H ώρα της κρίσης για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup καθώς τίθενται επί τάπητος όλα τα σενάρια- τρία μέχρι στιγμής- για την παράταση του Μνημονίου, κάτι που παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Eurogroup αναμένεται να παραστεί από πλευράς ΔΝΤ ο πρώην ελεγκτής της Τρόικας και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, και όχι ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.
Reuters:«Η τεχνική επέκταση θα χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις, ως αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα»
Τα τρία σενάρια για παράταση
Η Αθήνα επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες, έως και ένα μήνα, η Γερμανία όμως με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος.
Τα μέχρι στιγμής σενάρια είναι τρία: Πρώτον η επέκταση του προγράμματος έως τις 31 Ιανουαρίου του 2015 που επιθυμεί η Αθήνα. Δεύτερον η παράταση του προγράμματος έως τις 30 Ιουνίου του 2015, λύση που επιδιώκει η Γερμανία και το ΔΝΤ για να κατοχυρωθούν για παν ενδεχόμενο, επικαλούμενοι την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα. Τρίτο σενάριο είναι η παράταση του προγράμματος για τρεις μήνες με την δυνατότητα ανανέωσης για ένα χρόνο οπότε και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στα σενάρια για την παράταση, ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είπε: «Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων».
Σύμφωνα με έγγραφο των Βρυξελλών που παρουσίασε προ ημερών το Reuters «αν και η πρόταση για τεχνική επέκταση αποσκοπεί στο να δοθεί ο χρόνος στις ελληνικές αρχές για να ετοιμάσουν τη νομοθεσία για έγκριση τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική επέκταση θα χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις, ως αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα».
Στο ίδιο έγγραφο εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και επιμήκυνση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», αναφέρει το έγγραφο.
Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως ξεκαθαρίζεται πάντως από όλες τις πλευρές, χωρίς συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης για την 5η αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική παράταση του προγράμματος και δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων και τον καθορισμό της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM.
Το Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε ότι στο email που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.
Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι η υποχώρηση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη του απαιτήσεις του.
Αντώνης Σαμαράς: Μπορεί να υπάρξει μικρή καθυστέρηση
Κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, δεν τα χρειαζόμαστε και πως θα κάνουν κακό στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις και κάποια μέτρα που αντέχει η οικονομία μας και είπαμε ότι αν χρειαστεί θα πάρουμε κάποια ακόμη που είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Μέχρις εκεί, όμως. Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει πολύ. Η συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Θα το συζητήσουμε αυτό στο Eurogroup (της Δευτέρας)».
Τι σημαίνει η παράσταση του Μνημονίου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr