Πολιτικός σεισμός από το «κίνημα των πλειστηριασμών»

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από τους αλλεπάλληλου πλειστηριασμούς. Πως σκοπεύουν να κινηθούν οι τράπεζες; Τα ξένα funds ζητούν να διαχειρίζονται υποθηκευμένα ακίνητα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτικός σεισμός από το «κίνημα των πλειστηριασμών»

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.

Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι "ορέξεις" των ξένων funds

Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.

Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.

Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.

Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο

Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

- Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30 εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.

- Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.

- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.

- Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.

- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

- Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.

- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.

- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 20 Σεπ 2021 | 19:19

Η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών - Θετικές οι προοπτικές

Θετικές οι προοπτικές και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών - Αναλυτικά η ανακοίνωση του οίκου Moody's.

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΨΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΛ ΚΑΙ SMS 19 Σεπ 2021 | 13:05

Προσοχή: "Μάστιγα" οι ηλεκτρονικές απάτες με τη μέθοδο του "phishing" - Πώς αδειάζουν τον τραπεζικό σας λογαρισμό

Σπείρες κακοποιών στέλνουν ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα στα υποψήφια θύματα τους, προσποιούμενοι εκπροσώπους τραπεζών - Πως θα προστατευθείτε

Η PROP TECH ΕΤΑΙΡΕΙΑ PROSPERTY 17 Σεπ 2021 | 11:55

Δέκα επενδυτικά οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα από 592 ευρώ το τετραγωνικό

Δέκα επενδυτικά οικιστικά ακίνητα - ευκαιρίες, με την τιμή τους να ξεκινά από τα 592 ευρώ ανά τετραγωνικό.

ΓΙΑ 6,3 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. 17 Σεπ 2021 | 07:09

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο για διευκόλυνση των φορολογουμένων

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 16 Σεπ 2021 | 12:17

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων: Έως 30% οι αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 16 Σεπ 2021 | 12:12

Φοιτητική στέγη: Τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά ενοίκια - Πανελλαδική έρευνα του Spitogatos [πίνακες]

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 09 Σεπ 2021 | 21:42

Phishing, "πανδημία" ιντερνετικής απάτης: "Πώς μου άρπαξαν περισσότερα από 5.500 ευρώ"

Phishing: Στα δίχτυα του έχουν πέσει ήδη πολλοί που είδαν τα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να κάνουν φτερά...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 08 Σεπ 2021 | 12:01

Σταικούρας: Κάτω από το 10% θα είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2022

Σε μονοψήφιο ποσοστό θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών το 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 08 Σεπ 2021 | 08:00

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στο Ε9

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων.

ΑΑΔΕ 07 Σεπ 2021 | 09:19

Λίγες ώρες απέμειναν για διορθώσεις στο Ε9 - Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Κλείνει αύριο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

ΧΑΟΣ 02 Σεπ 2021 | 20:59

Αφγανιστάν: Μεγάλες ουρές στις τράπεζες της Καμπούλ - Χιλιάδες περιμένουν για αναλήψεις μετρητών

Οι τράπεζες στην Καμπούλ περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών σε 20.000 αφγάνι (200 δολάρια) την εβδομάδα - Οι Ταλιμπάν φρουρούν τα ΑΤΜ