Ο γρίφος με τον "κωδικό 049" και τί θα γίνει με τις αποδείξεις

Με τόσες εκκρεμότητες, το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλά και πάλι είναι αβέβαιο αν μέχρι τότε θα έχουν ξεπεραστεί όλες.

o-grifos-me-ton-kwdiko-049-kai-ti-tha-ginei-me-tis-apodeikseis
SHARE THIS
0
SHARES

Με το ημερολόγιο να δείχνει ήδη 2 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην έχει ακόμη λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ξεκινήσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το έντυπο Ε1 που συμπληρώνεται από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Δεν έχει ανακοινωθεί τι ακριβώς θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις των παντρεμένων, ενώ ακόμη και για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν έχουν καν εκδοθεί οι αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με το πώς θα συμπληρωθεί ο περίφημος κωδικός 049, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί πάλι φέτος, ύστερα από δύο χρόνια που παρέμεινε «παγωμένος».

Με τόσες εκκρεμότητες, το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλά και πάλι είναι αβέβαιο αν μέχρι τότε θα έχουν ξεπεραστεί όλες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φετινές αλλαγές είναι πολλές και οι απαντήσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί. Οι λεγόμενες «ηλεκτρονικές αποδείξεις» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα, στην Καραγιώργη Σερβίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα συμπληρωθεί ο λεγόμενος κωδικός 049. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1.      Οι τράπεζες έχουν προθεσμία έως και τις 2 Απριλίου (σήμερα) να στείλουν τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2017 (περίπου 25 δις. ευρώ). Αυτές οι συναλλαγές θα πιστωθούν στον ΑΦΜ του καθενός, προκειμένου να κριθεί ποιος καλύπτει το αφορολόγητο και ποιος όχι.

2.      Τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες θα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση αυτόματα, ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν θα δεσμεύονται να συμπληρώσουν το ποσό που θα βλέπουν, όπως ισχύει για παράδειγμα με τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις κλπ. Ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να προσθέσει και επιπλέον ποσά για να διασφαλίσει ότι δεν θα πληρώσει πρόστιμο. Προσοχή όμως. Το όποιο ποσό δηλωθεί, θα πρέπει να δικαιολογείται.

Έτσι:

·        Άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ) οι οποίοι θα αναγράψουν επιπλέον ποσά, θα πρέπει να είναι σε θέση, αν γίνει έλεγχος, να αποδείξουν ότι οι επιπρόσθετες πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά

·        Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών (καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 80% κλπ) μπορούν να δικαιολογήσουν το ποσό που θα αναγράψουν στο κωδικό 049 (ή 050 για τη σύζυγο) και με έντυπες αποδείξεις. Φυσικά, αν υπάρχουν ηλεκτρονικές πληρωμές, θα ληφθούν και αυτές υπόψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook