Νομοθετική ρύθμιση για τις εισφορές 1,5 εκατ.επαγγελματιών

Το γόρδιο δεσμό των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών καλείται να λύσει το Υπουργείο Εργασίας - Τα σενάρια και το αδιέξοδο

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για περίπου 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες (ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετόχους ΑΕ που κατέχουν θέση στο ΔΣ και αγρότες) θα υπολογίζονται βάση του καθαρού κέρδους του 2015 και όχι του 2016 όπως προβλέπει ο σημερινός νόμος Κατρούγκαλου προσανατολίζεται να καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος.

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την αλλαγή του χρόνου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τον εξής γόρδιο δεσμό: από την 1/1/2017 οι εισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων του προηγούμενου έτους. Όμως το υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματα του 2016. Στην καλύτερη περίπτωση θα τα πληροφορηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι διαδικασίες για επίσπευση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στο τραπέζι είχε πέσει η ιδέα να ξεκινήσει η χρονιά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των κερδών του 2015 και στη συνέχεια όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2016, να γίνει συμψηφισμός. Αυτή η λύση όμως, συνεπάγεται ένα γραφειοκρατικό γολγοθά για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Άλλοι θα διεκδικούν επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ όσοι δηλαδή έχουν μικρότερα εισοδήματα το 2016 συγκριτικά με το 2015) και άλλοι θα καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (όσοι είχαν απότομη αύξηση κερδών μέσα στο 2016). Υπό αυτά τα δεδομένα, η λύση που προωθείται είναι το 2017 να χαρακτηριστεί «μεταβατική χρονιά» και οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογιστούν οριστικά βάσει των κερδών του 2015.

Η συγκεκριμένη λύση φέρνει βέβαια προ αδιεξόδου τους χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι υπέστησαν κατακόρυφη μείωση εισοδημάτων μέσα στο 2016 και συνεχίζουν με χαμηλά εισοδήματα μέσα στο 2017. Και αυτό γιατί θα καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές βάσει των εισοδημάτων που δεν υπάρχουν πλέον μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: επαγγελματίας που το 2015 είχε κέρδη 30.000 ευρώ, θα ξεκινήσει το 2017 με καθαρό εισόδημα της τάξεως των 1000 ευρώ τον μήνα. Εφόσον κληθεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές βάσει του 2015, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα τουλάχιστον 673,75 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 67% του καινούργιου εισοδήματός του. Αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές μάλιστα, δεν θα αφαιρεθούν από τα φορολογητέα κέρδη του 2016 ώστε να ελαφρυνθεί το εκκαθαριστικό του 2017 αλλά από τα φορολογητέα κέρδη του 2017 ο φόρος για τα οποία θα υπολογιστεί το 2018. Ουσιαστικά δηλαδή, ο επαγγελματίας με την απότομη μείωση εισοδήματος, θα κληθεί να περάσει μια ολόκληρη χρονιά χωρίς εισόδημα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μόλις το υπουργείο Εργασίας ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις, αναμένεται να υπάρξει «τσουνάμι» από «κλείσιμο βιβλίων» καθώς χιλιάδες επαγγελματίες θα έρθουν αντιμέτωποι με την εξής τραγική κατάσταση: να δουλεύουν για μια ολόκληρη χρονιά, μόνο και μόνο για να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» 27 Μαρ 2020 | 21:52

Επικουρική ασφάλιση: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Αναλυτικές οδηγίες

Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση

ΓΣΕΒΕΕ 27 Μαρ 2020 | 20:30

Τι ισχύει για ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές σε ρύθμιση, υποχρεώσεις προς ΔΟΥ, επιταγές και ενοίκια

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές σε ρύθμιση, υποχρεώσεις προς ΔΟΥ, επιταγές και ενοίκια

ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 26 Μαρ 2020 | 08:49

Επίδομα των 800 ευρώ και για 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι μένουν εκτός

Μαζί με τους μισθωτούς –οι δικές τους δηλώσεις στο σύστημα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα- θα ανεβάσουν τον αριθμό των δικαιούχων σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14 Μαρ 2020 | 11:20

Εγκύκλιος Βρούτση για κορονοϊό: Τι ισχύει για εργαζόμενους, εγκύους και ευπαθείς ομάδες

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δίνει οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες, ειδικά για έγκυες και ευπαθείς ομάδες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ Ο ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΜΗΝΑΣ 13 Μαρ 2020 | 08:08

Ο κορονοϊός φέρνει παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις - Ποιες αναστέλλονται

Η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων (τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών) θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη.

ΑΠΟ 1-1-2020 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ 11 Μαρ 2020 | 18:54

Διευκρινίσεις σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές και ασφαλιστική ικανότητα

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται ελεύθερα, κατόπιν αίτησής τους και είναι ίδια με αυτήν που έχει επιλέξει για την κύρια σύνταξη.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 10 Μαρ 2020 | 07:39

Ρυθμίσεις οφειλών λόγω κορονοϊού: Τι αλλάζει, ποιοι ωφελούνται

Ο δεύτερος κύκλος μέτρων δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις εταιρείες περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση έχει επιβάλλει 10ήμερη αναστολή λειτουργίας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ 09 Μαρ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας - Προωθεί ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 06 Μαρ 2020 | 07:35

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊού εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΑΕΔ 29 Μαρ 2020 | 17:57

Ηλεκτρονικά από την Δευτέρα 30 Μαρτίου η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης

Για όσους ανέργους έχουν ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο, το ραντεβού τους θα ακυρώνεται.

10ΗΜΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ 29 Μαρ 2020 | 16:19

Μέχρι τις 10 Απριλίου η υποβολή φορο-δηλώσεων για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ

Το ΥΠ. ΟΙΚ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΑΓΟΡΑ 29 Μαρ 2020 | 11:46

Έως τις 11 Απριλίου παρατείνεται το "λουκέτο" στα καταστήματα

Παρατείνεται η ισχύς του μέτρου των κλειστών καταστημάτων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, έως τις 11 Απριλίου.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαρ 2020 | 11:04

Τι αλλάζει για μισθωτούς και επιχειρήσεις με τη νέα ΚΥΑ - Τι ισχύει για το επίδομα των 800 ευρώ

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, αναλύει βήμα προς βήμα την νέα υπουργική απόφαση που θεσπίζει όλες τις λεπτομέρειες και για το επίδομα των 800 ευρώ.