Politico: Τι θα προκαλέσει την επόμενη κρίση στην ΕΕ

Το Politico ζήτησε από 7 ειδικούς να προσδιορίσουν το πεδίο εντός του οποίου θα προκύψει η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση. Οι απαντήσεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008 που συντάραξε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το Politico ζήτησε από επτά ειδικούς να προσδιορίσουν το πεδίο εντός του οποίου πιθανώς να προκύψει η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση. Και όπως ήταν επόμενο, οι απαντήσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1) Η Ιταλία, ο ελέφαντας στο δωμάτιο

“Για την ώρα η Ιταλία είναι προφανώς ο νούμερο ένα υποψήφιος παρά τα αξιοπρεπή οικονομικά της μεγέθη. Οι επενδυτές ανησυχούν κυρίως για τις γενικές πολιτικές και την πορεία της ιταλικής κυβέρνησης. Κοιτάζοντας μπροστά, ο κίνδυνος είναι η αντιευρωπαϊκή στάση της ΕΕ να σκληρύνει και να οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση των spread, οδηγώντας ορισμένες τράπεζες σε ένα πολύ δύσκολο σημείο” αναφέρει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.

2) Το νου σας στις τράπεζες

“Η καθιέρωση μιας τραπεζικής ένωσης με κεντρική εποπτεία και ενός μηχανισμού τραπεζικής εξυγίανσης είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν κατακερματισμένες, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για μια βαθύτερη τραπεζική ένωση […] Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πιο τολμηρά βήματα” σημειώνει μεταξύ άλλων η Isabel Schnabel καθηγήτρια οικονομικών και μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

3) Τεχνολογία και αδυναμία

“Η επόμενη κρίση μπορεί να προκληθεί από μια συστημική τεχνολογική διακοπή λειτουργίας μέσα σε έναν μεγάλο θεσμό που θα οδηγήσει σε μια γενική διακοπή λειτουργίας στα συστήματα πληρωμών. Και με τις κυβερνοαπειλές να θέτουν νέους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, o λειτουργικός κίνδυνος έχει καταστεί ο νέος συστημικός κινδυνος. Πρόκειται για την πιο παραγνωρισμένη απειλή σήμερα” αναφέρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός.

4) Το ιδιωτικό χρέος

“Οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη έχουν εμμονή με το κρατικό χρέος. Ωστόσο, η κρίση του 2008 προκλήθηκε από κάτι άλλο, το ιδιωτικό χρέος […] Οι απόπειρες της ΕΕ να περιορίσει το κρατικό χρέος μπορεί να προκαλέσουν μια επιστροφή σε φαινόμενα de-leveraging του ιδιωτικού τομέα και να προκαλέσουν μια νέα βουτιά, όχι τόσο σοβαρή όσο εκείνη του 2008 εντούτοις σημαντική” αναφέρει ο Steve Keen καθηγητής στο Kingston University του Λονδίνου.

5) Το χάσμα Βορρά-Νότου

Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη σοβαρές ανισορροπίες. Το μέγεθος των πλεονασμάτων του Βορρά είναι έκανα καθαρό σύμπτωμα των διαφορών που υποβόσκουν. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την ισορροπία για να απαντήσουμε σε αυτές τις διαφορές. Μια άλλη αιτία ανησυχίας είναι η αδύναμη διακυβέρνηση ορισμένων τμημάτων της Νότιας Ευρώπης, όπου υπάρχει ακόμη μικρή σύγκλιση” σημειώνει μεταξύ άλλων ο Guntram Wolff διευθυντής του think tank Bruegel.

6) Ανισότητα

“Η φιλελεύθερη τάξη που βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την σχετικά ελεύθερη μετανάστευση δημιουργεί πολλούς νικητές (παρότι ορισμένοι κερδίζουν περισσότερο από άλλους) αλλά επίσης πολλούς χαμένους. Εάν δεν μειώσουμε τον αριθμό των χαμένων, η παθολογία θα επιδεινωθεί” τονίζει μεταξύ άλλων ο Miguel Otero-Iglesias καθηγητής και αναλυτής του Elcano Royal Institute.

7) Μην ξεχνάτε την Ιταλία

“Μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε κάποιος να δει δύο σενάρια για την Ιταλία. Στο θετικό σενάριο, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα δομικών μεταρρρυθμίσεων δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και επιτρέπει μια σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Στο αρνητικό σενάριο, η οικονομία ξεφεύγει από τον έλεγχο και απαιτείται κάποιου είδους έκτακτη παρέμβαση. Το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί” αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Πάολ Πάντοαν.

Πηγή: Politico

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

ΟΙ "ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΕΣ" ΧΩΡΕΣ 20 Μαϊ 2020 | 19:15

"Αντάρτικο" στην ΕΕ: Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης

Θα επιμείνουν στη γραμμή της απαίτησης μεγαλύτερων εγγυήσεων από τις χώρες που θα λαμβάνουν βοήθεια για να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ 19 Μαϊ 2020 | 21:04

Reuters: Ποια στοιχεία της γαλλογερμανικής πρότασης "καλοβλέπει" η Κομισιόν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, η πρόταση αυτή δεν σημαίνει ότι θα γίνει πλήρως αποδεκτή από την ΕΕ

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΕ 16 Μαϊ 2020 | 13:31

Bloomberg: "Βουτιά" 40% στον ευρωπαϊκό τουρισμό - Σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα

H πανδημία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης, με τις πωλήσεις σε ελεύθερη πτώση και τις θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗ SANOFI 14 Μαϊ 2020 | 17:08

"Μεγάλος θυμός" σε Παρίσι και Βρυξέλλες με την φαρμακοβιομηχανία Sanofi- Θέλει να διαθέσει το εμβόλιο του κορονοϊού πρώτα στις ΗΠΑ

Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09 Μαϊ 2020 | 17:26

Τι είναι τα "κουπόνια ταξιδιών"- Το σχέδιο την Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στα κράτη μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ 09 Μαϊ 2020 | 16:21

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση είναι ικανή και θα συνεχιστεί το success story

Για την Ελλάδα προέβλεψε ότι το success story της αγοράς ομολόγων του 2019 θα συνεχιστεί.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 09 Μαϊ 2020 | 11:40

ΠτΔ: Η αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης αναγκαία για την ενότητα της ΕΕ

Η ΠτΔ επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία.

09 Μαϊ 2020 | 08:20

"Βρέχει" κοινοτικό χρήμα στην αγορά: Πάνω από 10 δισ. λόγω κορονοϊού

Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει τώρα η Αθήνα μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup είναι αν θα προσφύγει στο δάνειο που μπορεί να χορηγήσει ο ESM.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 15:21

Χατζηιωάννου για παραίτηση CFO easyJet: Ένας αχρείος έφυγε, μένουν άλλοι δύο

Κάνει λόγο για κρυφό δείπνο του Findlay με τον γνωστό από τα Panama Papers δικηγόρο κ. Marc Bonnant.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Μαϊ 2020 | 15:12

Τεχνικά προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Διεκόπησαν οι συναλλαγές

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση ο γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε κέρδη 1,09% στις 631,14 μονάδες

26 Μαϊ 2020 | 15:06

Η Ryanair θα προσβάλει νομικά το πακέτο διάσωσης της Lufthansa - "Στρέβλωση της αγοράς"

Την απόφασή της να προσβάλει νομικά το πακέτο διάσωσης του γερμανικού κράτους προς την Lufthansa ανακοίνωσε η Ryanair.

ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 14:19

Huawei: Νέες εκπλήξεις σε premium laptops, Matebook X Prο, Μatebook 13

Η Huawei ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στα laptop με τα premium μοντέλα που καταφθάνουν σε λίγες ημέρες, και οι εκπλήξεις θα είναι μεγάλες!