Ο Μοσκοβισί, οι συντάξεις και η ανώμαλη προσγείωση από Σεντένο

«Πάγο» στις ελπίδες που καλλιέργησαν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί για μη μείωση των συντάξεων βάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

o-moskobisi-oi-suntakseis-kai-i-anwmali-prosgeiwsi-apo-senteno
SHARE THIS
0
SHARES

«Πάγο» στις ελπίδες που καλλιέργησαν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί για μη μείωση των συντάξεων βάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.  Σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική ο πρόεδρος του Εurogroup  ξεκαθάρισε πως αναμένει ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, να επαναφέρει τους ευνοϊκούς όρους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

«Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή.»

Ο Μάριο Σεντένο βλέπει περισσότερο χώρο για ευελιξία στις πολιτικές που θα χαραχθούν μετά τον Αύγουστο. Επιπλέον αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό 10ετές διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη. Για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.

Σε άλλη γραμμή ο Μοσκοβισί

Οι δηλώσεις Σεντένο έρχονται σε αντίθεση με αυτές του ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ Μοσκοβισί έθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου  ως χρονικό ορίζοντα για επανεξέταση των αποφάσεων αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων  απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Στη συνέχεια θα το εξετάσουμε αυτό σε ένα συνολικό πλαίσιο στις 15 του Οκτώβρη, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα καταθέσουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε την χρηματοδοτική ισορροπία».

Σε σύμπλευση με τις δηλώσεις Σεντένο και πηγές των θεσμών που επικαλείται το CNN.gr. Με δεδομένο ότι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 θα χρηματοδοτήσει τα λεγόμενα αντίμετρα του ίδιου έτους ύψους 1% του ΑΕΠ,  εάν για οποιοδήποτε λόγο η περικοπή του τμήματος της προσωπικής διαφοράς κυρίων και επικουρικών συντάξεων αναβαλλόταν ή ανακαλούταν, τότε δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και τα αντίμετρα.

Στη βάση αυτή μια σειρά από εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο και θα αποκρυσταλλωθούν στην 83η ΔΕΘ θα υλοποιηθούν μόνον εάν προχωρήσει η μείωση των συντάξεων.

Σε αυτές τις παροχές περιλαμβάνονται το «μέρισμα» κοινωνικής αλληλεγγύης που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα καταβάλει η κυβέρνηση σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη στο τέλος του έτους, οι εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις 700 -750 εκατ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί πως θα αποτυπωθούν πιο συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τα ψηφισμένα από το 2017 «αντίμετρα» για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας, αλλά και της πρόνοιας.

φωτο reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook