
Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης- έχει ποσοτικοποιηθεί: λείπουν περισσότερες από 200.000 κατοικίες ανά την επικράτεια και η έλλειψη αυτή συμβάλλει στην αύξηση και των τιμών πώλησης αλλά και των ενοικίων που ακολουθούν.
Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιερώσει σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ανακοινώνοντας πολιτικές οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν ακόμη και 50.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος της 4ετίας αλλά και να μπουν οι βάσεις ώστε με έναν σταθερό ρυθμό, κάθε χρόνο να προστίθενται στην αγορά μερικές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ακόμη ή -τουλάχιστον- να μην αφαιρούνται λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυτό που αναμένεται να ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι από τον πρωθυπουργό, είναι ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο παρεμβαίνει τόσο στο σκέλος της προσφοράς όσο και στο σκέλος της ζήτησης και ουσιαστικά αποσκοπεί (και) στο να υποκαταστήσει τις δραστηριότητες του καταργημένου Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Πώς υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε στον μαγικό αριθμό των 50.000 κατοικιών, ο οποίος επιλύει ένα σημαντικό ποσοστό του προβλήματος;
1. Με την χορήγηση ακόμη και 20.000 επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων άμεσα με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι κατεβάζει τη δόση του δανείου για δάνεια έως και 150.000 ευρώ σε λογικά επίπεδα των 500-600 ευρώ (ανάλογα και με τη διάρκεια αποπληρωμής) επιτρέποντας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει σπίτι προκαταβάλλοντας το 10% της αξίας του. Το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί, έχει αποδώσει ήδη προσφέροντας στέγαση σε πάνω από 10.000 άτομα και γι’ αυτό θα επεκταθεί καθώς, μεταξύ άλλων, το μέτρο έχει και άμεσο αποτέλεσμα.
2. Με την παροχή πρόσθετων κινήτρων για την ανακαίνιση και μακροχρόνια μίσθωση κλειστών ακινήτων. Με τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων που θα φτάνουν ακόμη και στα 6.000 ευρώ, ανακαινίσεις κλειστών ακινήτων με προϋπολογισμό της τάξεως των 20.000 ευρώ θα μπορούν να αποσβένονται ταχύτερα εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες ένα πρόσθετο εισόδημα αλλά και στην αγορά της στέγης, αυξημένη προσφορά ακινήτων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που τρέχει το υπουργείο Οικογένειας, θα διευρυνθεί ώστε να καλυφθούν έως και 10.000 ακίνητα.
3. Με την ίδια λογική, αναμένεται να ανακοινωθούν φορολογικές απαλλαγές για το εισόδημα που θα αποκτήσουν όσοι διαθέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα προκειμένου να ενοικιαστούν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Αναμένεται να ανακοινωθεί ένα συνολικό σχέδιο. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα αυξήσει την απόδοση της μίσθωσης χωρίς να αυξηθεί περαιτέρω το ζητούμενο ενοίκιο (σ.σ ουσιαστικά μετέχει το κράτος "θυσιάζοντας" ένα μέρος από τα φορολογικά έσοδα τα οποία ούτως ή άλλως σήμερα δεν εισπράττει) ενώ η θέσπιση του μητρώου κακοπληρωτών ενοικίων (σ.σ ενεργοποιείται έως το τέλος του χρόνου από την ΑΑΔΕ) θα βοηθήσει στο να περιοριστεί η επισφάλεια για την είσπραξη του ενοικίου. Δεδομένου ότι τα κλειστά ακίνητα υπολογίζονται ακόμη και σε 600.000 ανά την χώρα, υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούν να προστεθούν και από αυτή την πολιτική ακόμη και 10-20.000 ακίνητα στην αγορά και μάλιστα άμεσα.
4. Ξεκινάει το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς, καθώς έχουν εντοπιστεί διαθέσιμα οικόπεδα στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν έως και 5000 κοινωνικές κατοικίες για νέους ηλικίας έως 39 ετών. Τα οικόπεδα βρίσκονται σε Παιανία, Λάρισα, Χαλκιδική, Ξάνθη, Μαρούσι, Κυψέλη, Μενίδι και Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
5. Το πακέτο θα εμπλουτιστεί και με τα περιοριστικά μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην διόγκωση του στεγαστικού καθώς στερούν κατοικίες από τη μακροχρόνια μίσθωση. Θα μπουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις κορεσμένες περιοχές με τους οποίους ουσιαστικά θα μπει πλαφόν στο ετήσιο έσοδο. Σε συνδυασμό και με τα κίνητρα για την μακροχρόνια μίσθωση, ο στόχος είναι να αλλάξει στρατηγική αξιοποίησης των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να στραφούν και πάλι προς τη μόνιμη κατοικία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr