Follow us

Νέος γολγοθάς με 113 προαπαιτούμενα, ο όρος για τα ληξιπρόθεσμα

'Ενα «βουνό» με 113 προαπαιτούμενα έχει μπροστά της η Αθήνα για να εισπράξει τις δόσεις. Ο όρο για να πληρωθούν τα 6,4 δισ. του δημοσίου προς ιδιώτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέος γολγοθάς με 113 προαπαιτούμενα, ο όρος για τα ληξιπρόθεσμα

Δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα η έκθεση συμμόρφωσης που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η έκθεση, αποκαλύπτει τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οπότε και λήγει το 3ο μνημόνιο.

Έτσι, από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα, για κάθε 1 ευρώ που θα δανείζεται από τον ESM για να πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να βάζει άλλο ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Εκτός από τα 113 προαπαιτούμενα η έκθεση αποκαλύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα πρέπει στο εξής να περιμένει μόνο τα δάνεια του ESM για να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 6,4 δις. ευρώ αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβανομένων και των 1,35 δις. ευρώ που αφορούν στις συντάξεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Έτσι, από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα, για κάθε 1 ευρώ που θα δανείζεται από τον ESM για να πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να βάζει άλλο ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται ως εξής: κάθε μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο θα πρέπει να δίδονται 600 εκατ. ευρώ για πληρωμή οφειλών (300 εκατ. ευρώ από τον ESM και 300 εκατ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό) ενώ από τον Νοέμβριο και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, το ποσό θα πέσει στα 400 εκατ. ευρώ (από 200 εκατ. ευρώ για ESM και προϋπολογισμό).

Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο ώστε η Ελλάδα να δανειστεί επιπλέον 5 δις. ευρώ ενώ η 4η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018 (σ.σ μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν) ενώ η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει τον Απρίλιο του 2018.

Μετά και αυτό το χρονικό σημείο θα απομένουν προς εκταμίευση μόνο τα 3,5 δις. ευρώ που θα δοθούν με το κλείσιμο του προγράμματος.

Από τα συνολικά 86 δις. ευρώ, προγραμματίζεται να δοθούν στην Ελλάδα μόνο τα 58,6 δις. ευρώ ενώ μένει ένα υπόλοιπο 27,4 δις. ευρώ το… μέλλον του οποίου αγνοείται.

Αυτά είναι ένα προς ένα τα 113 προαπαιτούμενα

Ένα προς ένα τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν, έχουν ως εξής:

1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

3. Δημόσιες συμβάσεις: Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

4. Δημόσιες συμβάσεις: Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών: Οι αρχές θα επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

6. Συντάξεις: Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016 (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017).

7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.

8. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρχές θα καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.

11. Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Μέχρι τον Ιούνιο οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

13. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

14. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.

15. Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν μέσα στον Ιούνιο ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.

16. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι Αρχές θα υιοθετήσουν έως τον Ιούνιο του 2017 i) νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου, (ii) υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρόταση σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) εξορθολογισμό και απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή / και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.

17. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.

18. Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

19. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.

20. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

21. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

22. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

23. Ιδιωτικοποιήσεις - Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

24. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

26. Δημόσια διοίκηση: Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.

27. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

28. ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ από το 2018 κ.λπ.

Ιούλιος 2017

29. Δημόσια έσοδα - Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Συνεργασία φορολογικών αρχών και δικαιοσύνης από το τέλος Ιουλίου του 2017.

30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.

31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.

32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.

33. Επαγγελματική κατάρτιση: Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τη διετία 2017-2018 και 2018-2019.

34. Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

35. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.

36. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.

37. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Έως τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.

38. Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.

39. Διαρθρωτικά ταμεία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.

42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.

43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.

45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως το τέλος Ιουλίου.

46. Ανεξάρτητες Αρχές: Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.

Αύγουστος 2017

47. Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.

49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.

50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

Σεπτέμβριος 2017

51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

53. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

54. Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,16% αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.

56. Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.

57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

58. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,85% και την ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ-0,87% με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.

59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.

63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.

64. Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.

65. Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

66. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

Οκτώβριος 2017

67. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολής των νομικών κειμένων.

68. Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο

69. Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

70. Δίκτυα ύδρευσης: Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.

72. Δημόσια διοίκηση - Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Νοέμβριος 2017

73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).

74. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.

75. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων - νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

76. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

77. Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.

79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

80. Ιδιωτικοποιήσεις (Υπερταμείο): Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.

81. Μάχη κατά της διαφθοράς. Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

Δεκέμβριος 2017

82. Φορολογικοί κώδικες. Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,

β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,

γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,

δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και

ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

83. Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του φόρου αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

84. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Όλο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.

85. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.

86. Συντάξεις. Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

87. Συντάξεις. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

88. Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

89. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ): Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.

90. Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.

91. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία - Ελλάδα και Βουλγαρία - Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

92. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.

93. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.

94. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.

95. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των διορισμών των Γενικών Διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Α’ τρίμηνο 2018

96. Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

97. Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

98. Αγορά εργασίας (Διαιτησία): Οι αρχές, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για διαμεσολάβηση και διαιτησία έως τον Φεβρουάριο του 2018.

99. Αδήλωτη εργασία: Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

100. Αγορά εργασίας: Το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας, οι αρχές, αφού λάβουν υπόψη την ανεξάρτητη έκθεση, να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

101. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια. NOME): Η πρώτη κοινή αξιολόγηση από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

102. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Το πλαίσιο κατανομής των δυνατοτήτων του δικτύου και των δυνατοτήτων και της διαχείρισης συμφόρησης, να ολοκληρωθεί έως την 1-1-2018.

103. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρηματοοικονομικό κλείσιμο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Β’ τρίμηνο 2018

104. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Συστήματος Πληροφόρησης για τη Δημοσιονομική Διαχείριση (FMIS) και του νέου Λογιστικού Σχεδίου, ώστε να εφαρμοστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

105. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.

106. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.

107. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.

108. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αρχές θα επαναξιολογήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

109. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.

110. Δημόσια διοίκηση: Έως τον Απρίλιο του 2018 θα γίνει η επιλογή των νέων προϊσταμένων σε ολόκληρη τη δημόσια Διοίκηση.

111. Δημόσιες συμβάσεις: Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δράσεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Κομισιόν.

112. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Μέχρι την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου και τους κάθετους άξονες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει προσωρινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς αυτούς, με την τρέχουσα τιμολόγηση.

113. Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε για ποτό στο πλάι της Μιχαλακοπούλου: Γιατί το Quinn's έχει τέτοιο σουξέ

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12 Δεκ 2025 | 22:56

Σκληρή κόντρα Πιερρακάκη - Φάμελλου: "Έχετε το μονοπώλιο της τοξικότητας" - "Δεν πρέπει να χαίρεστε αλλά να ντρέπεστε"

"Εμείς είχαμε 1,76 δισεκατομμύρια. Αν είχαμε 1,77, μαντέψτε: θα το δίναμε. Εκτός αν πας να φορολογήσεις κάποιους", είπε προς τον κ. Φάμελλο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 12 Δεκ 2025 | 20:49

Κυριάκος Πιερρακάκης: "Πρωτίστως νίκη της πατρίδας η εκλογή μου στο Eurogroup" - Η πρώτη ομιλία του στη Βουλή

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης η επιτυχία στο Eurogroup είναι εθνική, είναι μιας Ελλάδας που άντεξε.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 12 Δεκ 2025 | 17:44

Επίθεση Πολάκη σε Πιερρακάκη: "Από την αυλή του Σημίτη, τακίμιασε με τον Μητσοτάκη - Πρέπει να αποτύχει στο έργο του"

Ο Παύλος Πολάκης εκφράζει τη διαφωνία του και με τον Δημήτρη Λιάκο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "επιτυχία" την εκλογή Πιερρακάκη

ΜΕΡΑ25 12 Δεκ 2025 | 13:11

Βαρουφάκης για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: "Οι αυτοκρατορίες δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους"

"Έτσι κάνουν οι αυτοκρατορίες: δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους ως υπενθύμιση της ισχύος τους. Ο δικός μας τίτλος τιμής είναι το μίσος τους" σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 12 Δεκ 2025 | 10:56

Τα διεθνή ΜΜΕ για την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: "Η εκδίκηση της Αθήνας"

Τι γράφουν για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup τα διεθνή πρακτορεία Reuters, Bloomberg, Le Monde, Les Echos, Associated Press, Financial Times, Euronews και Politico.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΣΟΚ 12 Δεκ 2025 | 09:23

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η εκλογή Πιερρακάκη ως επικεφαλής του Eurogroup αποτελεί εθνική και προσωπική επιτυχία

Η εκλογή Πιερρακάκη στη θέση του Προέδρου του Eurogroup, "σημαίνει οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δηλώνουν έτοιμοι να μελετήσουν τα μαθήματα που διδάσκει η ελληνική κρίση"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Δεκ 2025 | 07:17

Eurogroup 10 χρόνια μετά: Από το ενδεχόμενο Grexit στην ανάληψη της προεδρίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Τα οφέλη για τα ελληνικά συμφέροντα και οι προτεραιότητες στην ατζέντα Πιερρακάκη.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ GREXIT 11 Δεκ 2025 | 22:45

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - Τα οφέλη για την Ελλάδα και η πολιτική συγκυρία

Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επικεφαλής, έρχεται σε μια περίοδο που φέρνει νέες προκλήσεις

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 11 Δεκ 2025 | 22:33

Συγχαρητήρια και από ΠΑΣΟΚ σε Πιερρακάκη για το Eurogroup: Θετική εξέλιξη για τη χώρα

"Η εκλογή ενός Έλληνα αξιωματούχου στο υψηλό αξίωμα του Προέδρου του Eurogroup είναι μια αδιαμφισβήτητα σημαντική και θετική εξέλιξη για τη χώρα"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ EUROGROUP 11 Δεκ 2025 | 20:27

Κυρ. Πιερρακάκης: Στόχος μια ομάδα ενωμένη - Η Ελλάδα άντεξε, πριν 10 χρόνια συζητούσαμε για Grexit - Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε μήνυμα συνεργασίας και υπογράμμισε ότι "σε αυτό θα επικεντρωθώ"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Δεκ 2025 | 18:23

Ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης - "Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα", λέει ο Μητσοτάκης

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Δεκ 2025 | 16:55

Eurogroup: Αντίστροφη μέτρηση - Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ψηφίσει Πιερρακάκη

Η Γερμανία θα ψηφίσει υπέρ του Έλληνα υποψηφίου για το Eurogroup, Κυριάκου Πιερρακάκη

11 Δεκ 2025 | 13:52

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος του Eurogroup - Η πρωτότυπη διαδικασία και γιατί ο Πιερρακάκης είναι το "φαβορί"

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υποψήφιος με αντίπαλο τον Βέλγο ομόλογό του

ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ 11 Δεκ 2025 | 11:53

Κυριάκος Πιερρακάκης στους FT για τη "μάχη" στο Eurogroup: "Eυρωπαϊκό μάθημα η πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιλέγουν τον νέο επικεφαλής τους - Μάχη μεταξύ του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Βέλγου Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ.

ΑΝΑΛΥΣΗ 11 Δεκ 2025 | 08:04

Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η εκλογή του Πιερρακάκη σε πρόεδρο του Eurogroup - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Την επίσημη επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη "ταχύτητα" της Ευρώπης, θα σηματοδοτήσει η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

EUROGROUP 10 Δεκ 2025 | 11:27

Bloomberg: Ευκαιρία ευρωπαϊκής αποκατάστασης της Ελλάδας μια εκλογή Πιερρακάκη στο τιμόνι του Eurogroup

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ο κ. Πιερρακάκης θα αναμετρηθεί με τον Βίνσεντ βαν Πετεχέμ, για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 29 Νοε 2025 | 09:39

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Πιερρακάκη για την προεδρία του Eurogroup

Η Ελλάδα και ο κ. Πιερρακάκης προβάλλουν ως η χώρα και ο άνθρωπος που εφαρμόζουν όλες τις ορθές πρακτικές, οι οποίες για τα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 28 Νοε 2025 | 21:17

Eurogroup: Στις 11 Δεκεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου - Οσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο πρόεδρος του Eurogroup είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα εθνικά του καθήκοντα.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 28 Νοε 2025 | 18:57

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας από τους δύο υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ 28 Νοε 2025 | 14:15

Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Η ανακοίνωση πρόκειται να γίνει τις επόμενες ώρες, καθώς στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) εκπνέει η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Νοε 2025 | 15:25

Πιερρακάκης για τα δημοσιεύματα περί διαδοχής στο Eurogroup: Εξαιρετικά τιμητική, αλλά πρόωρη η συζήτηση

. Όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης "οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη".

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Νοε 2025 | 12:38

Politico για νέο επικεφαλής του Eurogroup: Tο φαβορί από το Βέλγιο και η "πολύ θετική εντύπωση" του Κυριάκου Πιερρακάκη

"Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας υπουργός που έχει αφήσει πολύ θετική εντύπωση", σημειώνει το Politico.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 19 Νοε 2025 | 16:31

Financial Times: Πιθανόν να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μακής Κεραυνός, αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα προέδρου του Eurogroup έως ότου εκλεγεί ο διάδοχος του Ιρλανδού Πάσκαλ Ντόναχιου

ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2025 | 14:18

Η ιστορία του συνθήματος "Γερούν γερά, σπάστου τον τσαμπουκά"- Ποιος το έγραψε , ποιον σχολίαζε

Το σύνθημα χρησιμοποιείται έκτοτε για να κατηγορηθούν ως μειωμένων πατριωτικών αισθημάτων, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Απρ 2025 | 12:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup: "Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη"

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 21 Δεκ 2025 | 10:19

Το κρέας βάζει "φωτιά" στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Ποια άλλα προϊόντα είναι στα ύψη

Οι ενώσεις καταναλωτών ανεβάζουν το κόστος για το εορταστικό μενού των τεσσάρων ατόμων ακόμη περισσότερο –έως και +20% σε σχέση με το 2024.

POS, IRIS, MYDATA 21 Δεκ 2025 | 09:17

2025: Η χρονιά που η φοροδιαφυγή βγήκε στο φως - Πώς τα ψηφιακά εργαλεία έφεραν δισ. στα ταμεία του Δημοσίου

Με τα νέα δεδομένα, το δημόσιο χάνει πλέον έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα από ΦΠΑ κάθε χρόνο, σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.

ΠΡΩΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 21 Δεκ 2025 | 09:10

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους δημοσίους υπαλλήλους - Αυξήσεις σε δύο δόσεις [παραδείγματα]

Όσο μεγαλύτερος ο μισθός και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των προστατευόμενων παιδιών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση στα καθαρά.

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΑΑΔΕ 21 Δεκ 2025 | 08:58

Η εφορία σαρώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Τι στοιχεία συλλέγονται

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών βρίσκονται εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 21 Δεκ 2025 | 08:46

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα - Κορυφώνεται η αγοραστική κίνηση ως τα Χριστούγεννα

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, δίνοντας το σήμα για την κορύφωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 20 Δεκ 2025 | 19:11

Σταύρος Παπασταύρου: Στρατηγικός πυλώνας η Βόρεια Ελλάδα στο νέο ενεργειακό μοντέλο

Οι ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εθνικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

20 Δεκ 2025 | 15:58

Χρυσή λίρα: Στα 1.000 ευρώ η πώληση – Ράλι ανόδου σε χρυσό και ασήμι

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της χρυσής λίρας, με την τιμή της να αγγίζει πλέον τα 1.000 ευρώ στην πώληση, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον τόσο από αγοραστές όσο και από πωλητές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Δεκ 2025 | 10:52

Αναδρομικά από συντάξεις: Γιατί ο ΕΦΚΑ ακυρώνει εφέσεις - Τι γίνεται με τις πληρωμές

Τα ποσά που ξεκλειδώνουν από τις πληρωμές - εξπρές αφορούν στις περικοπές 11 μηνών που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και στα Δώρα και φτάνουν μέχρι και 7.500 ευρώ.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ 20 Δεκ 2025 | 09:00

Πώς προετοιμάζονται οι πλοιοκτήτες για αυξανόμενες κυβερνοαπειλές στον τομέα της ναυτιλίας

Τι λένε η Director, Cybersecurity ABS Αγγελική Ζησιμάτου και o ABS Vice President Southern Europe Marine Business Development Ηλίας Καρυαμπάς

LARISA FACE COVER 20 Δεκ 2025 | 08:54

L.F.C.: Πώς το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο ιατρικών μασκών "καίει" χρήμα

Μέτοχοι της νεοσύστατης εταιρείας, με έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 130 χιλ. ευρώ, δύο επιχειρηματίες "γέννημα - θρέμμα" του Θεσσαλικού κάμπου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Δεκ 2025 | 08:40

Χάρτης πληρωμών και ελαφρύνσεων για το 2026: Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις -Τι ισχύει για αγρότες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες

Αύξηση συντάξεων, μείωση φόρων, νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που σχετίζονται μ’ αυτόν, έρχονται το 2026 μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2008 19 Δεκ 2025 | 23:54

ΕΥΔΑΠ: Ποιοι εξαιρούνται από τις αυξήσεις στα τιμολόγια - Επιβάρυνση για 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ως αιτιολόγηση για την αναπροσαρμογή, η ΕΥΔΑΠ επικαλείται τα έργα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 Δεκ 2025 | 18:11

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στην πρώτη του συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός μετείχε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών της G7 για το 2025

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ 19 Δεκ 2025 | 17:42

Πληρώθηκαν 26,9 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος λόγω ευλογιάς και πανώλης

Οι πληρωμές αφορούν εκτροφείς που προέβησαν σε θανατώσεις ζώων κατά τα έτη 2024 και 2025

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ 19 Δεκ 2025 | 11:45
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 19 Δεκ 2025 | 10:50

Τέλος τα ενοίκια "μαϊμού" των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα "φακελωθούν" τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να "χτυπήσει" τα υποδηλωμένα ενοίκια.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 19 Δεκ 2025 | 09:53
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 19 Δεκ 2025 | 09:38

Ελληνικό: 1,5 δισ ευρώ οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις της Lamda Development από την έναρξη του έργου

Ο όμιλος Lamda Development κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων κατά 18% σε 443,7 εκατ. ευρώ.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ 19 Δεκ 2025 | 09:31

Αύξηση 2 ευρώ στo πάγιο ζητάει η ΕΥΔΑΠ - Σταθερές οι χρεώσεις κατανάλωσης

Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση 1 ευρώ στο πάγιο ύδρευσης και άλλο 1 ευρώ στο πάγιο αποχέτευσης - Η πρόταση της ΕΥΔΑΠ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Δεκ 2025 | 17:44

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε ο αποκλειστικός έλεγχος της Εγνατίας Οδού από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου "Εγνατία Οδός" και των τριών καθέτων οδικών αξόνων του

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 18 Δεκ 2025 | 16:23

ΥΠΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς

Η αποζημίωση ανά θανατωμένο ζώο φθάνει έως και τα 250 ευρώ

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Δεκ 2025 | 13:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού για χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις: Ολιγοπωλιακή δομή και αδράνεια καταναλωτών

Χαμηλά επιτόκια και περιορισμένο ανταγωνισμό, διαπιστώνει η σχετική έρευνα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Δεκ 2025 | 12:10

Ενοίκια: Παρατείνεται έως τον Απρίλιο 2026 η πληρωμή μόνο μέσω τράπεζας – Νέες απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Η αλλαγή προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά το σύνολο των μισθώσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Δεκ 2025 | 11:05

"Ναι μεν αλλά" για την ανέγερση κατοικιών με φοροαπαλλαγή στα ενοίκια: Τι λένε κατασκευαστές και κτηματαγορά

Τα επιχειρήματα κατασκευαστών και κτηματαγοράς για τα νέα μέτρα σχετικά με το στεγαστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Δεκ 2025 | 10:57

ΕΣΕΕ: Από 111,97 έως 160,03 ευρώ το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ, πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Δεκ 2025 | 08:53

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τι προβλέπει η προαιρετική ρύθμιση – Τι υποστηρίζουν οι δανειολήπτες

Περίπου 57.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2005-2007.

18 Δεκ 2025 | 08:17

Ερχονται μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις – Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις με ορίζοντα το 2027 σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τις φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Δεκ 2025 | 08:08

Μέχρι την Παρασκευή η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων - Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17 Δεκ 2025 | 18:56

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η 4η δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 22.531.445,49 ευρώ - Δεν πληρώθηκαν 1.366 ΑΦΜ γιατί δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ

ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ 17 Δεκ 2025 | 18:18

Αγρότες: Πληρώθηκαν 487,9 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - Ακολουθούν άλλα 600 εκατομμύρια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Από την 1 Ιανουαρίου 2025 έχουν καταβληθεί συνολικά στους αγρότες 3,2 δισ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

17 Δεκ 2025 | 13:18

Το γεωοικονομικό στοίχημα του Αλέξανδρου Εξάρχου - Πώς ενέργεια και υποδομές αλλάζουν το επενδυτικό πλάνο της AKTOR

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της AKTOR ύστερα από το επιτυχημένο ομόλογο. Τι αλλαγές φέρνει το LNG

ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 17 Δεκ 2025 | 11:46

Καταβάλλεται 19 Δεκεμβρίου το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων 2025 σε 87.286 εργατοτεχνίτες οικοδόμους.

ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣ 17 Δεκ 2025 | 11:43

IRIS Παντού: 120 εκατ. συναλλαγές αξίας 11 δισ. ευρώ και η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις άμεσες πληρωμές σύμφωνα με τα στοιχεία για το "IRIS Παντού".

ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Δεκ 2025 | 09:39

Από Παρασκευή η καταβολή των αυξημένων συντάξεων μετά τις μειώσεις φόρων και την αναπροσαρμογή [παραδείγματα]

Κερδισμένοι θα είναι για πρώτη φορά και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, καθώς αυτή "διαγράφεται" κατά 50% και θα καταργηθεί σε 12 μήνες.

ΑΚΙΝΗΤΑ 17 Δεκ 2025 | 09:12

Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για ανακαίνιση των σπιτιών: Οι προϋποθέσεις και τα "μυστικά" των 6 νέων μέτρων

Τα ισχυρά κίνητρα, οι περιορισμοί και το μεγάλο στοίχημα: αν ιδιοκτήτες και κατασκευαστές θα "ανοίξουν" ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ 17 Δεκ 2025 | 08:46

Συντάξεις και επιδόματα πριν τα Χριστούγεννα: Πότε καταβάλλονται – Τι αλλάζει στα ποσά από τον Ιανουάριο

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πραγματοποιούνται οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων.

ΚΛΗΡΩΣΗ 17 Δεκ 2025 | 08:22

Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: Έπαθλα των 100.000 ευρώ για 12 υπερτυχερούς - Ποιοι εξαιρούνται

Ποιοι συμμετέχουν, ποιοι εξαιρούνται από τη φορολοταρία και πώς θα γίνει η κατανομή των λαχνών στους 12 υπερτυχερούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Δεκ 2025 | 07:37

Τι σημαίνουν τα 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό - Παρεμβάσεις με επίκεντρο ενοίκια, AirBnb, ανακαινίσεις

Τι αλλάζει στην πράξη για τους πολίτες με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Δεκ 2025 | 07:34

Αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών λόγω έκπτωσης ΕΝΦΙΑ - Βουτιά στις αποζημιώσεις

Το 2024 ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιουσίας ανήλθε σε 1,34 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2023.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 16 Δεκ 2025 | 23:51

Η κυβερνητική παρέμβαση για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς θα επωφεληθούν οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια

Οι επιλογές που υπάρχουν και ο μηχανισμός της ρύθμισης για την αποπληρωμή των δανείων σε ελβετικό φράγκο

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 16 Δεκ 2025 | 19:16

ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΓΑ: Πληρωμές 487,9 εκατ. σε 485.896 μοναδικούς δικαιούχους

Ποιες πληρωμές καταβάλλονται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 16 Δεκ 2025 | 18:41

Reuters: Έρχονται ανακοινώσεις για "κούρεμα" 15 - 50% στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες στο "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων σε ελβετικά φράγκα ανάλογα με το εισόδημα, θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 600 εκατ. ευρώ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Δεκ 2025 | 18:27

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται νέοι σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για την Ελλάδα

Συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ

ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Δεκ 2025 | 17:32

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: "Πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil και άλλων 4 εταιρειών καυσίμων

Η ενέργεια της ανεξάρτητης Αρχής εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡΓΑΝΗ 2 16 Δεκ 2025 | 13:02

Κεραμέως: Τέσσερα καλά νέα για τους συνταξιούχους

H Ν. Κεραμέως στάθηκε σε τέσσερα σημεία της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 16 Δεκ 2025 | 11:46

Αιφνιδιαστικό "λουκέτο" στα βενζινάδικα της Cetracore - Jetoil λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία - Η ανακοίνωση

Η εταιρεία ενημέρωσε τους συνεργάτες της για προσωρινή αναστολή των εργασιών της σε όλα τα επίπεδα από τα λογιστικά μέχρι την παράδοση καυσίμων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Δεκ 2025 | 11:19

ΔΥΠΑ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Τα επιδόματα που προπληρώνονται αύριο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2025 | 10:15

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης - 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι άστεγοι

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Δεκ 2025 | 10:14

Η μεγάλη στροφή της Prodea: Logistics στο Μαρκόπουλο και ιταλικό ξενοδοχείο με υπογραφή Nammos

Τι αλλαγές φέρνει στο "DNA" της PRODEA η συμφωνία για την πώληση ακινήτων αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

16 Δεκ 2025 | 09:00

Ερρίκος Αρώνες (Hellenic Properties): Πώς η ελληνική αγορά ακινήτων θα ανέβει βαθμίδα

"Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά σε έναν κόσμο όπου η διεθνοποίηση των επενδύσεων αυξάνεται εκθετικά, το να είσαι καλός δεν είναι πια αρκετό"

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 16 Δεκ 2025 | 07:10

Χιλιάδες νέες κατοικίες "ρίχνουν" στην αγορά κατασκευαστές λόγω Golden Visa

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε τα σπίτια αυτά να απαγορεύεται να αξιοποιηθούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΟΣΑ 15 Δεκ 2025 | 23:22

Οργή στην Ιταλία: Τεράστιες αυξήσεις μέχρι και 700% στα αεροπορικά εισιτήρια ενόψει των γιορτών

Μια θέση εσωτερικής πτήσης από τη Ρώμη μέχρι την Κατάνια της Σικελίας, στις 23 Δεκεμβρίου κοστίζει 146 ευρώ, ενώ στις 13 Ιανουαρίου θα μειωθεί στα 17 ευρώ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 15 Δεκ 2025 | 16:03

Πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους αγρότες: Υποσχέσεις Τσιάρα για μειώσεις τιμών στο ηλεκτρικό και στο πετρέλαιο

"Καλούμε άμεσα τους εκπροσώπους των αγροτών σε διάλογο, με σεβασμό στις ανάγκες τους και επίγνωση των αναγκών της χώρας", είπε ο Κώστας Τσιάρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Δεκ 2025 | 11:03

Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα 5,287 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο - Στα 1,6 δισ. ευρώ η ελάφρυνση

Με την κίνηση αυτή, ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται άμεσα από πληρωμές ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 15 Δεκ 2025 | 08:32

Ποιες χώρες στην Ευρώπη δίνουν 13η σύνταξη και ποιες έξτρα επίδομα στις συντάξεις

Στην Ελλάδα το ποσοστό των συνταξιούχων που κινδυνεύει από μόνιμη φτώχεια είναι 10% σε ηλικίες από 66 ως 75 ετών και 12% των συνταξιούχων άνω των 76 ετών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 15 Δεκ 2025 | 07:30

Τα 7 ακριβά ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα

Επτά ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής αξίας σε Καλαμπάκα, Κέρκυρα, Λέσβο, Κω και Ξάνθη, με τιμές εκκίνησης από εκατοντάδες χιλιάδες έως και άνω των 3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 15 Δεκ 2025 | 07:00

"Βρέχει" λεφτά αυτή την εβδομάδα: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή

Συνολικά 1.462.243.998,92 ευρώ θα καταβληθούν σε 3.086.186 δικαιούχους, από σήμερα 15/12 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ 14 Δεκ 2025 | 12:59

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής - Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 2024

Μείωση 55% σε μια 5ετία - Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον η Ελλάδα.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 14 Δεκ 2025 | 08:48

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή: Εορταστική η αγορά - "Δειλά σημάδια αισιοδοξίας" στην κατανάλωση

Σήμερα, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά

14 Δεκ 2025 | 08:29

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026: Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ έχει ήδη χαράξει την στρατηγική της και αυτή προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στο 2%

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΛΑΝΑ 14 Δεκ 2025 | 08:22

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ: Τι σχεδιάζουν οι "μεγάλοι" της αγοράς

Τα σχέδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της εγχώριας αγοράς

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 14 Δεκ 2025 | 08:02

Πρόγραμμα μαμούθ 500 εκατ. ευρώ θα επιδοτεί έως 80% - 90% τη δαπάνη ανακαίνισης των παλιών ακινήτων

Η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στα μεταχειρισμένα ακίνητα για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό πρόβλημα

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 13 Δεκ 2025 | 13:11

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα Κυριακή: Το ωράριο λειτουργίας τους

Ολα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις επίσημες αργίες των Χριστουγέννων (25 και 26 Δεκεμβρίου), και την Πρωτοχρονιά

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Δεκ 2025 | 11:34

To πακέτο 14 + 3 μεταρρυθμίσεων που φέρνει ο προϋπολογισμός: Η λίστα που ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο

Tι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2026 ο οποίος συζητείται από την Παρασκευή στη Βουλή.

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 13 Δεκ 2025 | 08:21

Τέλος η "ομηρία" από χρέη: Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και διπλή ρύθμιση

Ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

Η ΧΡΥΣΟΤΟΚΟΣ ΟΡΝΙΘΑ 13 Δεκ 2025 | 07:58
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 12 Δεκ 2025 | 17:06

Κομισιόν: Ανακοίνωσε τέλος τρία ευρώ στα δέματα από Τemu και Shein - Από πότε θα ισχύει

Η ΕΕ επιβάλλει από 1η Ιουλίου 2026 δασμό 3 ευρώ σε μικρά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ 12 Δεκ 2025 | 12:48

Συντάξεις Ιανουαρίου: Οι ημερομηνίες καταβολής τους - Αναλυτικά ανά ταμείο

Τις ημερομηνίες ανά ταμείο ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ - .Νωρίτερα θα πιστωθούν φέτος στους λογαριασμούς των δικαιούχων

12 Δεκ 2025 | 10:01

Μελέτη: Γιατί οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλές

Τα ευρήματά αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό, αλλά συνδέεται με δομικές επιλογές ενεργειακής πολιτικής

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 12 Δεκ 2025 | 08:17

Βουλή: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 - Ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης με ομιλία Μητσοτάκη

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΩΣ 9 ΜΗΝΕΣ 12 Δεκ 2025 | 08:08
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Δεκ 2025 | 07:17

Eurogroup 10 χρόνια μετά: Από το ενδεχόμενο Grexit στην ανάληψη της προεδρίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Τα οφέλη για τα ελληνικά συμφέροντα και οι προτεραιότητες στην ατζέντα Πιερρακάκη.