Καραμούζης: Οι ενστάσεις στο σχέδιο προστασίας της α΄κατοικίας

«Απαραίτητο να υπάρξει προστασία της α’ κατοικίας, αλλά να αφορά μόνο τις ασθενέστερες τάξεις και να αποκλείει τους κακοπληρωτές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ

karamouzis-enstaseis-sto-sxedio-prostasias-tis-akatoikias
SHARE THIS
0
SHARES

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το νέο νόμο προστασίας της α' κατοικίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ρουά Ματ» υπάρχουν ακόμα ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά για το νέο νόμο προστασίας της α' κατοικίας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί».

Περίπου το 30% που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη, έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν. Αυτή είναι μια από τις ενστάσεις που έχουμε για το νέο νόμο

Ο κ. Καραμούζης είπε ότι «οι τράπεζες αντιλαμβανόμενες την κρίση που πλήττει την οικονομία προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και κατέληξαν σε μια συμφωνία αρχών για ορισμένο χρονικό διάστημα.  

«Περίπου το 30% που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη, έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν. Αυτή είναι μια από τις ενστάσεις που έχουμε για το νέο νόμο. Θέλουμε να δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με διαφάνεια έτσι όσοι συμμετέχουν να περνάνε μέσα από την αξιολόγηση της πλατφόρμας και να εντοπίζονται και να αποκλείονται οι στρατηγικοί καλοπληρωτές.   Δεν μπορούν να πληρώνουν οι λίγοι, τα κορόιδα, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ηθικό θέμα. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους να αισθάνονται αδικημένοι.  Ακόμα και σήμερα  που μιλάμε, τα στελέχη μας, τα στελέχη των τραπεζών, δουλεύουν σκληρά, συνεργάζονται  για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία.  Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει προστασία της α’ κατοικίας, αλλά να αφορά μόνο τις ασθενέστερες τάξεις, αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν και να αποκλείει τους κακοπληρωτές, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.  Εκτιμώ ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με την κυβέρνηση και δουλεύουμε σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.


Συνεπείς πελάτες

Για τους συνεπείς πελάτες ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «Ένα μεγάλο θέμα είναι οι συνεπείς πελάτες που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ήδη προς τις συνεπείς επιχειρήσεις οι τράπεζες μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μειώσουμε τα επιτόκια για τα νοικοκυριά αλλά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, θα βρούμε ευκαιρίες να ελαφρύνουμε το βάρος που έχουν οι συνεπείς πελάτες. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό θέμα».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Οσον αφορά το θέμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα  ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «έχει σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά περπατάμε ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε.  Χρειαζόμαστε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι επιτεύξιμοι, χρειάζεται να απελευθερωθούν και να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις ιδεοληψίες   του παρελθόντος και να προχωρήσομε μπροστά. Αυτό που κρατάει δέσμια την οικονομία σήμερα είναι η υπερφορολόγηση, το υψηλό κόστος χρήματος και ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά ο ιδιωτικός τομέας οι υγιείς επιχειρήσεις. Ανέφερε πως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η διαμόρφωση πολιτικών που θα ωθήσουν σε διψήφιο αριθμό το ποσοστό των επενδύσεων είναι επιτεύξιμοι στόχοι και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Καραμούζης υπενθύμισε ότι το τραπεζικό σύστημα υπέστη μεγάλες ζημιές από την κρίση. «Να θυμίσω ότι χάσαμε τις μισές καταθέσεις στη διάρκεια της κρίσης, 117 δισ. ευρώ, τα μισά μας δάνεια δεν εξυπηρετούνται περίπου 107 δισ. ευρώ. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δισ. ευρώ  στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ για να επιβιώσουμε, για ν διασωθούμε. Σήμερα οι συνθήκες έχουνε βελτιωθεί, όπως απέδειξαν και τα stress test του Ιουνίου του 2018, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Καραμούζης «πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές  είναι προβληματισμένες για το κατά πόσο μπορούν να εξυγιάνουμε πλήρως τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες, αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν περίπου 8 δισ ιδιωτικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί. Είμαστε στο σωστό δρόμο, ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη.  Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το ύψος των NPEs είναι υπέρογκο είναι 85 δισ. περίπου τα μισά δάνεια και παρά την μείωσή τους κατά 30 δισ. τα τελευταία δύο – τρία χρόνια παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα μεγάλο στόχο, φιλόδοξο να μειώσουν τα NPEs κατά 50 δις τα επόμενα τρία χρόνια.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος. Για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα πρέπει το βαρίδι – ο ελέφαντας στο δωμάτιο- να αντιμετωπιστεί. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι υγιής οικονομία  πάει μαζί με τις υγιείς τράπεζες. Θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμα περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και στις αγορές».

Φωτο: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook