Ποιοι θα πάρουν τα 400 εκατ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

Αναλυτικά, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης. Τα 138 εκατ. ευρώ αφορούν τις εταιρείες –μικρές και μεγάλες- οι οποίες παρουσίασαν κέρδη.

poioi-tha-paroun-ta-400-ekat-eurw-mexri-ta-xristougenna
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ζεστό χρήμα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Τα 138 εκατ. ευρώ αφορούν τις εταιρείες –μικρές και μεγάλες- οι οποίες παρουσίασαν κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Τα 175 εκατ. ευρώ αφορούν στις τέσσερις κοινωνικές ομάδες που θα εισπράξουν το φετινό κοινωνικό μέρισμα δηλαδή τα 250.000 νοικοκυριά που θα πάρουν από 700 ευρώ και τα 68 εκατ. ευρώ –που μπορεί να ξεπεράσουν τελικώς και τα 70 εκατ. ευρώ καθώς ο αριθμός των αιτήσεων είναι ήδη πολύ μεγάλος- το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις αναμένεται να φανούν με συμψηφισμό της επιστροφής της προκαταβολής με τις (ουκ ολίγες) φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου. Το επίδομα θέρμανσης είναι πιθανό να καταβληθεί και πριν από την 31η Δεκεμβρίου –θα πληρωθούν όσοι κάνουν την αίτηση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου- ενώ για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα θα γίνει προσπάθεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίξει άμεσα ώστε η πληρωμή να γίνει μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Με την υλοποίηση της επιχείρησης «ζεστό χρήμα», η κυβέρνηση θέλει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου μέσα από την αύξηση της καταναλώσης η οποία παραμένει ισχνή. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ένεση ρευστότητας που αντιστοιχεί σε περίπου 0,2% του ΑΕΠ μπορεί να εξασφαλίσει έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1,5% στο 4ο τρίμηνο και να στείλει τον ετήσιο φετινό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το +2% που είναι και ο ετήσιος στόχος.

Οι αναλυτικές οδηγίες τόσο για τον τρόπο καταβολής της επιστροφής φόρου 5% στις επιχειρήσεις όσο και για την καταβολή του έκτακτου μερίσματος, θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχέδιου καθώς αυτό ενσωματώνει τόσο τη διάταξη για τον επανυπολογισμό της φετινής προκαταβολής που έδωσαν οι επιχειρήσεις (με συντελεστή 95% από 100%) όσο και την τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Ανάλογα με το είδος της ενίσχυσης, τα χρήματα θα πάρουν και διαφορετική κατεύθυνση:

1. Το ποσό της επιστροφής φόρου στις επιχειρήσεις δεν είναι ακατάσχετο και μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Έτσι, επειδή η επιστροφή θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο μήνα κατά τον οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν και ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, το πιθανότερο είναι ότι το όφελος από την μειωμένη προκαταβολή θα «σβήσει» κάποια από τις φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα.

2. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης στα 250.000 νοικοκυριά είναι και ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με φορολογικές υποχρεώσεις ενώ δεν φορολογείται. Έτσι, τα 700 ευρώ θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με στόχο να πέσουν στην αγορά.

Αναλυτικά, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης όπως ανακοινώθηκαν στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών είναι τα εξής:

1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Σε αυτή την κοινωνική ομάδα κατατάσσονται 19.140 νοικοκυριά.

2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Συνολικά θα ωφεληθούν 163.778 νοικοκυριά.

3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Σε αυτή την ομάδα υπολογίζονται περίπου 40.927 νοικοκυριά.

4η Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Είναι συνολικά 25.632 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, και για τις τέσσερις ομάδες που θα ενισχυθούν, πέραν των ειδικών κριτηρίων ανά ομάδα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, θα ισχύσουν και γενικά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

- Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

- Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

- Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook