Ψυχρολουσία Eurogroup: Ψηφίστε τώρα μέτρα 5,4 + 3,6 δισ

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και πως πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψυχρολουσία Eurogroup: Ψηφίστε τώρα μέτρα 5,4 + 3,6 δισ

Απαραίτητος όρος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας σε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη είναι να συμφωνηθούν και τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ).

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφορούσε την Ελλάδα.

«Έγινε ουσιαστική πρόοδος, μειώθηκαν τα ανοιχτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ξεκαθαρίσαμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχει αποφασιστεί πώς θα νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα - ίσως στο επόμενο Eurogroup», σημείωσε.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για το ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα και υπογράμμισε ότι ο έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε να εργαστεί τις επόμενες ημέρες στην κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε, αν υπάρχει συμφωνία και για τα ανοιχτά θέματα και για τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, τότε θα γίνει νέο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. «Δεν είναι σίγουρο ακόμη», συμπλήρωσε και ειπε ακόμη ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος, αποκλείοντας ονομαστικό κούρεμα και προκρίνοντας τις ωριμάνσεις στις λήξεις των ομολόγων και την περίοδο χάριτος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και πως πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων. Οπως πρόσθεσε, «ζήτησα από την ομάδα μου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ωστόσο πως στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προληπτικών μέτρων. Ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα 2 ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα, τόνισε.

«Ο ESM με τους άλλους θεσμούς συνεχίζει να εργάζεται σκληρά στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», σημείωσε ενώ πρόσθεσε πως για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης

O Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι υπήρξε ομαλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους και πλησιάζουμε σεμια θετική λύση για την Ελλάδα, «Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Επίτροπος σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. «Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, κάτι που εξαρχής αποτελεί στόχο μας», σηεμίωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη για έκτακτα μέτρα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδο στις συζητήσεις για την Ελλάδα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια. «Είναι ορατή μια έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών», τόνισε ο Κερέ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε στο Twitter ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ότι θα συζητηθούν και τα πρόσθετα μέτρα ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc έγραφε:

Μειωμένες προσδοκίες και αβεβαιότητα για το χρόνο που θα κλείσει οριστικά η εκκρεμούσα εδώ και μήνες πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου επικρατούν στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Ο επικεφαλής του άτυπου οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ , όπως και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την προσέλευσή τους στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου που διεξάγεται η συνεδρίαση ξεκαθάρισαν ότι δεν αναμένεται σήμερα συμφωνία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, στο οποίο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε, προσερχόμενη στο Eurogroup και αναφερόμενη στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat: «Είμαι ικανοποιημένη με τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά θα διερευνήσουμε αν αυτά είναι ακριβή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας. Παραδέχτηκε πάντως υπάρχει πρόοδος, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα, θα κοιτάξουμε για το θέμα του χρέους αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστούν ορισμένα θέματα της Ελλάδας» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ας μην είμαστε σκληροί με τους Ελληνες, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν χρόνο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ακούει «καλά νέα από την Αθήνα». Χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση είχε επισημάνει ότι «οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Η απάντηση Σόιμπλε

Από την πλευρά του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος για μια συμφωνία σε εύθετο χρόνο και απαντώντας ουσιστικά στην Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι τα στοιχεία για το έλλειμα της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν δεν είναι απλώς ελληνικά στοιχεία, αλλά επικυρωμένα από τη Eurostat. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει μιλήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ και πιστεύει ότι θα βρεθεί μια λύση για το θέμα, ενώ όσον αφορά το ελληνικό χρέος, είπε ότι δεν είναι θέμα πρώτης γραμμής.

«Ελπίζω να υπάρξει πρόοδος γιατί κανείς δεν θέλει ένα ακόμη καυτό ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας, Αλεξ Στουμπ, αναγνωρίζοντας ότι είναι «δύσκολη» η νομοθέτηση έξτρα μέτρων.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι είναι θετική η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας «ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά μπροστά μας για την Ελλάδα».

Αισιοδοξία Μοσκοβισί

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε πως «θα συζητήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και μπορώ να σας πω ότι έγινε πολύ, πάρα πολύ πρόοδος στην Αθήνα. Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία». «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι «εντός πεδιάς», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν.

Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2015 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι «κοντά». Αναφορικά με το χρέος και τις διαφορές με το ΔΝΤ είπε ότι θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, αλλά τα πράγματα πρέπει να ακολουθούν τη σειρά τους. Σήμερα η συζήτηση αφορά την αξιολόγηση, είπε.

Έχει προαναγγελθεί το αποτέλεσμα του Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωνε ότι «δεν περιμένουμε συμφωνία για την Ελλάδα την Παρασκευή στο Eurogroup. Το καλύτερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να κλείσουν βασικά σημεία της αξιολόγησης».

«Εάν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει ένα επιπλέον Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό» τόνιζε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε αναφορικά με το ασφαλιστικό: «Η πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την οπτική των Θεσμών».

Όπως τόνισε, αναφορικά με το θέμα των«προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά την νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές αναφορικά με το θέμα του χρέους μεταξύ των Θεσμών και χωρών της ευρωζώνης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στοχεύει σε μία θετική δήλωση που να αποτυπώνει ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε να οδηγήσει σε νέο έκτακτο Eurogroup στις αμέσως επόμενες ημέρες, και πιθανότατα έως την Μεγάλη Πέμπτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή του συνέντευξη και με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat, έστειλε τα μηνύματά του σε όλες τις πλευρές, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάκαμψη και χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω, πως μία χώρα με πλεόνασμα πάνω από τον στόχο δεν έχει ανάγκη από νέα έκτακτα μέτρα, αλλά «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία» σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο μπαράζ επαφών προκειμένου να συγκληθεί το Eurogroup πριν το Πάσχα και αν υπάρξει πλήρης συμφωνία, ενώ χθες επικοινώνησε χθες με τουςΦρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και Πιερ Μοσχοβισί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 28 Νοε 2021 | 09:34

Τίτλοι τέλους για τα "Νησιά", το ιστορικό εστιατόριο που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ, Μελίνα, Κέιτζ, Καλατράβα

Παρέλαση διασήμων και αστέρων του Χόλιγουντ από το εστιατόριο "Νησιά" - Tότε που επικρατούσε το αδιαχώρητο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 28 Νοε 2021 | 09:09

Ρέτσος: Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ - Ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

Αισιοδοξία για το 2022 αλλά και ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 26 Νοε 2021 | 20:56

Wall Street: Βουτιά εξαιτίας της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα - Η χειρότερη Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού

26 Νοε 2021 | 14:06

Bitcoin: Κατρακυλά σχεδόν 8% λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Το Bitcoin υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Νοε 2021 | 11:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στο κενό στη σκιά της νέας μετάλλαξης - Πτώση άνω του 3%

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας την ανησυχία που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη κορονοϊού.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 75 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" 26 Νοε 2021 | 11:50

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Διεθνείς αγορές: Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Νοε 2021 | 11:15

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

"Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Νοε 2021 | 09:32

Black Friday 2021: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές - Ο δεκάλογος για καλές αγορές

Αυτός είναι ο δεκάλογος για καλές και ασφαλείς αγορές στην Black Friday.

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2021 | 08:57

Ποιοι κερδίζουν από τις μειώσεις φόρων το 2022

Δεν αποκλείεται το 2022 η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα τόνωση των νοικοκυριών, εφόσον η πανδημία και η ενεργειακή κρίση συνεχίσουν να μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα.