Οι φιλοξενούμενοι ο μεγάλος γρίφος στις φορολογικές δηλώσεις

Με το που θα συμπληρώνει κάποιος ότι φιλοξενεί κάποιον τρίτο, θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση με αυτόν που δηλώνει ότι φιλοξενείται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κύμα αλλαγής διευθύνσεων κατοικίας αναμένεται κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους –σε συνεννόηση με τους λογιστές τους- να αναζητούν τη καλύτερη λύση που θα εξασφαλίσει και αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και την προοπτική είσπραξης επιδομάτων στο μέλλον.

Όσοι πιάστηκαν πέρυσι στον… ύπνο εμφανίζοντας εαυτούς ως φιλοξενούμενους κάτω από την ίδια στέγη με άλλα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, έχουν ήδη δεχτεί δύο «χτυπήματα»: την απώλεια του κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο αλλά και τη στέρηση της δυνατότητας ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και πάνω από 300 ευρώ τον χρόνο.

Ο λόγος είναι ότι με την νέα επιδοματική πολιτική, υιοθετήθηκε η έννοια του εισοδήματος του «νοικοκυριού» το οποίο για να υπολογιστεί, αθροίζει όλα τα εισοδήματα όσων ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ανεξάρτητα από το αν είναι συγγενικά πρόσωπα ή όχι.

Το γεγονός ότι στο καινούργιο έντυπο Ε1 προστίθεται ειδικός κωδικός ο οποίος θα συμπληρώνεται από όσους φιλοξενούν άτομα, δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει όχι μόνο να επιμείνει στην ίδια πολιτική αλλά και να την ενισχύσει. Με το που θα συμπληρώνει κάποιος ότι φιλοξενεί κάποιον τρίτο, θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση με αυτόν που δηλώνει ότι φιλοξενείται. Το ζητούμενο από αυτή τη διασταύρωση, είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν φιλοξενούμενοι μόνο και μόνο για να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης ή για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου να γλιτώσει τον φόρο από το ενοίκιο που καταβάλλουν οι ίδιοι.

Με τα τεκμήρια να απειλούν από τη μία αλλά και τον κίνδυνο απώλειας επιδομάτων να καραδοκεί από την άλλη, οι φορολογούμενοι έχουν μια ακόμη ευκαιρία κατά τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων, να αλλάξουν τη διεύθυνση κατοικίας ανάλογα με το ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση.

Η επιμονή στη λύση της φιλοξενίας συμφέρει αν όλα τα μέρη του νοικοκυριού είναι δεδομένο ότι δεν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης κάποιου επιδόματος. Άλλη λύση, είναι, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα, η δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Πολλές φορές, οι φορολογούμενοι μπλέκουν τη φιλοξενία με την δωρεάν παραχώρηση. Η φιλοξενία προϋποθέτει ότι ζουν όλοι κάτω από την ίδια στέγη. Το τεκμήριο του ακινήτου φορτώνεται στον ιδιοκτήτη και ο φιλοξενούμενος δεν έχει καμία επιβάρυνση. Η δωρεάν παραχώρηση υφίσταται όταν ένας ιδιοκτήτης παραχωρεί ένα ακίνητο σε κάποιον τρίτο για να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Για να είναι η δωρεάν παραχώρηση αφορολόγητη, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

1. Η επιφάνεια του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα

2. Το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία αυτού στον οποίο έγινε η παραχώρηση του ακινήτου.

3. Τα δύο πρόσωπα να συνδέονται με πρώτου βαθμού συγγένεια (ανιόντες ή κατιόντες και όχι σε ευθεία γραμμή κάτι που σημαίνει ότι εξαιρούνται τα αδέρφια)

Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μπορεί να το παραχωρεί δωρεάν αλλά στην εφορία θα πληρώσει φόρο επί ενός τεκμαρτού ενοικίου το οποίο θα είναι ίσο με το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 08 Απρ 2020 | 09:15

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Συνεχίζεται την Πέμπτη, ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου στις 11:00

Μετά από συζητήσεις 16 ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 08 Απρ 2020 | 08:21

Ποιοι θα πρέπει να ξανακάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Είτε για να διορθώσουν λάθη που έχουν κάνει στις αιτήσεις τους, είτε για να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δόθηκε από χθες να "κουρέψουν" κατά 40% τα ενοίκια.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 08 Απρ 2020 | 07:16

Ολονύχτιο παζάρι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Στις 11:00 το πρωί οι ανακοινώσεις

"Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί", έγραψε τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος του Σεντένο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Απρ 2020 | 23:12

Βρούτσης: Παρατείνεται μέχρι 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού - Οι ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ

Νέα ερμηνευτική εγκύκλιος καθορίζει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών-εργαζομένων

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΜΑΡΓΚΡΕΤΕ ΒΕΣΤΑΓΚΕΡ 07 Απρ 2020 | 22:51

Κομισιόν: Ενα δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις που "χτυπήθηκαν" από τον κορονοϊό

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος δήλωσε ότι "το παρόν ελληνικό καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία"

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 22:31

Μητσοτάκης για ΕΚΤ και ομόλογα: Η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές

Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο ο πρωθυπουργός

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ 07 Απρ 2020 | 21:09

ΟΑΕΔ: Περισσότερες θέσεις εργασίας και δικαιούχοι από 55 έως 67 ετών

Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών

Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ 07 Απρ 2020 | 20:33
07 Απρ 2020 | 20:01

Στήριξη ΕΚΤ στην Ελλάδα: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν  γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα - Σταϊκούρας: Με τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διευρύνονται σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση ενισχύεται η ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β΄ΠΠ 07 Απρ 2020 | 18:48

Κορονοϊός-ILO: 1,25 δισεκ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή περικοπή του μισθού τους

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι απώλειες σε ώρες εργασίας και σε θέσεις απασχόλησης συνιστούν "τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ΠΠ"

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ IRI 07 Απρ 2020 | 17:10

Έκοψε ρυθμό η αύξηση πωλήσεων των σούπερ μάρκετ-Τα προϊόντα που πουλάνε

Αύξηση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ με χαμηλότερο ρυθμό σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI

ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 07 Απρ 2020 | 16:50

Ο Σεντένο ζητά δέσμευση του Eurogroup σε μεγάλης κλίμακας σχέδιο ανάκαμψης

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Απρ 2020 | 16:13

ΠΟΜΙΔΑ: Εμπαιγμός προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων η μείωση ενοικίου κατά 40%

Ζητά "μείωση 25% του ΕΝΦΙΑ σε όσους τον πληρώσουν εμπρόθεσμα φέτος".