Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

“Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, παρά την βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν”. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Συγκεκριμένα στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα ή αυτές θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών” το 89% απάντησε ότι “οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών”, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7% απάντηση ότι η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εκφράζουν την πεποίθηση ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Στο ερώτημα “Κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτήν την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση” έναν ποσοστό 67% απάντηση προς τη λάθος, ενώ ποσοστό 27% απάντηση προς τη σωστή. Στο ερώτημα αν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου συνιστά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, το 41% απάντησε “ουδέτερη”, το 30% “θετική” και το 25% “αρνητική”.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, οι πολίτες, στη συντηρητική πλειοψηφία, περιμένουν έναν ενεργό ρόλο του κράτους στη συμβολή διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς το 72% στηρίζει την τριμερή διαπραγμάτευση κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

Το 47% θεωρεί ότι η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών) στον καθορισμό ζητημάτων της παραγωγής και της αγοράς εργασίας θα συμβάλλει θετικά.

Στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων όπως πχ με τη ΓΣΕΕ ή δεν το κρίνετε σκόπιμο;”, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έπρεπε, ενώ μόλις 15% εκτιμά ότι τέτοιες συναντήσεις δεν είναι σκόπιμες. Ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων (αθροιστικά 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, κατά το διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 31 Οκτ 2020 | 12:31

Κορονοϊός - Νέα μέτρα στήριξης: Μηδενικό μισθολογικό κόστος και "δωρεάν χρήμα" στις επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά

Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΕΙΡΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 31 Οκτ 2020 | 11:54

Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, θα αποζημιωθούν

"Ένα γενικό lockdown θα προκαλέσει τέτοια ζημιά στην οικονομία μας, ώστε μετά θα είναι πολύ δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να ανακάμψουν" δήλωσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 31 Οκτ 2020 | 08:53

Κορονοϊός: Αυτό είναι το νέο οικονομικό "πακέτο" στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση - Καθεστώς αναστολής για εργαζόμενους - Ενίσχυση ρευστότητας για επιχειρήσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ 30 Οκτ 2020 | 16:31

Silver βραβείο για τη Eurolife FFH στα PEAK Awards 2020

Διάκριση της Eurolife FFH στα PEAK Performance Marketing Awards 2020

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 30 Οκτ 2020 | 13:11

Η Zoom αξίζει πλέον όσο και η ExxonMobil

Ότι αξία έχει η ExxonMobil έχει πλέον και η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 12:10

Έρχεται πόλεμος για τα εργασιακά: Βρούτσης: 8ωρο με ευελιξία - Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται για εκτενή διάλογο και υπόσχεται ότι παραμένει μεν το 8ωρο αλλά με "ευελιξία". Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εργασιακό οδοστρωτήρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 30 Οκτ 2020 | 11:32

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου - Ποιους αφορά - Ολες οι παροχές

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΟΥΝ 30 Οκτ 2020 | 08:59

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ με τα μισά λεφτά χάρισμα

Νέο, έκτακτο μέτρο στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 29 Οκτ 2020 | 23:08

Λαγκάρντ: "Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία"

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ 29 Οκτ 2020 | 15:42

"Ψωνίζω στη γειτονιά" μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Οκτ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Κλείνουν εκτάκτως τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, παρά το ότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτή είναι μία από τις Κυριακές του χρόνου που θα ανοίγουν.

ΒΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:55

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού- Βουτιά πάνω από 4%

Ο φόβος ενός νέου lockdown λόγω κορονοϊού οδηγεί σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ" 29 Οκτ 2020 | 10:38

Σταϊκούρας - Γεωργιάδης: Στηρίζουμε την οικονομία με 11 δισ. ευρώ σε 9 μήνες

Περίπου 11 δισ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες δίνει η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία, σύμφωνα με τους υπουργούς Σταϊκούρα και Γεωργιάδη.