Πόσα θα χάσουν οι «πλούσιοι» με συντάξεις πάνω από 1000 ευρω

Η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση –και την οποία ουσιαστικά έχουν εξαγγείλει οι υπουργοί- είναι να «προστατευτούν» οι συντάξεις έως 1000 ευρώ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πόσα θα χάσουν οι «πλούσιοι» με συντάξεις πάνω από 1000 ευρω

Φωτιά και τσεκούρι σε όποιον… τόλμησε να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στη ζωή του –πολλές φορές και σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα υποχρεωτικά- προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη σύνταξη για τα γηρατειά του.

Η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση –και την οποία ουσιαστικά έχουν εξαγγείλει οι υπουργοί- είναι να «προστατευτούν» οι συντάξεις έως 1000 ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να κοπούν όλες αυτές που ξεπερνούν –πάντοτε σε άθροισμα κύριας και επικουρικής- τα 1000 ευρώ και μάλιστα δραστικά. Αν και η κυβέρνηση μιλάει για κλιμακωτές μειώσεις, το σίγουρο είναι ότι αυτή η κλίμακα θα περιλαμβάνει διψήφια ποσοστά τα οποία θα ξεκινούν από το 10-11% για όσους κινούνται στην περιοχή του χιλιάρικου και θα κλιμακώνονται ακόμη και προς το 20%.

Το TheTOC.gr επεξεργάστηκε τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος τα οποία και δημοσιεύονται στους δύο πίνακες που ακολουθούν. Τι προκύπτει; Ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, διαμορφώνεται περίπου στα 2,345 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως ή στα 28,144 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από αυτό το ποσό, οι έχοντες σύνταξη άνω των 1000 ευρώ, μόλις 905 χιλιάδες σε σύνολο 2,65 εκατομμυρίων, μοιράζονται μόλις τα 1,326 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα ή περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για να εξασφαλίσει περικοπή δαπάνης κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: ή να κόψει οριζόντια κατά 12-13% τις αποδοχές όλων των συνταξιούχων που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ ή να φτιάξει μια κλίμακα που θα προβλέπει περικοπές από 10% έως και 20% για τους ελάχιστους που εξακολουθούν να παίρνουν μεγάλες συντάξεις (σ.σ από 2000 ευρώ και πάνω είναι μόλις 49.960 άτομα ενώ πάνω από 3000 ευρώ είναι μόλις 2500 άτομα.

Να σημειωθεί ότι η ποσοστιαία μείωση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά απαιτείται για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό. Και αυτό, διότι οι δανειστές, επιζητούν πάντοτε το «πραγματικό όφελος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πόσα θα χάσει το δημόσιο από την απώλεια φόρου εισοδήματος. Γιατί θα υπάρξει απώλεια; Διότι οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν λιγότερα άρα θα δηλώνουν και λιγότερα.

Ο πίνακας με την κατανομή των συντάξεων έχει ως εξής:

Πόσα θα χάσουν οι «πλούσιοι» με συντάξεις πάνω από 1000 ευρω

Πόσα όμως πρέπει να εξασφαλίσει το δημόσιο από την περικοπή των συντάξεων; Ο συνολικός «λογαριασμός» για το ασφαλιστικό αποτυπώθηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού: από συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,268 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016 και 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά στην περίοδο 2015-2016 έτσι ώστε να τηρηθεί και η μνημονιακή ρήτρα για εξοικονόμηση πόρων που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για το 2016. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μιλάει ρητά για εξοικονόμηση δαπανών μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τον «λογαριασμό» των απροσδιόριστων μέτρων να διαμορφώνονται στα 258 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του δημοσίου και στα 464 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ). Έτσι, τα «άγνωστα» προς το παρόν μέτρα του ασφαλιστικού εμφανίζονται πλέον να έχουν προϋπολογισμό 722 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Η πρόταση για το νέο ασφαλιστικό –για την ακρίβεια οι προτάσεις καθώς η «επιτροπή σοφών» αναμένεται να παραδώσει το σύνολο των κειμένων που επεξεργάστηκαν τα μέλη της από το καλοκαίρι- αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της «οικονομικής αποτίμησης». Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει τελικώς και το πώς θα καλυφθεί το ποσό των 710 εκατ. ευρώ (ή τουλάχιστον ένα δις. ευρώ αν προσμετρηθεί και η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).

Για το 2015, ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα της τάξεως των 1,672 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που ο στόχος για τη φετινή χρονιά όπως είχε καταρτιστεί πέρυσι τον χειμώνα ήταν για έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ. Για το 2016, προβλέπεται έλλειμμα 2,559 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις εθνικολογιστικές προσαρμογές και 1,675 δις. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι εθνικολογιστικές προσαρμογές. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί. Αυτές ξεπερνούν τις 300.000 και η δαπάνη για την καταβολή τους προσεγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ» 28 Απρ 2021 | 18:34

Φαρμακερά tweet Χατζηδάκη: "Βιομηχανία ψεμάτων και fake news" οι δηλώσεις Τσίπρα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Με τρεις αναρτήσεις στο twitter απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκκρεμείς συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Απρ 2021 | 16:24

Νέες συντάξεις: Προκαταβολές μαζί με αναδρομικά για 29.356 ασφαλισμένους - Οι ημερομηνίες

Εγκρίθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ και καταβάλλονται σήμερα και αύριο οι προκαταβολές σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά για 29.356 ασφαλισμένους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Απρ 2021 | 08:38

"Τσουνάμι" πληρωμών: Τι μπαίνει από σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Το φετινό δώρο Πάσχα αναμένεται να πληρωθεί σε δύο δόσεις, όπως συνέβη και με το δώρο Χριστουγέννων.

4,2 ΕΚΑΤ. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 25 Απρ 2021 | 15:10

Τσουνάμι καταβολών την Μ. Εβδομάδα: Πότε πληρώνονται Δώρο Πάσχα, συντάξεις και επιδόματα

Τι καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ, OAΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως το τέλος Απριλίου.

ΕΝΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ 25 Απρ 2021 | 11:21

Πασχαλινός μποναμάς την Μ. Εβδομάδα: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιστρεπτέα προκαταβολή και Δώρο Πάσχα

μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, θα πέσουν στην αγορά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με τις καταβολές συντάξεων, επιστρεπτέας προκαταβολής και δώρου Πάσχα.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 25 Απρ 2021 | 09:53

Ανακοινώσεις Χατζηδάκη: Μ. Τετάρτη ή Μ. Πέμπτη καταβάλλονται οι προκαταβολές συντάξεων και τα αναδρομικά

Αυτές οι καταβολές των συντάξεων αφορούν περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση τους.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 22 Απρ 2021 | 08:41

Απόφαση – βόμβα για το κομμένο ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων: Ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση αναδρομικών

Η απόφαση αφορά ένα ευρύ πλεγμα παλαιών χαμηλοσυνταξιούχων που μετά το 2016 είδαν το ΕΚΑΣ να περικόπτεται δραματικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 22:36

Συντάξεις: Κατατέθηκε η τροπολογία για έκδοση με fast track διαδικασίες

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που στοχεύουν σε γρηγορότερη απονομή των συντάξεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Απρ 2021 | 10:54

Συντάξεις εξπρές από δικηγόρους και λογιστές: Τι προβλέπει η τροπολογία για τη γρήγορη απονομή συντάξεων

Μεταξύ των κυριότερων ρυθμίσεων στην τροπολογία, είναι η διάταξη για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων.

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 14 Μαϊ 2021 | 20:42

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Γουάτσα: "Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη"

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα, επαίνεσε την κυβέρνηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:57

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:53

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

Προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου