Follow us

Λαζαράκου: Νέα προϊόντα χρηματοδότησης και στην Ελλάδα

Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων, πέραν του τραπεζικού τομέα, αναφέρθηκε η Βασιλική Λαζαράκου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λαζαράκου: Νέα προϊόντα χρηματοδότησης και στην Ελλάδα

Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων και στο οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τα τραπεζικά, εναλλακτικά χρηματοδοτικά σχήματα και την προώθηση των επενδύσεων στο στρατηγικό συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης.

Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων, πέραν του τραπεζικού τομέα, αναφέρθηκε η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως είπε: «Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, στηρίζεται στον τραπεζικό δανεισμό, έναντι των ΗΠΑ που στηρίζεται περισσότερο στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει πάει στο 70-30 όσον αφορά την αναλογία τραπεζικού δανεισμού κι εναλλακτικής χρηματοδότησης, ενώ ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μετά, αποτελεί κεντρικό ευρωπαϊκό στόχο η ανάπτυξη και -πιο πρόσφατα- η βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ακριβώς αυτή η ανάγκη έχει ενισχύσει τον προβληματισμό στην Ευρώπη για την εξεύρεση εναλλακτικής χρηματοδότησης».

Ειδικά στο κομμάτι των υποδομών, όπως ανέφερε η κ. Λαζαράκου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Η ίδια έφερε ως παράδειγμα εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης και το crowd funding, «το οποίο δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη γιατί υπάρχουν διάφορες αγκυλώσεις. Αναμένουμε να βγει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για να μπορέσουμε να εισάγουμε περισσότερες προσαρμογές στον υπάρχοντα νόμο ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μικρότερες εταιρείες».

Ως προς τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «πέραν του εποπτικού μας ρόλου για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο ρόλος μας είναι να συνδιαμορφώνουμε ως εμπειρογνώμονες το γενικότερο πλαίσιο στην εξειδίκευση της νομοθεσίας, να προτείνουμε νέα προϊόντα χρηματοδότησης που έχουν μελετηθεί στην Ευρώπη και θα μπορούσαν με τις κατάλληλες προσαρμογές να έρθουν και στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το fintech και να "αγκαλιάσουμε" τη συγκεκριμένη δράση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξάγει γνώση και στον τομέα αυτόν».

Παρεμβάσεις

Για τα τραπεζικά, εναλλακτικά χρηματοδοτικά σχήματα και την προώθηση των επενδύσεων μίλησαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου EUROBANK και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τάσος Αναστασάτος, ο πρόεδρος της Qualcο Group, Ορέστης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, ο καθηγητής της Οξφόρδης Δημήτρης Τσομώκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης), Γιάννης Γιαρέντης.

«Για να επιτύχει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης στο 3% θα χρειασθούν ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των επενδύσεων από 8-10% για τα επόμενα 10 χρόνια». Αυτό επισήμανε ο Τάσος Αναστασάτος (επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου EUROBANK). Όπως σημείωσε: «Είναι αυτονόητο ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από το προηγούμενο μοντέλο της κατανάλωσης. Η συμμετοχή της κατανάλωσης στο ΑΕΠ της Ελλάδας παραμένει υψηλή, ενώ η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλά γύρω στο 11%, όταν στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 20,9%. Αρκεί να αναφερθεί ότι η πτώση των επενδύσεων στη χώρα είναι γύρω στα 85 δισ. ευρώ σε σχέση με τις τιμές του 2010».

Ο κ. Αναστασάτος ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα των εγχώριων πόρων για επενδύσεις είναι περιορισμένη και αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα των ξένων επενδύσεων και ιδιαίτερα των λεγόμενων Greenfield επενδύσεων, ήτοι των επενδύσεων που ξεκινούν από την αρχή. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ παραμένουν στο ήμισυ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το διεθνές περιβάλλον δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε, μπορούμε ωστόσο να έχουμε σταθερές πολιτικές και να βελτιώσουμε το πλαίσιο ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι ενώ η ανεργία μειώνεται κι έχει φθάσει στο 17%, υπάρχει αυτή την στιγμή μεγάλη ανάγκη για ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πολύ χαμηλή είναι και η «επένδυση» στη χώρα και στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης (R+D), γεγονός το οποίο εν μέσω κρίσης μπορεί να θεωρήθηκε ως πολυτέλεια, ωστόσο πλέον αποτελεί αναγκαιότητα εν μέσω του γενικότερου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος όπως το διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες. Επίσης ένας δεύτερος τομέας, όπου υστερεί η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι τα λεγόμενα ψηφιακά προσόντα. «Το άυλο κεφάλαιο είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.

Στο ερώτημα αν αυτή την στιγμή η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, ο κ. Αναστασάτος ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στο κομμάτι της εργασίας έχει βελτιωθεί, όπως και η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα ειδικά μέχρι το 2014, δεδομένου ότι στη συνέχεια υπήρξε μία στασιμότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χαμηλά στη λίστα του ΟΟΣΑ, επομένως υπάρχει σημαντικός δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί και θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα θα πρέπει επίσης να καλύψει το κενό και όσον αφορά το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας».

Μία σημαντική πρόκληση εξακολουθεί να είναι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι ελληνικές τράπεζες υστερούν έναντι της Ευρωζώνης, ωστόσο υπάρχει βελτίωση και επίτευξη των στόχων. «To βασικό είναι να αρχίσει να επιταχύνει η ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, των νέων επενδυτικών σχεδίων και των νοικοκυριών που είναι ακόμη χαμηλά».

Ο Ορέστης Τσακαλώτος (Qualcο Group) στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι το κυριότερο θέμα των τραπεζών σήμερα είναι πώς θα λειτουργήσουν σωστά. «Είναι φανερό ότι εάν έχεις τράπεζες που λειτουργούν σωστά, οι επενδυτές έρχονται με γρήγορο ρυθμό» όπως είπε και προσέθεσε ότι πρέπει να λυθούν άμεσα τρία θέματα σε σχέση με τα NPLs. Το πρώτο αφορά στην ταχύτητα και στην ύπαρξη ισχυρών τεχνολογικών υποδομών, το δεύτερο αφορά στη συναινετική βάση η οποία λύνει και το ηθικό θέμα που αντιμετωπίζει ο χώρος και το τρίτο αφορά στη ρύθμιση και τις κατευθύνσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τον SSM. Ειδικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει το οξύτερο πρόβλημα με δεδομένο ότι τα κόκκινα δάνεια φτάνουν στο 50%. Για την Qualco ανέφερε ότι έχει αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τοπικός partner που θα βοηθήσει να κερδηθεί το στοίχημα να προσελκυσθούν υψηλής ποιότητας επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος (αντιπρόεδρος της Attica Bank) τόνισε ότι «μετά από 10 χρόνια κρίσης καλούμαστε να πάμε μπροστά και είναι σημαντικό ότι στο επίκεντρο της πολιτικής είναι η ανάπτυξη». Ο ίδιος προσέθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα προσπαθεί δυναμικά να αφήσει πίσω του την κρίση. Επιπλέον ζήτησε «να στηριχθούν οι υποδομές και οι ΜμΕ, η "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας». Όπως τόνισε ο κ. Μακέδος, «βρισκόμαστε στην εποχή που γίνεται η ριζική εξυγίανση και αναδιάταξή του Τραπεζικού Συστήματος, που θα δώσει ώθηση στη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η Attica Bank έχοντας κάνει ήδη σημαντικά βήματα, αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση, υιοθετώντας έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο, ώστε να δώσει με επιτυχία δυναμικά το παρόν στη νέα εποχή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Τράπεζα, «κατοχυρώνει τον διακριτό και επιχειρηματικά ελκυστικό της ρόλο, στηρίζοντας τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας: Τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, που έμειναν και επιβίωσαν από τον τυφώνα του brain drain, των λουκέτων, της ανεργίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους, που θα χτίσουν το εθνικό success story. Μπορεί και πρέπει να απαντήσει στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που ήδη βιώνουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο: «Η Attica Bank, ύστερα από 94 χρόνια λειτουργίας, με 135.000 ενεργούς πελάτες, 1,8 δισ. ευρώ χορηγήσεις, 2,3 δισ. ευρώ καταθέσεις, έχοντας απαλλαχθεί από "κόκκινα" δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και απεξαρτηθεί πλήρως από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), με αύξηση των καταθέσεων κατά 16% στο εξάμηνο και 19% για τη χρονιά που πέρασε. Με τον χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις της αγοράς (64% ) και με μία στιβαρή και ικανή νέα διοίκηση, που συνδυάζει πολύτιμη τραπεζική εμπειρία, αλλά και γνώση της αγοράς, αφήνει πίσω της το παρελθόν και κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Προχωράμε δυναμικά μπροστά: Στην οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της. Τα συνολικά έξοδα σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 9%, ενώ τα γενικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση. Προχωράμε δυναμικά: στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, στην οριστική εξάλειψη των NPLs του παρελθόντος που απομένουν, μέσω νέας τιτλοποίησης, στην ανάπτυξη μίας νέας σειράς ελκυστικών τραπεζικών προϊόντων, όπως το νέας γενιάς στεγαστικό δάνειο, με χαμηλό επιτόκιο και μικρή διάρκεια αποπληρωμής, στοχεύοντας στην ενεργητική επαφή με τον πελάτη και στην επίτευξη ικανοποιητικής απόδοσης για τους μετόχους, που στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά την Τράπεζα. Όπως έκανε πρόσφατα γνωστό η διοίκηση της Τράπεζας, στόχος είναι, την επόμενη 5ετία, να διπλασιάσουμε τα μεγέθη του ισολογισμού μας, μέσα από την αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων και τη διεύρυνση του πελατολογίου μας σε νέες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αλλά και σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας».

Στην τοποθέτηση του ο καθηγητής της Οξφόρδης Δημήτρης Τσομώκος, έκανε μια αναδρομή στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κρίση, τονίζοντας ότι πριν την είσοδο στην ευρωζώνη η ανάπτυξη βασίστηκε στις υποτιμήσεις του νομίσματος, τις μεταχρονολογημένες επιταγές και την προεξόφληση υποχρεώσεων, ένα σύστημα που αύξησε την επιτάχυνση του χρήματος και την πιστωτική επέκταση. «Μετά την απώλεια της δυνατότητας άσκησης νομισματικής πολιτικής η καινούρια διαδικασία ήταν ο φθηνός δανεισμός και οι επενδύσεις σε καταναλωτικές ανάγκες και τις εισαγωγές». Ωστόσο όπως είπε μαζί με τη δημοσιονομική αποσταθεροποίηση, προκλήθηκε ένα πρωτοφανές σοκ για το οποίο η ελληνική οικονομία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη και χτυπηθήκαμε περισσότερο από τις υπόλοιπες. «Τα σοβαρότερα ζητήματα που προκλήθηκαν ήταν η αποσταθεροποίηση των προσδοκιών, αλλά και η επίπτωση του PSI που εν πολλοίς κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Τσομώκος εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι επενδύσεις σε διεθνώς εμπορεύσιμες τεχνολογίες ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αναστροφής της εξόδου αξιόλογου δυναμικού της χώρας. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η ύπαρξη σταθερών χρηματοπιστωτικών πυλώνων με ικανοποιητική ρευστότητα πρόσθεσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον λόγω της επιβράδυνσης της Ευρωζώνης, ωστόσο εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη.

«Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου θα στηριχθεί το στοίχημα της ανάπτυξης και κυρίως της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο Γιάννης Γιαρέντης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) κατά την ομιλία του. «Όπως πρόσφατα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θέτει δεσμευτικό στόχο για μερίδιο 35% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για φιλόδοξο στόχο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρά ο αναγκαίος στόχος κι είναι ο μονόδρομος στον οποίο όσο πιο γρήγορα πορευτούμε τόσο πιο κερδισμένοι θα βγούμε. Τι σημαίνει όμως ο στόχος αυτός, ως προς τις πράσινες επενδύσεις; Θα πρέπει μέχρι το 2030 να εγκατασταθούν 14 GW ΑΠΕ, που πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία θα πρέπει κάθε χρόνο να κατασκευάζονται 1,4 GW. Συνολικά μιλάμε για έναν πράσινο επενδυτικό τσουνάμι με συνολικές επενδύσεις στη δεκαετία που θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 1,2 δις. ευρώ ετησίως».

Ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ελκυστικό εργαλείο των «πράσινων» ομολόγων ειδικά για την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η παγκόσμια αγορά των πράσινων ομολόγων είναι μια τεράστια αγορά που προσελκύει εντυπωσιακά κεφάλαια. Σύμφωνα με το Climate Bonds Initiative. Το 2018 τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 167,3 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν, το 2017 συγκέντρωσαν 162,1 δις. ευρώ» επισήμανε και προσέθεσε: «Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν και αυτές να αντλήσουν κεφάλαια από αυτήν την τεράστια δεξαμενή. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ, ως διαχειριστή των ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης, ώστε ο επενδυτής να αισθάνεται ασφάλεια ότι η επένδυσή του θα αποσβεστεί και θα αποφέρει σταθερά και αδιάλειπτα έσοδα. Για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται έναν ισχυρό και ανεξάρτητο ΔΑΠΕΕΠ, ένα διαχειριστή πιθανόν με μια άλλη μετοχική σύνθεση, ανοιχτό για είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο, ιδιωτικών εταιρειών που συμμετέχουν στην αγορά, κατά το πρότυπο που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για τον ΑΔΜΗΕ. Ταυτόχρονα, η αγορά χρειάζεται έναν ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς και θετικό καταλύτη για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη διευκόλυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία που θα λειτουργεί ως one stop shop για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κωμωδίες, ελληνικά και ξένα έργα, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο: Όλα όσα θα δούμε στο θέατρο τον Σεπτέμβριο

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με ασφάλεια σε όλες, καλώντας απλώς ένα UberTaxi.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Σεπ 2025 | 08:01

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2026 - Ολα τα σενάρια

Στο προσκήνιο έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2026.

09 Σεπ 2025 | 07:01

Στέγαση και ενοίκια: Υπάρχουν καλές ιδέες, αλλά δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης - Τι λένε ιδιοκτήτες και αγορά

Πώς εκτιμούν η αγορά και οι ιδιοκτήτες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για τη στέγαση και τα ενοίκια

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 08 Σεπ 2025 | 15:29

Πόσο "ψαλιδίζονται" τα τεκμήρια - Τι αλλάζει σε αυτοκίνητα, κατοικίες και σκάφη

Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τα αυτοκίνητα, κατοικίες και σκάφη

08 Σεπ 2025 | 14:52

H Range Rover στον Πύργο Πειραιά: Ένα από τα κορυφαία luxury brands παγκοσμίως "δημιουργεί" τον απόλυτο αστικό ψηφιακό καμβά

Φουτουριστική σύζευξη ανάμεσα στον luxury χαρακτήρα της Range Rover και το δυναμικό μέλλον του αστικού τοπίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 08 Σεπ 2025 | 13:02

Πόσο μειώνεται ο φόρος στα ενοίκια - Η νέα κλίμακα

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι των παρεμβάσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 08 Σεπ 2025 | 12:49

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί για μισθωτούς και οικογένειες λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας - Πίνακες

Κέρδη εκτιμάται ότι θα έχουν περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 08 Σεπ 2025 | 12:49

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις από 1/1/2026 - Πώς καταργείται η προσωπική διαφορά [πίνακας]

Σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων οι 671.000 διατηρούν προσωπική διαφορά

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 08 Σεπ 2025 | 12:47

Αυτά είναι τα 19 νησιά στα οποία μειώνεται ο ΦΠΑ κατά 30% από 1/1/2026

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με έως 20.000 κατοίκους.

08 Σεπ 2025 | 11:03

Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ - Πιερρακάκης: "Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση"

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, οι αλλαγές στο φορολογικό δεν είναι αποσπασματικές, αλλά αλλάζουν συνολικά τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ 08 Σεπ 2025 | 10:23

Προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού: Τα μέτρα καλύπτουν πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενους

"Δημιουργήθηκε ένας χώρος δημοσιονομικός από τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αυτά τα χρόνια", σημείωσε ο κ. Αργυρού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Σεπ 2025 | 06:36

Τι αλλάζει στην εφορία όσων έχουν οικογένεια – Ποιοι κερδίζουν έως 5.000 ευρώ και ποιοι… τίποτα

Οσο περισσότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερο το όφελος και όσο υψηλότερο το εισόδημα επίσης.

ΤΕΘΗΚΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 23:59

Πηγές υπουργείου Οικονομικών: "Προαιρετική η ευρωπαϊκή οδηγία για το ποια προϊόντα θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ"

Σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο "προφανώς δεν ισχύει" και προσθέτουν ότι "η φορολογική πολιτική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου συνιστά κυρίαρχη δυνατότητα των κρατών-μελών

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2025 | 23:01

Επιχειρήσεις: "Βουλιάζει" η Αττική με 63.000 νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν από το 2024 - Ποιοι πάνε κόντρα στο ρεύμα και βραβεύονται

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, ειδικά όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ,

ΔΕΘ 07 Σεπ 2025 | 16:07

Growthfund Agora: Μεγάλα έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας με αριθμούς, ο Παναγιώτης Μπαλωμένος Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ είπε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται 100.000 στρέμματα και 5.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα που η έκταση τους ξεπερνά τα 600 χιλ. τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 12:16

Ο λογαριασμός της ΔΕΘ: Μείωση φόρου από... 0 έως και 5.300 ευρώ τον χρόνο - Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Ακόμη και σε… χιλιάδες ευρώ μετριέται το όφελος που προκύπτει για τους φορολογούμενους από την νέα κλίμακα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ 07 Σεπ 2025 | 09:22

Disaster stories: Ελληνικές αλυσίδες ένδυσης που ναυάγησαν - Από την κορυφή στους πλειστηριασμούς

Κάποτε αποτελούσαν κολοσσούς της ελληνικής ένδυσης, ονόματα που κυριαρχούσαν στις βιτρίνες και άφηναν έντονο αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά.

ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 07 Σεπ 2025 | 09:04

Ποιοι συνταξιούχοι μηδενίζουν την προσωπική διαφορά από το 2026 και ποιοι το 2027

Σε δυο δόσεις αντί μια, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για 671.000 συνταξιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 08:10

ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους - Τι κερδίζουν νέοι, οικογένειες, νησιώτες, ακρίτες και συνταξιούχοι

Μείωση συντελεστών με βάση τον αριθμό των παιδιών - Μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ για τα ακριτικά νησιά - Οφέλη ακόμη και πάνω από 4.000€ τον χρόνο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 06 Σεπ 2025 | 21:00

Πόσα κερδίζουν νέοι και οικογένειες από τη μείωση της φορολογίας - Αναλυτικά παραδείγματα

"Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές κατά 2 μονάδες για όλους - επιπλέον σημαντική μείωση για κάθε παιδί", ανέφερε ο πρωθυπουργός

ΣΤΗ ΔΕΘ 06 Σεπ 2025 | 18:12

"Δημιουργώντας υπεραξία για την Ελλάδα" στο Growthfund Agora

Παρουσιάζοντας το νέο Ταμείο -θυγατρική του Υπερταμείου- ο κ. Φράγκος είπε πως η σύσταση του Ταμείου έχει ήδη γίνει και έχει στελεχωθεί διοικητικά, ενώ προχωράει το κομμάτι της στελέχωσης και της λειτουργίας

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 06 Σεπ 2025 | 17:02

Σκληρή γεωπολιτική κόντρα για το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι στήνουν ανάχωμα στον Ιβάν Σαββίδη

Ποιες είναι οι τρεις εταιρείες που δίνουν μάχη με το Ρώσο επιχειρηματία για το νέο logistics center.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 06 Σεπ 2025 | 14:32

Οσο περισσότερα παιδιά, τόσο λιγότερος φόρος: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η έκπληξη με το αφορολόγητο

Μπορεί μεσοσταθμικά η μείωση του φόρου εισοδήματος να εκτιμάται σε περίπου 7-8 %, όμως το όφελος για τους φορολογούμενους δεν θα είναι οριζόντιο.

06 Σεπ 2025 | 12:47

The Journey of Energy: Τεχνολογία, θέαμα και ενέργεια από τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ

Μία εντυπωσιακή εμπειρία τεχνολογίας και θεάματος με επίκεντρο την ενέργεια στην 89 η ΔΕΘ με καθημερινές προβολές ανά μισή ώρα από τις 16:00 και τα Σαββατοκύριακa από τις 10:00

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 11:27

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου 2025.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 09:23

Για ποιους σχεδιάζεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για ένα μέτρο που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο και φαίνεται ότι θα ενταχθεί εκτός απροόπτου στο καλάθι της ΔΕΘ.

ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ 05 Σεπ 2025 | 21:44

Το "καλάθι" Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση και η μείωση ΕΝΦΙΑ σε χωριά και μικρές πόλεις

Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, στήριξη της οικογένειας και πρωτοβουλίες για τη στεγαστική κρίση είναι ο βασικός άξονας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

05 Σεπ 2025 | 14:43

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Καινοτομία και Ποιότητα στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

To Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές υψηλού επιπέδου, διατηρώντας την ίδια ακαδημαϊκή ποιότητα και επιστημονική εγκυρότητα

05 Σεπ 2025 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο επτάμηνο - Αυξήθηκε 4% τον Ιούλιο

Αύξηση 4,0% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον μήνα Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 13:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2ο τρίμηνο 2025

Αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο 2025 το ΑΕΠ σε όρους όγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 12:25

Όμιλος Fourlis: Νέο, σύγχρονο εταιρικό website

Με νέο website, ο όμιλος Fourlis αναδεικνύει τη διεθνή του παρουσία και προβάλλει τις αξίες της βιωσιμότητας και του ανθρώπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:02

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των οικογενειών: Οι αδικίες που διορθώνει η εισαγωγή του "οικογενειακού εισοδήματος"

Σήμερα η απόκτηση του πρώτου παιδιού επιβραβεύεται φορολογικά με... 10 ευρώ τον μήνα και του δεύτερου με επιπλέον 18,3 ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:19

ΟΠΑΠ: Βαρύ πυροβολικό το ΤΖΟΚΕΡ και το Στοίχημα - "Κλειδώνει" τα Εθνικά Λαχεία έως το 2036

ΤΖΟΚΕΡ και Στοίχημα τα πιο κερδοφόρα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Παραμένει η προτίμηση για τα καταστήματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 05 Σεπ 2025 | 08:11

Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet): "Ψήνει" deal στην τεχνολογία - "Να μην είναι μονοθεματική η ελληνική οικονομία"

Τι είπε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Jet) για την ελληνική οικονομία και την επόμενη εξαγορά.

05 Σεπ 2025 | 07:47

Τι τζίρο κάνουν iPhone, iPad και MacBook στην Ελλάδα

Τα προϊόντα της Apple συνεχίζουν να έχουν απήχηση στην ελληνική αγορά, "κόντρα" στις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια.

04 Σεπ 2025 | 20:14

AKTOR: Διψήφια ανάπτυξη το Α' Εξάμηνο του 2025 - Διπλασίασε τη λειτουργική κερδοφορία

Στα 623 εκατ. € με διψήφια αύξηση ο κύκλος εργασιών, εκτόξευση και διπλασιασμός της λειτουργικής κερδοφορίας στα 65 εκατ. €

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Σεπ 2025 | 18:53

ΟΠΑΠ: "Κλειδώνει" τα εθνικά λαχεία έως το 2036 - Κόπηκε ο ανταγωνιστής από τον σχετικό διαγωνισμό

Ανοικτός πλέον ο δρόμος για να ανανεώσει ο ΟΠΑΠ για επιπλέον 10 έτη τη διαχείριση των Εθνικών Λαχείων. Λευκή πετσέτα ρίχνει ο ανταγωνιστής.

04 Σεπ 2025 | 14:35

Τα Public υποδέχονται τους δικαιούχους της ΔΥΠΑ και ενισχύουν σχολεία της Αθήνας με δωρεά κλιματιστικών

Τα Public συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γνώση και να στηρίζουν τις σχολικές κοινότητες

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 04 Σεπ 2025 | 12:46

Το παρασκήνιο της "ακύρωσης" του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο - Ποιος παράγοντας το "σαμποτάρει"

Φήμες που κυκλοφορούν την Λευκωσία κάνουν λόγο για επιχειρηματίες ΑΠΕ που θεωρούν το καλώδιο ανταγωνιστή τους.

04 Σεπ 2025 | 12:38

Ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλώσεων: Διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών - Διατηρεί την πρώτη θέση στο μερίδιο αγοράς φυσικό μεταλλικού νερού

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,6% το 2024, ο οποίος ανήλθε στα €131,8 εκατ.

04 Σεπ 2025 | 12:27

IDEAL Holdings: Αύξηση κερδών στο Α εξάμηνο - Κυριαρχεί και καινοτομεί στον κλάδο των τροφίμων

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, κερδοφορία και άνοδο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζει η IDEAL Holdings

04 Σεπ 2025 | 12:26

Ελληνικός Χρυσός και Μεταλλεία Θράκης στην 89η ΔΕΘ: Μια διαδραστική εμπειρία στο μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό περίπτερο, αναδεικνύοντας τη στρατηγική και την πρόοδο των επενδυτικών έργων τους στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 04 Σεπ 2025 | 08:19

Fourlis: Αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων του 2025 παρά τα "σαμαράκια" σε δύο μεγάλα project - Ελληνικό και Ελευσίνα

Παρά τα εμπόδια σε δύο μεγάλα project η Trade Estates του Ομίλου Fourlis εκτιμά πως θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2025.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 03 Σεπ 2025 | 19:01

Αντεξαν στις πιέσεις τα Ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές κινήθηκαν ανοδικά υπό το βάρος μαζικών ρευστοποιήσεων

ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 03 Σεπ 2025 | 16:21

Διευθυντές υπουργείων και δημόσιοι υπάλληλοι ξέπλεναν χρήμα μέσω στοιχηματικών εταιρειών - Έπαιζαν έως και 1 εκατ. ευρώ

Στο φως ένα δίκτυο περίπου 200 παικτών που αξιοποιούσαν τα "παραθυράκια" του συστήματος για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά - Πώς ξέπλεναν "μαύρο" χρήμα

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 03 Σεπ 2025 | 14:13

Trade Estates: Διψήφια αύξηση για το "Α' Ημίχρονο" του 2025 - Η μάχη με Σαββίδη για το Logistics Center

Ανοδικό ήταν το πρώτο ημίχρονο του 2025 για τη Trade Estates του Ομίλου Fourlis.

03 Σεπ 2025 | 12:36

Στρατηγικός ο ρόλος της CHOOSE στη νέα εποχή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ με την υλοποίηση του ΚΕΦ my1521

Η CHOOSE συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 03 Σεπ 2025 | 12:25

Τι θα παράγει το νέο εργοστάσιο του Μυτιληναίου στον Βόλο: Από Leopard μέχρι στρατιωτικά οχήματα

Η εμπλοκή της METLEN στο πρόγραμμα Leopard 2A8 συνδέεται με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "ReArm Europe"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Σεπ 2025 | 11:29

Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις με "προσωπική διαφορά" - Τα 4 μέτρα για τους συνταξιούχους

Πάνω από 600.000 συνταξιούχοι βλέπουν το καθαρό τους εισόδημα να παραμένει "παγωμένο" τα τελευταία χρόνια.

STREET FOOD 03 Σεπ 2025 | 09:27

Tacο Bell: Comeback στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια απουσίας - Πού ανοίγει το πρώτο κατάστημα

Που ανοίγει το νέο κατάστημα των Taco Bell στην Ελλάδα. Ποια η στρατηγική για να κερδίζει τη Gen Z.

02 Σεπ 2025 | 14:37

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεγαλύτερο συνέδριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων στην Ευρώπη

Το μέλλον της ενημέρωσης στην εποχή των δεδομένων, των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 02 Σεπ 2025 | 14:00

Η "πληγή" των απλήρωτων κοινοχρήστων που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Ποια είναι η λύση

Ένα από τα μεγαλύτερα "αθόρυβα" προβλήματα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, είναι αυτή των απλήρωτων κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 02 Σεπ 2025 | 13:03

Η Chevron αποφασίζει για τις έρευνες φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης - Η απειλή Φιντάν και το διπλό παιχνίδι της Λιβύης

Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει ο διεθνής διαγωνισμός για την εκχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στην περιοχή της Κρήτης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη Chevron.

02 Σεπ 2025 | 12:22

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Και 4ο εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στον Βόλο

Η METLEN ενισχύει περαιτέρω τον στρατηγικό της ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και της Ευρώπης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Σεπ 2025 | 09:29

Καμπάνια της Παπαστράτος για να σταματήσουν οι ανήλικοι το κάπνισμα και το άτμισμα

Τι αφορά η νέα καμπάνια για την αποτροπή του καπνίσματος στους νέους

02 Σεπ 2025 | 08:26

Η τιμή του χρυσού σπάει ρεκόρ - Φτάνει τα 3.500 δολάρια την ουγκιά

Ο χρυσός κατέγραψε σήμερα νέα μεγάλη άνοδο, έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 3.501 δολάρια την ουγκιά, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφτηκε μόλις τον Απρίλιο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΔ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 02 Σεπ 2025 | 08:13

Πότε θα φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Καθοριστική θα είναι η συμβολή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Σεπ 2025 | 07:24

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Καταφθάνουν ειδοποιητήρια για το 2020 ενόψει παραγραφής

Ειδοποιητήρια για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα στείλει εντός του Σεπτεμβρίου στους κατόχους των οχημάτων η Εφορία.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Σεπ 2025 | 19:38

ΔΕΗ: Μειωμένα από 10 έως 25% τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Η μείωση των τιμολογίων αντανακλά την υποχώρηση των τιμών χονδρικής στα 78 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, από 100,5 ευρώ τον Ιούλιο.

01 Σεπ 2025 | 17:27

Νέα υπηρεσία από την AXIA CERT: Αξιολόγηση Ασφάλειας Μηχανών & Συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό

Στόχος η μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ 01 Σεπ 2025 | 16:08

Καταγγελίες πολιτών στην ΑΑΔΕ: Πρώην σύζυγοι που ζητούν εκδίκηση, το κρυφό όπλο της εφορίας

Στην πλατφόρμα "Καταγγελίες Πολιτών" έχουν φθάσει χιλιάδες αναφορές από πρώην συζύγους ή πρώην συνεργάτες που αποκαλύπτουν μαύρο χρήμα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 01 Σεπ 2025 | 16:03

Αντιπρόεδρος ΡΑΑΕΥ: Η αίσθηση είναι ότι η μείωση του ρεύματος στη λιανική θα είναι στο ύψος του 20%

Τι είπε για τα χρωματιστά τιμολόγια ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, Δημήτρης Φούρλαρης

01 Σεπ 2025 | 13:35

Η Νova σε συνεργασία με τη THEMA του Canal+ φέρνει στην ΕΟΝ το φαινόμενο Κ-Drama με 6 συναρπαστικές κορεατικές σειρές

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών & media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η THEMA, μέλος του Ομίλου Canal+, ανακοινώνουν διετή συμφωνία

01 Σεπ 2025 | 13:28

Το πρόγραμμα του Glyfada Greek Maritime Golf Event

Η ναυτιλία συναντά το γκολφ σε μια ημέρα γεμάτη δράση

01 Σεπ 2025 | 13:14

ΕΤΑΔ: Νέος Πρόεδρος και νέα μέλη ΔΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Ο Δημήτρης Πολίτης αναλαμβάνει τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Σεπ 2025 | 12:03

Ελλάδα, η χώρα των μισθολογικών ανισοτήτων: Οι τεράστιες διαφορές ανά φύλο, περιοχή και επιχείρηση

Τεράστιες αποκλίσεις Αθήνας – Περιφέρειας, ανδρών – γυναικών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 31 Αυγ 2025 | 08:47

Οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος - Μόλις 1,2 εκατ. φορολογούμενοι για το 70% του συνολικού φόρου

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -τα έσοδα από τον οποίο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τα 15 δισ. ευρώ- είναι υπόθεση των λιγότερων και όχι των περισσότερων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Αυγ 2025 | 18:30

Θερινές εκπτώσεις: Δεν ψώνισαν οι καταναλωτές - Σχεδόν 8 στους 10 εμπόρους κατέγραψαν πτώση του τζίρου

"Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία" εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Αυγ 2025 | 09:17

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Πότε αναμένεται να λάβουν το επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι

28 Αυγ 2025 | 19:24

Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στο The Ellinikon: Μεγάλη συμφωνία της LAMDA με τον Όμιλο ION

H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας.

ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 28 Αυγ 2025 | 13:12

Σε καθοδική πορεία το χρέος, μειώθηκε για πρώτη φορά και σε απόλυτο αριθμό

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε καθαρούς όρους καταγράφει στο τέλος Ιουνίου μείωση κατά 2,2 δις ευρώ στα 326,4 δις ευρώ, από 328,6 δις ευρώ στο τέλος του 2024.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ 28 Αυγ 2025 | 12:04

Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου "αδράνειας" στα κλειστά ακίνητα

Ο νέος φόρος θα λειτουργούσε ως ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 09:52

"Απειλή" ο πληθωρισμός για το αφήγημα της ΔΕΘ - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων

Κεντρικό αφήγημα της φετινής ΔΕΘ θα είναι η πολιτική αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:56

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους

H αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 07:05

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 32 βασικά προϊόντα

Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ανατιμήσεις που ζαλίζουν, πλήττοντας πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 27 Αυγ 2025 | 20:47

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειώσεις τιμών μετά την αισθητή πτώση της χονδρικής - Έρχονται τα "κόκκινα" τιμολόγια

Η βουτιά στη μηνιαία χονδρική τιμή ρεύματος δημιουργεί προσδοκίες για χαμηλότερα κυμαινόμενα τιμολόγια τον επόμενο μήνα -

ΕΦΟΔΟΙ 27 Αυγ 2025 | 19:47

ΑΑΔΕ: Πάνω από 400 παραβάσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς - Πρόστιμα σε Ρόδο, Πάρο, Κέρκυρα

Κατά το διάστημα 16-25 Αυγούστου τα μικτά κλιμάκια της ΑΑΔΕ διενήργησαν εκτεταμένους ελέγχους σε Ρόδο, Πάρο, Κρήτη, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 27 Αυγ 2025 | 17:48

Φορολοταρία Ιουλίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000 ευρώ

Η συμμετοχή στη φορολοταρία γίνεται αυτόματα για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Αυγ 2025 | 16:07

Δημόσιοι υπάλληλοι: Δυνατότητα συνυπηρέτησης με εργαζόμενο εκτός Δημοσίου για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στόχος είναι να διευκολυνθούν η οικογενειακή ζωή και η ομαλή διαβίωση των οικογενειών με τρία ή περισσότερα ανήλικα παιδιά

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:52

Στην "Υφαντής" περνά το 100% της "Νίκας"

Η Bespoke και η Α&Χ ΥΦΑΝΤΗΣ ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 100% των μετοχών της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ 26 Αυγ 2025 | 10:20

Ανάλυση: Γιατί η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στη νέα φορολογική κλίμακα

To πακέτο της ΔΕΘ έχει κλειδώσει. Ύστερα από εκατοντάδες ασκήσεις επί χάρτου που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα, ελήφθησαν αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Αυγ 2025 | 07:46

Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να κερδίσουν κούρεμα προστίμων έως και 75%

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την αίτηση και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 25 Αυγ 2025 | 15:16

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις-εξπρές και υπερωρίες

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Στόχος η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους

25 Αυγ 2025 | 11:36

Απόβλητα στα νησιά: Από πρόβλημα σε πόρο – Η νέα κυκλική πραγματικότητα

Πώς θα μεταβούμε από το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε ένα μοντέλο τοπικής κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην αναγέννηση του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Αυγ 2025 | 10:50

Ποιοι θα δουν αυξήσεις άνω του 3% στο εισόδημά τους το 2026

Ο ρόλος της νέας φορολογικής κλίμακας στην πραγματική μεταβολή του εισοδήματος.

25 Αυγ 2025 | 10:03

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Στοχευμένες παρεμβάσεις και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα

Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει πλήρως τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 25 Αυγ 2025 | 07:42

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά που έρχονται τον Σεπτέμβριο

Βαριά και επώνυμα σφυριά που αφορούν άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, γνωστά πρόσωπα της αγοράς και εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει η ατζέντα των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 25 Αυγ 2025 | 00:15

Λαγκάρντ: Επικίνδυνο να υπονομεύεται η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

"Όταν μια κεντρική τράπεζα παύει να είναι ανεξάρτητη ή όταν απειλείται η ανεξαρτησία της, καθίσταται δυσλειτουργική," είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

24 Αυγ 2025 | 12:20

Πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις για μισθωτούς, οικογένειες, οικονομικά ευάλωτους

Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης θα έχει ως κορμό την ελάφρυνση μισθωτών και οικογενειών με παιδιά, η οποία θα προκύψει κυρίως από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογική κλίμακα.

ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ» 23 Αυγ 2025 | 15:22

Κατώτατος μισθός: Πώς 550.000 εργαζόμενοι θα δουν 500€ επιπλέον στην τσέπη τους το 2026

Περίπου 550.000 εργαζόμενοι θα δουν μέσα στη χρονιά περισσότερα από 500 ευρώ επιπλέον στο πορτοφόλι τους, χάρη στον συνδυασμό δύο -πιθανώς και τριών- μέτρων

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ 23 Αυγ 2025 | 11:33

Έρχεται "κούρεμα" τεκμηρίων διαβίωσης: Κλειδώνουν οι αποφάσεις την προσεχή εβδομάδα

Η έκταση του κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου.

22 Αυγ 2025 | 16:33

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Αυγούστου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ 22 Αυγ 2025 | 08:53

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων - Το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης των παρόχων

Το βασικότερο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει μεταξύ της τιμής αγοράς τους και της πώλησής τους με συντελεστή 15%.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 21 Αυγ 2025 | 20:17

Appodixi: Πώς να κερδίσετε χρήματα καταγγέλλοντας αποδείξεις μέσω της εφαρμογής

Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της ΑΑΔΕ είναι η εφαρμογή Appodixi, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν εύκολα και άμεσα να ελέγχουν τις αποδείξεις τους και να καταγγέλλουν παραβάσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΠΥ 21 Αυγ 2025 | 17:54

Πέθανε ο Ιωάννης Στεφανής: Υπήρξε πρωτοπόρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αποχαιρετά "έναν άνθρωπο οραματιστή και πρωτοπόρο"

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 21 Αυγ 2025 | 11:54

"Γκρεμίζεται" η τιμή χονδρικής του ρεύματος – Πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών, η "πράσινη" κιλοβατώρα θα μπορεί να κοστίζει ακόμη και 12,6 λεπτά από 15,15 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο.