Ο χρόνος και οι δανειστές προκαλούν άγχος στο Μαξίμου

Χωρίς συμφωνία αναμένεται να κλείσει αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ο χρόνος και οι δανειστές προκαλούν άγχος στο Μαξίμου

Χωρίς συμφωνία αναμένεται να κλείσει αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ήδη κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση συγκέντρωσε πολλά «όχι» από τους εκπροσώπους των θεσμών –εξαγγελία πρωθυπουργού για ακατάσχετο λογαριασμό στις επιχειρήσεις, σύνθεση εποπτικού συμβουλίου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, λίστα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο κ..α- κάτι που σημαίνει ότι οι θεσμοί θα αποχωρήσουν την Παρασκευή αφήνοντας εκτενή λίστα με εκκρεμότητες στους θεσμούς η οποία και θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου εξ’ αποστάσεως. Η λίστα με τα σημεία διαφωνίας μάλιστα, αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο κατά τον σημερινό κύκλο διαπραγματεύσεων με την ένταξη και θεμάτων από τη β’ αξιολόγηση.

Το πρόγραμμα της σημερινής 3ης ημέρας διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδοχικές συναντήσεις:

1.H συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκίνησε στις 9 το πρωί. Πέραν των φορολογικών ζητημάτων, κατά τη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί και η αναπτυξιακή στρατηγική.

2.Στις 10:00, θα παραλάβουν τη σκυτάλη ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Θεανώ Φωτίου με θέμα συζήτησης την κοινωνική πρόνοια αλλά και την επισκόπηση των δημοσίων δαπανών. Στην ατζέντα αναμένεται να συμπεριληφθεί το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η εφαρμογή του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2017. Η υλοποίηση προβλέπει την εξεύρεση πόρων ύψους 900 εκατ. ευρώ οπότε το θέμα έχει άμεσο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

3.Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι φορολογικές εκκρεμότητες (κυρίως τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θέλει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών) αναμένεται να συζητηθούν στις 11:00 το πρωί. Στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, θα μεταβούν εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αρμόδιο για τα έσοδα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

4. Στις 12:30 ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο των εργασιακών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ανοίγει επίσημα τον κύκλο του βασικότερου «προαπαιτούμενου» της β’ αξιολόγησης. Σε αυτή τη συνάντηση θα καταγραφούν επίσημα οι απόψεις των δύο πλευρών για κρίσιμα θέματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις κλπ.

5. Στο τελευταίο για σήμερα θέμα συζητήσεων – τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης- θα παραστεί εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Χ. Βερναρδάκη και ο Γ. Χουλιαράκης καθώς η συζήτηση θα πάει και στα ειδικά μισθολόγια οπότε θα έχει άμεσο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σε αυτό τον γύρο διαβουλεύσεων ενσωματώθηκαν και προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, θα τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός. Δηλαδή, πρώτα θα κλείσουν τα 15 προαπαιτούμενα για την α’ αξιολόγηση ώστε να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 δις. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,7 δις. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου) και μετά θα αρχίσουν να κλείνουν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης. Επιθυμία του οικονομικού επιτελείου όπως προέκυψε και από τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, είναι να συμφωνηθούν και στην τελευταία τους λεπτομέρεια τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών εδώ και μήνες. Δηλαδή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Στα νομοσχέδια αυτά αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός ενώ κατά τον σημερινό γύρο διαβουλεύσεων αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά στον «ακατάσχετο λογαριασμό» των επιχειρήσεων (σ.σ είναι, όπως εξήγγειλε το Σάββατο και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας λογαριασμός επιχειρήσεων στον οποίο δεν θα μπορούν να γίνονται δεσμεύσεις για υπόλοιπα που αφορούν σε πληρωμές μισθοδοσίας, πληρωμές προμηθευτών και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι προβλέψεις της ΤτΕ για την οικονομία

Εκτός από τα ενεργειακά ζητήματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρέθηκε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συζητήσει τα δύο φλέγοντα θέματα για τις τράπεζες: Τις επιλογές των διοικητικών συμβουλίων (που αποτελεί και ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ) αλλά και το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με το κουαρτέτο άνοιξε συζήτηση και για την θέση που έχει πάρει δημόσια ο Γιάννης Στουρνάρας υπερ της ανάγκης να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς (ESM και Κομισιόν) να έχουν αντιδράσει στη συγκεκριμένη πρόταση (άλλωστε αυτοί οι δύο θεσμοί έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά της αναθεώρησης του στόχου) αλλά και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τηρεί «φιλικότερη» στάση απέναντι στην άποψη του κ. Στουρνάρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Ιουν 2020 | 19:27

Κεραμέως για Τσακαλώτο: "Αναπαράγει fake news - Δεν μπορεί να κάνει μια απλή πρόσθεση των ωρών διδασκαλίας στα Θρησκευτικά"

"Μας χωρίζει πράγματι άβυσσος με τον κ. Τσακαλώτο και τον κατ' επίφαση προοδευτισμό που πρεσβεύει το κόμμα του"

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2020 | 00:06

Έρχονται μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ και επενδυτικά κίνητρα - Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠOIK

Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση - Διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 20:44

Καταβάλλονται επιστρεπτέα προκαταβολή και αποζημίωση ειδικού σκοπού - 33,1 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους

Πρόκειται για νέα σημαντική ενίσχυση που λαμβάνουν 31.771 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέσω του 2ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ 1,129% 07 Ιουλ 2020 | 17:06
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 16:07

Εικόνα κατάρρευσης στις εξαγωγές τον Μάιο λόγω κορονοϊού - Τα προϊόντα που χτυπήθηκαν, ποια διασώθηκαν

Τα περιοριστικά μέτρα έπληξαν την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών προϊόντων και οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα για το Μάιο

ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 15:18

Τράπεζες: Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η αναστολή στις δόσεις δανείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Η απόφαση αφορά την αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 14:54

ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για τα κουπόνια ακυρώσεων ταξιδιών

Τι θα γίνει με τις επιστροφές χρημάτων, τις αποζημιώσεις και την προστασία των καταναλωτών.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 07 Ιουλ 2020 | 13:54

ESM: 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, όφελος 103 εκατ. ευρώ από την κατάργηση προσαύξησης επιτοκίου

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 07 Ιουλ 2020 | 13:43

ΟΟΣΑ: Αύξηση της ανεργίας κατά 3,8% έως 4,6% φέτος - Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με υπολογισμούς, που αναφέρει ο ΟΟΣΑ, περίπου η μία στις τρεις δουλειές μπορεί να γίνει από το σπίτι.

ΤΟ 12% ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 12:12

Βρετανία: Απολύονται 550 εργαζόμενοι από τον όμιλο της Daily Mirror

Ανήκουν -μεταξύ άλλων- οι εφημερίδες Daily Mirror, Daily Express, Daily Star και το περιοδικό OK!

ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 07 Ιουλ 2020 | 11:46
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ 07 Ιουλ 2020 | 11:45

Folli Follie: Τον Σεπτέμβριο η απολογία των Κουτσολιούτσων - 30 οι κατηγορούμενοι

Ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και ο γιος του, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στις 4 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ 07 Ιουλ 2020 | 11:22

Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ φαίνεται να προκρίνει την καταβολή αναδρομικών για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015.