Follow us

Πότε θα κόβεται το ρεύμα αν αφήνουμε απλήρωτους τους λογαριασμούς - Τέλος το κόλπο με τους παρόχους

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει προειδοποίηση, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΡΕΥΜΑ

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχηματίζουν πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχετικά με αυτό που "καίει" τους καταναλωτές: το πότε δηλαδή θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε περίπτωση οφειλών.

Τόσο οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος -εκτιμάται ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως- όσο και οι ρευματοκλοπές (οι οποίες επίσης εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ) αποτελούν επιχείρημα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι η ζημιά ουσιαστικά μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή.

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει την προειδοποίηση που προβλέπει το πλαίσιο ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι τώρα, οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 4 μήνες. Τώρα, επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση. Αυτό δεν θα συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η πρόθεση: να επισπεύδονται οι διαδικασίες και καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας και έκδοσης των λογαριασμών ώστε να μην συσσωρεύονται οφειλές αλλά και να μην αποστέλλονται "φουσκωμένοι" λογαριασμοί στους καταναλωτές.

Διαβάστε Επίσης

Ο "ενεργειακός τουρισμός"

H "λύση" στην οποία κατέφευγαν μέχρι τώρα πολλοί οφειλέτες προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, ήταν ο λεγόμενος "ενεργειακός τουρισμός". Δηλαδή, μετά τη συσσώρευση χρεών σε έναν πάροχο, να κάνουν αίτηση μεταφοράς στον επόμενο, και στον επόμενο κ.ο.κ. Το "φρένο" που θα επιχειρηθεί να μπει και σε αυτή την πρακτική είναι το λεγόμενο flagging. Δημιουργείται ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να "καθαρίσει" το μητρώο από χρέη.

Το τελευταίο "καταφύγιο" στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες (όταν πλέον κανένας πάροχος δεν ήθελε να συνεργάζεται μαζί τους) ήταν ο λεγόμενος "Καθολικός Πάροχος". Μέχρι τώρα, αυτός λειτουργούσε και ως "δεξαμενή" καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τώρα, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλάζει και αυτό. Ύστερα από τέσσερις μήνες απλήρωτων λογαριασμών ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον "Καθολικό Πάροχο" (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα) θα εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Μοναδική εξαίρεση θα προβλέπεται γι’ αυτούς που κατατάσσονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πχ δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 09 Μαϊ 2024 | 08:38

Πώς η Mytilineos ξεπέρασε τους 525 χιλιάδες μετρητές στη λιανική του ρεύματος

Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σύντομα στο μερίδιο του 25% και στη συνέχεια να βάλει πλώρη για μερίδιο της τάξης του 30% απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 01 Μαϊ 2024 | 10:12

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο - Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Σε ρυθμούς πράσινης ενέργειας αλλά και υποτονικής λόγω των ημερών ζήτησης, κινείται η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

30 Απρ 2024 | 17:36

ΔΕΗ blue: Ταχυφόρτιση σε προνομιακή τιμή για τις διακοπές του Πάσχα

Η εφαρμογή PPC blue προσφέρει μία συνολικά αναβαθμισμένη εμπειρία φόρτισης στους χρήστες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Μαϊ 2024 | 09:00

Πότε θα πέσει η τιμή του (ακριβού) ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Στη λιανική αγορά η Ελλάδα έχει -μετά την Ισπανία- το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στο ελαιόλαδο που ξεπερνά το 65%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 14:51

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας 800 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις

Ενοίκιο ή δάνειο; Οι νέες οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 09 Μαϊ 2024 | 10:48

Online "φρένο" σε ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ: Βαριές και άμεσες καμπάνες σε 500.000 παραβάτες

Κλείνει η "πληγή" των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους συνιστώντας "απειλή" για εκατομμύρια πολίτες.