Ξαφνικά η Κομισιόν ανοίγει παράθυρο για νέο Μνημόνιο

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου. Δεν θα «περάσει» από τους δανειστές η αύξηση των εισφορών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξαφνικά η Κομισιόν ανοίγει παράθυρο για νέο Μνημόνιο

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανοίγει παράθυρο για επιπρόσθετα Μνημόνια στο μέλλον, καθώς η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, ενώ σημειώνει ότι οι δανειστές είναι ανοικτοί σε εναλλακτικές για το Ασφαλιστικό αλλά δεν θα δεχτούν την πρόταση για αύξηση εισφορών. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει. Τέλος, δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που εξυπακούεται, είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της E.E. θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αλλά φυσικά, τα έγγραφα της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιβληθούν στο ΔΝΤ και στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, με βάση τα δικά του προγράμματα και τους δικούς του όρους. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να συντονιστούν οι όροι αυτοί με τους θεσμούς της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε στα προηγούμενα προγράμματα και με άλλες χώρες»

Σε ερώτηση του τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποσύρει εθελοντικά το ενδιαφέρον του για μια τρίτη ελληνική δανειακή συμφωνία, ο Ντομπ΄ροβσκις απάντησε πως «περιμένουμε ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει πως η ΕΕ έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητά του, δηλαδή με βάση το κόστος εξυπηρέτησής του, ενώ το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται.

Οπως πρόσθεσε, «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι».

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι στο τραπέζι υπάρχει τώρα μια τροποποιημένη πρόταση, που είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία.

Σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της Κομισόν σημειώνει ότι «έχουμε ήδη καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».

Ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει - επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα, όπως πρόσθεσε.

Αυτά τα σχόλια του αντιπροέδρου της Κομισιόν έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, σε συνέδριο στην Αθήνα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολα, ενώ πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2016».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει θέσει off στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι «βλέπει» δημοσιονομική τρύπα που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, έως τα μέσα του 2018, λόγω των μεταρρυθμίσεων που δεν εφαρμόζονται ή που δεν είναι επαρκείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

07 Δεκ 2021 | 18:23

Vodafone everyone.connected: Μαζί χαρίζουμε το δώρο της συνδεσιμότητας

Φέτος τα Χριστούγεννα, την εποχή του χρόνου που χαρίζουμε δώρα μέσα από την καρδιά μας, η Vodafone προσφέρει το δώρο της συνδεσιμότητας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 07 Δεκ 2021 | 12:47

Ελληνικό: Επίσημη παρουσίαση του Commercial Hub - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα [εικόνες - βίντεο]

Τον σχεδιασμό του Commercial Hub του Ελληνικού ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπογράφει σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Δεκ 2021 | 11:08

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2021.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ