Follow us

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αττική Οδός

Στα χέρια της ΑΚΤΩΡ έως το 2024 παραμένει η Αττική Οδός. Το πόρισμα της Hill International που προσελήφθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση, κλείνει το ενδεχόμενο πρόωρης επιστροφής του έργου στο ελληνικό δημόσιο.

Άνθρωποι που έχουν γνώση του πορίσματος, λένε στο capital.gr ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης, ήτοι τον Οκτώβριο του 2024, κάτι που επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές.

Στο θέμα της Αττικής Οδού αναφέρθηκε προ ημερών ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Xρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε σχετική ερώτηση για το πόρισμα του συμβούλου για το πότε θα επιστρέψει ο αυτοκινητόδρομος στο ελληνικό δημόσιο, είπε ότι "αυτό που γνωρίζω είναι το 2024, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης".

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην Hill Ιnternational τη διερεύνηση οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων οι οποίες αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Το έργο του συμβούλου, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού ελέγχου προέβλεπε μεταξύ άλλων, την εξέταση μίας σειράς σημαντικών θεμάτων όπως:

Κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης που αφορούν στη μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου (ROE) επί της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών και η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 11,6%. Ο έλεγχος διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σύμβασης παραχώρησης πρέπει να λήξει νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2024.

Διαβάστε Επίσης

Τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών αναφορών που είναι υποχρεωμένος να υποβάλει ο ανάδοχος στο Δημόσιο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του έργου.

Το αφορολόγητο αποθεματικό, τις συσσωρευμένες ζημιές και την εφαρμογή ορθής μεθόδου απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσης καθώς και τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Αττικής Οδού και το χρόνο εξόφλησής τους.

Τό πόρισμα της Hill Ιnternational αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

Η Αττική Οδός αποτελεί βασικό asset της Ελλάκτωρ καθώς παράγει ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου.

Για τη χρήση του 2020, η παραχώρηση της Αττικής Οδού ΑΕ συνεισέφερε 151,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 892,3 εκατ και 105,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 30 εκατ.

Αντίστοιχα για τη χρήση του 2019 η Αττική Οδός συνεισέφερε 192,7 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 1.273,6 εκατ και 134,0 εκατ σε συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ομίλου ύψους 80 εκατ.

Επιπρόσθετα, για την περίοδο 01.01- 31.03.2021, η παραχώρηση της Αττικής Οδού συνεισέφερε 30,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 193 εκατ και 18,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 40 εκατ.

Διαβάστε Επίσης

Σήμερα μέτοχοι της Αττικής Οδού είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με ποσοστό 65,75%, η ΑΒΑΞ Α.Ε. που κατέχει ποσοστό 24,19%, η ΕΤΕΘ Α.Ε. (που ανήκει στον Όμιλο ΑΒΑΞ Α.Ε.) με ποσοστό 10,02% και η Γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,04%.

Το κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65%, δηλαδή 822,2 εκατ., καλύφθηκαν από την παραχωρησιούχο εταιρεία Αττική Οδός Α.Ε. με ίδια κεφάλαια, αλλά και δάνεια. Το 35% της συνολικής δαπάνης καλύφθηκε από το Δημόσιο με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών πόρων.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φαγητό μιας άλλης εποχής στο Κουκάκι: Η νεο-ταβέρνα που αξίζει της προσοχής σου

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΕΝΙΣ 20 Νοε 2025 | 12:26

Έπιασαν και τον Τσιτσιπά με τη Lotus να τρέχει με 210 χλμ στην Αττική Οδό - Πρόστιμο 2.000€ και αφαίρεση διπλώματος

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα και θα χάσει το δίπλωμά του για έναν χρόνο

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ 19 Νοε 2025 | 09:33

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική: Καθυστερήσεις σε Κηφισό, Αττική Οδό και Σκαραμαγκά

Αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους αυτή την ώρα στον ανοδικό άξονα της Συγγρού - Αρδηττού - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Βασιλίσσης Σοφίας έως το Μέγαρο Μουσικής

ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ 17 Νοε 2025 | 12:22

Η Ράνια Καρατζαφέρη είναι η δημοσιογράφος που συνελήφθη για εξύβριση αστυνομικών: "Έχασα την ψυχραιμία μου…"

"Πετάγονται πέντε αστυνομικοί με ντουντούκες, μας περδίκλωσαν λες και ήμασταν ο Πάσσαρης και ο Εσκομπάρ", είπε η Ράνια Καρατζαφέρη.

ΩΡΑΙΟΣ... 09 Νοε 2025 | 11:47

Αττική οδός: Συνελήφθη 56χρονος οδηγός - Πήγαινε με όπισθεν στη ΛΕΑ για πάνω από 1,5 χιλιόμετρα

Του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης για 30 ημέρες από αστυνομικούς για αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 07 Νοε 2025 | 15:23

Αττική Οδός: Απίστευτο βίντεο με McLaren να τρέχει με 250 χλμ/ώρα και αστυνομικό να λέει στον οδηγό "πάτα το"

Ο "περίεργος" διάλογος ανάμεσα σε έναν οδηγό που έτρεχε υπερβολικά στην Αττική Οδό και έναν αστυνομικό

ΕΝΑΣ 27ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ 21ΧΡΟΝΟΣ 06 Νοε 2025 | 22:59

Αττική Οδός: Οδηγοί μηχανών έτρεχαν με πάνω από 250 χλμ./ώρα και έκαναν σούζες - Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί

Κατηγορούνται ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών με τον τρόπο που οδηγούσαν στην Αττική Οδό

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΑ 30 Οκτ 2025 | 08:51

Τροχαίο στην Αττική Οδό: Οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε τοιχίο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αττική Οδό, όταν αυτοκίνητο έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε με τοιχίο.

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ 20 Οκτ 2025 | 08:37

Κίνηση στους δρόμους: Καθυστερήσεις σε Κηφισό και Κηφισίας - Έπεσε τσιμέντο στην Αττική Οδό

Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, καθώς έπεσε τσιμέντο από βαρύ όχημα στο οδόστρωμα στην έξοδο προς Λαμία, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 15 Οκτ 2025 | 07:31

Τροχαίο στην Αττική Οδό μετά τον κόμβο Παιανίας προς Αεροδρόμιο - Κλειστή η δεξιά λωρίδα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Αττική Οδό λίγο μετά τις 6 το πρωί μετά τον κόμβο Παιανίας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.

06 Οκτ 2025 | 18:11

Εξάρχου (Aktor): Ιστορική ημέρα η σημερινή - Με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις θα έχουμε ροές 1,2 δισ. € σε βάθος χρόνου

Τι ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου στη Γενική Συνέλευση για την έγκριση της απόκτησης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

29 Σεπ 2025 | 13:20

Ηλίας Γκότσης: Ποιος είναι ο Έλληνας εφοπλιστής που εξαγόρασε το τελευταίο πακέτο μετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη στην Aktor

Ποιος είναι ο εφοπλιστής που έκανε το deal με τον Σωκράτη Κόκκαλη - Πού αλλού έχει επενδύσει

LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 15:40

Μποτιλιάρισμα στην Αττική οδό: Ακινητοποιημένο φορτηγό στην έξοδο της Λαμίας

Το φορτηγό ακινητοποιήθηκε στην έξοδο της Αττικής Οδού στο ρεύμα προς Λαμία η οποία έκλεισε για τουλάχιστον μισή ώρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο μποτιλιάρισμα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡ. ΔΗΜΑΣ 23 Σεπ 2025 | 09:10

Πώς θα αποσυμφορηθεί η Αττική Οδός μέσω του κόμβου της Μεταμόρφωσης - Το 2026 η παρέμβαση

Στις οδικές και παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα για την ασφάλεια των οδηγών και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού, αναφέρθηκε ο υπ. Μεταφορών.