Oι προβλέψεις του Economist για την Ελλάδα και τον κόσμο το 2016

Τι βλέπει για τον Αλέξη Τσίρπα και τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Η ήττα του Ολάντ, η νίκη της Χίλαρι, η οικονομική έκρηξη της Τουρκίας και η πτώση του Πούτιν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι προβλέψεις του Economist για την Ελλάδα και τον κόσμο το 2016

Τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες σε όλo τον κόσμο το 2016 δημοσίευσε σε ειδικό αφιέρωμα ο Economist, τονίζοντας, όπως άλλωστε έκανε και η Standard & Poor's την Τετάρτη, πως το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για... αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο Economist τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί. Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη.

Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

Στο ειδικό αφιέρωμα του Economist για το 2016 υπάρχουν ωστόσο προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου. Αυτές έχουν ως εξής:

ΗΠΑ

Η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό καθώς οδηγείται στις κάλπες τον Νοέμβριο, οι οποίες αναμένεται να μονοπωλήσουν το πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία και πάλι και έτσι πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων επιθυμούν να πάρουν τη δουλειά του. Η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον δεν ξεκίνησε τόσο καλά, αλλά θα καταφέρει να εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist θα γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μια έκπληξη (υπόδειξη: όχι άλλος Μπους). Τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία που θα έχει καλές επιδόσεις, με ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του περιοδικού ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο θα αποκτήσεις σημαντική επιρροή έτσι ώστε να έχει λόγο στην τελική επιλογή.

Ρωσία

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της Ουκρανίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων με την οικονομία να κινείται σε ύφεση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την μεγάλη δημοτικότητα που έχει πετύχει λόγω των εθνικιστικής θέρμης που γέννησε η πολιτική του την Ουκρανία.Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Τουρκία

Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές στα τέλη του 2015.

Ο Ερντογάν, σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια ισχυρή προεδρία και φαίνεται να αδιαφορεί από το γεγονός ότι το Σύνταγμα λέει το αντίθετο.

Η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί το 2016 ( +2,8%) αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης του 2010 με 2013.

Αυστρία

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα θα διατηρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό τους μέχρι τις εκλογές το 2018, μόνο και μόνο επειδή τα δύο κόμματα θέλουν να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές.Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Αυστρία.

Η πρόοδος για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Αυστρία είναι αργή, όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Αν όμως η ευρωζώνη κινηθεί θετικότερα η οικονομία της Αυστρίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Γαλλία

Η προεδρία του Φρανσουά Ολάντ έχει εγκλωβιστεί μέσα σε οικονομική στασιμότητα και βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Ετσι ο Ολαντ οδεύει προς βέβαιη ήττα το 2017.

Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την οποία εξελέγη η κυβέρνηση του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι αρκετά για να ανακόψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους. Η μάχη για το ποιος τελικά θα κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος για την αντιπολίτευση θα δοθεί ανάμεσα σε έναν πρώην πρόεδρο, τον Nικολά Σαρκοζί και έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέν Ζουπέ.

Γερμανία

Οι συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη θέλουν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Ετσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει.

Η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση.

Το κόμμα της Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ιταλία

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί Ματέο Ρέντσι, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από παγιωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, την αγοράς εργασίας και την εκπαίδευση προχωρούν και θα αποδώσουν καρπούς το 2016. Προς το παρόν, όμως, η Ιταλική οικονομία θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη (1%) η οποία και θα προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες.

Ολλανδία

Η ορθολογική οικονομική διαχείριση έχει συμβάλλει στην σταθερή ανάκαμψη της Ολλανδικής οικονομίας σε αντίθεση με την πολιτική αστάθεια του μεγάλου συνασπισμού που περιλαμβάνει την Δεξιά και την Αριστερά.

Η Ολλανδία θα οδηγηθεί σε εκλογές το 2017. Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Economist, οι εκλογές θα βγάλουν ενισχυμένη την αντιπολίτευση.

Η πρόοδος σχετικά με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την υγεία και τη μετανάστευση ενίοτε επιδρούν στην συνοχή της κυβέρνησης, ενώ η βελτίωση της ζήτησης θα κρατήσει την οικονομία της Ολλανδίας ζωντανή.

Πορτογαλία

Ο συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της.

Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.

Ισπανία

Παρά την άνοδο των Podemos στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα πέτυχε να καταλάβει την πρώτη θέση. Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της ενώ βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης.

Ελβετία

Η Ελβετία στρέφεται προς τα δεξιά μετά από την ισχυρή εμφάνιση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 2015 που τάχθηκε κατά της μετανάστευσης. Η δημοσιονομική πολιτική μάλλον θα σκληρύνει όπως επίσης και η αντίσταση προς τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι παγιδευμένη ανάμεσα στο οικονομικό χάος, την ρωσική επιθετικότητα και τη δική της δυσλειτουργία ως χώρα. Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να επιβάλει την εξουσία της, ακόμη και σε εκείνα τα τμήματα της χώρας που ελέγχει.

Οι όροι που επέβαλε το ΔΝΤ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή ενώ η οικονομία θα ανακάμπτει αργά. Αυτή θα δείξει πόσο θα επιβιώσει η Ουκρανική κυβέρνηση το 2016.

Μεγάλη Βρετανία

Η συντηρητική κυβέρνηση του Κάμερον, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία τον Μάιο του 2015 θα είναι έκθετος στις όποιες αντιθέσεις προκύπτουν στο κόμμα.

Η φύση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ δοκιμάζεται ακόμη ενώ είναι πιθανό στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit. To «Ναι στην ΕΕ» δεν είναι καθόλου βέβαιο.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ COUNTRY MANAGER 02 Δεκ 2021 | 13:33

Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% 02 Δεκ 2021 | 13:31

Όμιλος ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια

Υπολογίζεται ότι τα δύο πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ 02 Δεκ 2021 | 12:29

Κικίλιας: Οι 4 προορισμοί που πρωταγωνιστούν στην καμπάνια χειμερινού τουρισμού - Πώς πάνε οι κρατήσεις για Χριστούγεννα

Στην έναρξη της καμπάνιας για τον χειμερινό τουρισμό και τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών που εξελίσσονται καλά αναφέρθηκε ο υπ. Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ GENERATION Y-INTERNATIONAL EBUSINESS HUB 02 Δεκ 2021 | 10:57

Βlack Friday: Στο 119% η αύξηση του ημερήσιου τζίρου στα ηλεκτρονικά καταστήματα

Υπήρξε αύξηση σε επισκεψιμότητα από 20% έως και 60% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους, καθώς και σε τζίρο.

"ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" 02 Δεκ 2021 | 10:04

"Φράκαρε" το λιμάνι του Πειραιά με συνωστισμό κοντέινερ - Κίνδυνος ενόψει Χριστουγέννων

Παραμένουν τα προβλήματα στο λιμάνι Πειραιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, οι κινητοποιήσεις και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επιτρέπουν την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 01 Δεκ 2021 | 20:17

ΟΟΣΑ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις της Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία - Προτρέπει για επιτάχυνση εμβολιασμού

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κοστίσει μεταξύ 0,25 της μονάδας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί σχετικά ακίνδυνη

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΕΠ 2021 01 Δεκ 2021 | 18:48

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συντηρητική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% το 2021

Για το σύνολο του έτους το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,1%,

01 Δεκ 2021 | 14:02

Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις με το ΕΘΝΙΚΗ 2.0

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις επιχειρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE 01 Δεκ 2021 | 13:58

Project Future Junior: Aνοίγει την πόρτα του επιχειρείν σε μαθητές από 14 ως 17 ετών

Project Management, Digital Marketing, E-Commerce γίνονται έννοιες οικείες για μαθητές και μαθήτριες, από την Γ΄Γυμνασίου έως και τη Β΄Λυκείου.

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΕΘΗ 01 Δεκ 2021 | 13:13

HUAWEI Watch GT 3: Το smartwatch που απογειώνει κάθε στυλ

Νέο design, αναβαθμισμένο software και hardware, μπαταρία 2 εβδομάδων και αμέτρητες λειτουργίες για σφαιρική παρακολούθηση υγείας και πιο αποτελεσματικές προπονήσεις. Το νέο HUAWEI Watch GT 3 είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία από τις 30 Νοεμβρίου με δώρο ένα επιπλέον λουράκι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΣΣΗ 01 Δεκ 2021 | 13:02

ΔΕΗ: Αυτό είναι το σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές

"Δεν θα φύγουμε από τις λιγνιτικές περιοχές αλλά θα αλλάξουμε το προφίλ των επενδύσεων", σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.