
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μετά τον σάλο και την απαίτηση να παραιτηθεί για τις αναφορές περί του άσωτου ευρωπαϊου νότου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.
Τζανακόπουλος: Στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τις αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup.
« Η δήλωση Ντάισελμπλουμ είναι άστοχη και στην πραγματικότητα στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, για να μην αναφερθούμε στη σεξιστική χροιά τους. Σε μια φάση που η ΕΕ είναι σε πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματα, δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος.
Στήριξη από τον Σόιμπλε
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την Πέμπτη την υποστήριξή του στον κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης.
Κατά την διάρκεια της τακτική συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών είπε: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup. Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε ο εκπρόσωπος και αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».
Πορτογάλος πρωθυπουργός: Να παραιτηθεί
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε ρατσιστή, ξενοφοβικό και σεξιστή τον πρόεδρο του Eurogroup και ζήτησε την παραίτησή του.
“Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως ένα κοινό σχέδιο, την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα πάψει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και απολογηθεί ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προβλήθηκαν βαθιά από τις δηλώσεις του” είπε ο κ. Κόστα.
Διαβάστε ακόμη
Ρέντσι σε Ντάισελμπλουμ: Αυτά πες τα σε κανένα ολλανδικό μπαρ
Σάλος στην Ευρωβουλή με δηλώσεις Ντάισελμπλουμ κατά του Νότου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr