Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, παρότι είχε ανεπισήμως προαναγγείλει την κατάθεση του σχεδίου νόμου την Παρασκευή, δεν το έπραξε τελικά

korufwnetai-to-mpra-nte-fer-gia-tin-prostasia-tis-prwtis-katoikias
SHARE THIS
0
SHARES

Οι επαφές είναι συνεχείς με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών να παραμένει για το νέο νόμο που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Ενδεικτικό ότι νέα τηλεδιάσκεψη έγινε τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν από το Euroworking Group της Δευτέρας.  

Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται  η Καθημερινή, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση πριν από το κρίσιμο αυριανό (25/3) Euroworking Group.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, παρότι είχε ανεπισήμως προαναγγείλει την κατάθεση του σχεδίου νόμου την Παρασκευή, δεν το έπραξε τελικά.

Επι του πρακτέου: η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής ένα νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Οι θεσμοί θέλουν να μην ενταχθεί καθόλου το σκέλος των επιχειρηματικών δανείων και να γίνουν πιο «στενά» τα όρια για τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό σημαίνει πρακτικά και «μικρότερη περίμετρος» της νέας ρύθμισης. Από την άλλη, ζητούν (και ενδεχομένως σε αυτό να ικανοποιηθεί το αίτημά τους) να μπορούν να ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα τα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπως ήθελε η ελληνική πλευρά με βάση το αρχικό σχέδιο. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook