτά θα ξοδέψουν οι Ελληνες, αλλά χωρίς ταξίδια - Τι δώρα θα αγοράσουν

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις τάσεις του καταναλωτικού κοινού την εορταστική περίοδο.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026 Η ΕΓΚΡΙΣΗ 25 Νοε 2025 | 22:32

"Πράσινο φως" της Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2026, κρίνοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Νοε 2025 | 19:12

Μετάβαση ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Οι τρεις μεγάλες αλλαγές - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του Οργανισμού Πληρωμών για όλες τις ενισχύσεις που εμπίπτουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 25 Νοε 2025 | 17:34

Αγροτικές επιδοτήσεις: Άμεση πληρωμή του 70% της ενίσχυσης για το 2025 - Τι αλλάζει το 2026

Με την έγκριση του νέου Σχεδίου Δράσης από την Κομισιόν, η χώρα μας και οι Έλληνες αγρότες ωφελούνται σημαντικά σε 3 επίπεδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ 25 Νοε 2025 | 17:18

Eurostat: Αύξηση 22,3% στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μέσα σε έξι χρόνια

Η μέτρηση ενσωματώνει την επίδραση του πληθωρισμού, τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 25 Νοε 2025 | 13:16

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,2% του τζίρου στον κλάδο καταλυμάτων το γ' τρίμηνο του 2025

Η Σαντορίνη είχε το μικρότερο ποσοστό κερδών τόσο σε καταλύματα όσο και στην εστίαση σε σχέση με την Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα αντίστοιχα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 13:13

Επιστροφή ενοικίου: Την Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Όσοι δεν δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την επιστροφή ενοικίου και πιστεύουν ότι αδικήθηκαν θα πρέπει να στείλουν μήνυμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2025 | 13:04

Προϋπολογισμός: Στα 10,248 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο - Νέα υπέρβαση εσόδων

Συνολικά για ολόκληρη την περίοδο του Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2025, καταγράφεται πλεόνασμα ύψους 3,037 δισ. ευρώ.

ΕΒΕΠ 25 Νοε 2025 | 11:16

Ο Κορκίδης υπέρ της επενδυτικής αξιοποίησης του κόλπου της Ελευσίνιας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, η Ελευσίνα βρίσκεται σε στρατηγική θέση σε σχέση με τον Πειραιά και αποτελεί σύνδεση με την διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 08:13

Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα - Τα 5 σωστά βήματα

Η μεταπώληση μιας πολυτελούς κατοικίας δεν είναι απλή συναλλαγή, αλλά ένα στοχευμένο εγχείρημα που απαιτεί ακρίβεια, οργάνωση και πρόσβαση στο κατάλληλο αγοραστικό κοινό.

ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2025 | 08:06

Η Ερμού αποτελεί τον 15ο ακριβότερο εμπορικό δρόμο παγκοσμίως - Ποιοι άλλοι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις

Εδραιώνει τη θέση της ως ένας από τους εμπορικότερους δρόμους στον κόσμο η οδός Ερμού.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 25 Νοε 2025 | 06:57

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Μπαίνει στα αναψυκτικά (mixers) κόντρα σε Coca–Cola, Carlsberg και Βίκο

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με μια κίνηση – έκπληξη διευρύνει το portfolio στα μη αλκοολούχα ποτά, μπαίνοντας δυναμικά στην παραγωγή αναψυκτικών για κοκτέιλ, τα λεγόμενα mixers.

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ 24 Νοε 2025 | 13:59
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2025 | 13:37

Εξοικονομώ 2025: 1,1 δισ. ευρώ για προγράμματα τις τελευταίες 15 μέρες - Δικαιούχοι πάνω από 135.000 νοικοκυριά

Από την τρέχουσα εβδομάδα οι δικαιούχοι θα μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 24 Νοε 2025 | 12:25

ΕΟΤ: Επιτυχής η προβολή της Νάξου και της Κεντρικής Μακεδονίας σε γαλλικά ΜΜΕ

Ο ΕΟΤ διοργάνωσε στο Παρίσι εκδήλωση προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και Κ. Μακεδονία όπου παραβρέθηκαν συντάκτες από κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

BLACK FRIDAY 24 Νοε 2025 | 11:52

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Το λεγόμενο "Black Friday" έχει γίνει "Black Month" - Δεν ενισχύει τον τζίρο

"Το λεγόμενο "Black Month" δεν ενισχύει τον συνολικό τζίρο, απλώς τον μετακινεί", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 11:40

Η ώρα των δημοσίων υπαλλήλων: Οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις στην παρακράτηση φόρου - Παραδείγματα

Αρχίζει η επιχείρηση "ενίσχυσης" των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 10:45

Στο Βερολίνο ο Πιερρακάκης- Θα συναντηθεί με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης

ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 07:57

Καταβάλλεται σήμερα η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους – Την Παρασκευή η επιστροφή ενοικίου

Δύο οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ, για περισσότερους από 2,5 εκατ. δικαιούχους, υλοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 07:31

Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά - Τι θα γίνει μετά το 2027

Πραγματικές αυξήσεις, έστω και μικρές, θα έχουν από τον επόμενο μήνα 671.586 συνταξιούχοι που λαμβάνουν θετική προσωπική διαφορά.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2025 | 11:49

Από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης για την ενίσχυση των 250 ευρώ

Αυτό αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτησή της

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 23 Νοε 2025 | 09:29

Γιατί έρχονται νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα σούπερ μάρκετ - Η ώθηση στην αγορά από τους τουρίστες

Η πίεση στα περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα κόστη φέρνουν νέες εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2025 | 09:12

Προϋπολογισμός 2026: 3,2 δισ. ευρώ για 5 εκατ. νοικοκυριά - Τα μέτρα για στέγη, νέα γενιά και οικογένειες

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι αυξήσεις μισθών στον προϋπολογισμό του 2026