Κομισιόν: Αλλάξτε τις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2020

Τι αναφέρει η Κομισιόν όσον αφορά στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

O προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εννέα χωρών της Ευρωζώνης που είναι συμβατοί με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αποφάνθηκε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν τα «τέστ» της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και Αυστρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα από αυτόν που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά (η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στο 2,8%).

Ωστόσο, αποφαίνεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Στις τάξεις των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πολύ μικρή λίστα των χωρών με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ οι άλλες δύο είναι Κύπρος και Πορτογαλία) οι οποίες και καταφέρνουν να μειώνουν ταχύτατα την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Βέβαια, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ  ενώ μαζί με την Ιταλία είναι οι δύο μοναδικές χώρες που ξεπερνούν σε αναλογία το 130% του ΑΕΠ.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα για το 2020 κατάρτισε προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο, και ότι η κυβέρνηση έχει συνολικά λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός θεματολογίου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων. Καίριας σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου απαιτείται, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσεων.

Στην έκθεση για την 4η αξιολόγηση της Ελλάδας, η Κομισιόν προβλέπει:

1.       Ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2019, 2,3% για το 2020 και 2% για το 2021

2.       Ανεργία 17,3% για το 2019, 15,4% για το 2020 και 14% για το 2021

3.       Πληθωρισμό κάτω από την μονάδα για όλη την 3ετία 0,5% για το 2019, 0,6% για το 2020 και 0,9% για το 2021)

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (η ολοκλήρωση της οποίας θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης των ANFAs και των SMPs, η έκθεση των θεσμών αναφέρει:

1.       Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και το 2019 και το 2020

2.       Καταρτίστηκε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ το εγχείρημα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2020.

3.       Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που κανονικά έπρεπε να μηδενιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν –ύστερα από το πρόγραμμα αποπληρωμής που παρουσίασε η καινούργια κυβέρνηση- στα 140 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.  

4.       Στο Κτηματολόγιο οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ οι όποιες εκκρεμότητες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

5.       Τον Ιούνιο του 2020 αναμένεται να παρουσιαστεί το καινούργιο σχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Για την Εγνατία, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στις 21 Φεβρουαρίου. Μέσα στο 2020 θα προκύψει η καινούργια πολιτική για τα διόδια. 

Σταϊκούρας: Η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη

 Η έκθεση χαρακτηρίζεται ως η θετικότερη από τις μέχρι σήμερα τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι η έκθεση εκφράζει τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει: 

«Προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση. Εκτιμά για το 2019, παρά τη χαμηλή επίδοση του πρώτου εξαμήνου, ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020, που προβλέπεται να είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Προβλέπει επίσης σημαντική μείωση της ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.

Η Κυβέρνηση δια του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών:

Κάλυψε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Συμφώνησε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.

Προχώρησε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.

Προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Επιπροσθέτως, παρατείνει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Κατήργησε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.

Προχώρησε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.

Προώθησε αποκρατικοποιήσεις, που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Προχώρησε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

Δρομολόγησε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Νομοθέτησε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. 

Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά, εργάζεται και συνάμα αισιοδοξεί ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη.

Αυτή την αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό, την μοιράζεται με τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως με τους Έλληνες πολίτες.

Ως Υπουργός Οικονομικών εκφράζω την ικανοποίησή μου, χωρίς φυσικά να θριαμβολογώ, για το περιεχόμενο της Έκθεσης που είναι θετικό για την εξέλιξη της οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καλώ, με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμπράξουν ενεργά σε αυτή την πορεία».

 

Φωτογραφία: Reuters 

21 Φεβ 2020 | 11:50

Σύνοδος Κορυφής: Νύκτα... σόου και τσακωμών για τη μοιρασιά 1 τρισ. ευρώ

Είναι μέρος του σόου για να καθησυχάσουν οι ηγέτες τους ψηφοφόρους τους, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ τις διαβουλεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κατανομή των ποσών. Τα προβλήματα από το Brexit και ο ρόλος του ευρωπαϊκού νότου, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ 20 Φεβ 2020 | 16:22

Προϋπολογισμός ΕΕ: Εξτρα πόρους για το προσφυγικό διεκδικεί ο Μητσοτάκης

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας και είναι σε εξέλιξη.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 17 Φεβ 2020 | 14:42

Κομισιόν σε Αλβανία: Σεβαστείτε την ελληνική μειονότητα

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Φεβ 2020 | 12:14

Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020

Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%.

12 Φεβ 2020 | 18:57

Η Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τα μέτρα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Προειδοποιητική επιστολή σε Ρουμανία, Ελλάδα και Μάλτα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 05 Φεβ 2020 | 16:54

ΕΕ: Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας-Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που στηρίζουν το ευρώ. Τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 31 Ιαν 2020 | 21:08

Brexit: Πως κατάφεραν 700 Βρετανοί να μείνουν στην Κομισιόν

Πρώην Βρετανοί υπήκοοι, που εργάζονται στην Κομισιόν, άλλαξαν τις εθνικότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΜΕΤΡΑΝΕ "ΔΙΠΛΕΣ" 24 Φεβ 2020 | 07:17

Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε "τζόκερ" τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ

Αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ 23 Φεβ 2020 | 09:09

Κέρδος έως 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ του 2020 - Ποιους αφορά [πίνακες με παραδείγματα]

Αυτοί θα κερδίσουν έως και 100 ευρώ με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 22 Φεβ 2020 | 08:44

Παγίδα: Κίνδυνος για σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες

Η επιλογή για την κατώτατη βαθμίδα εισφορών κρύβει μια μεγάλη παγίδα ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου.