Πράσινο φως από την Κομισιόν για bad bank στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση είναι στις τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας bad bank προκειμένου να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας bad bank προκειμένου να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες, ένα μέτρο που θα απελευθερώσει τον δανεισμό καθώς η χώρα ανακάμπτει από την μακροβιότερη ύφεση.

«Είμαστε σε τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να προσδιορίσουμε τα εργαλεία που επιτρέπουν να λειτουργήσει κάποια έμμεση κρατική εγγύηση, σε συμμόρφωση με τις κανόνες για κρατική βοήθεια», ανέφερε ο Παντοάν στο Συνέδριο Ambrosetti.

«Έχουμε τελικές συνομιλίες με την Κομισιόν αυτές τις ημέρες, οπότε ελπίζουμε να επιλύσουμε τα τεχνικά ζητήματα πολύ νωρίς» πρόσθεσε.

Τα κόκκινα δάνεια στις ιταλικές τράπεζες ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 195,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει περάσει νόμους για να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε οι τράπεζες να κατάσχουν assets και να αφαιρούν τις ζημιές των δανείων από τα στοιχεία τους, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για να επισπεύσουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια, δήλωσε ο Παντοάν προσθέτοντας ότι «μια αγορά για επισφαλή δάνεια ξεκινάει, ακόμη και εάν δεν υπάρχει επισήμως bad bank».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η δημιουργία μίας bad bank είναι μία πρόταση την οποία έχουν βάλει στο τραπέζι των θεσμών οι ελληνικές τράπεζες, η οποία όμως έχει απορριφθεί από την Κομισόν και την ΕΚΤ. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να δημιουργηθούν bad banks στην Ευρώπη για τα NPLs των τραπεζών.

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 14 Φεβ 2020 | 19:21

Funds σε Σταϊκούρα: «Δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από τα σπίτια του»

"Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις" ανέφεραν εκπρόσωποι της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 11 Φεβ 2020 | 10:14

Ο Βαρουφάκης καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ για τα κόκκινα δάνεια

Την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Φεβρουαρίου.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 09 Φεβ 2020 | 09:37

Προστασία πρώτης κατοικίας : Σε θέσεις μάχης τράπεζες και δανειολήπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Φεβ 2020 | 11:42
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φεβ 2020 | 08:41

Ρύθμιση 24 - 48 δόσεων στην εφορία: Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή των αιτήσεων

Για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ 24 Φεβ 2020 | 21:43

Λ. Κατσέλη για πλατφόρμα α' κατοικίας: Μεγάλη αποτυχία όλης της διαδικασίας

Το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων είναι ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα και οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονται σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για προτεινόμενες λύσεις.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 Φεβ 2020 | 20:58

Την Τρίτη στην ολομέλεια το Ασφαλιστικό. Παραδείγματα Βρούτση με αυξήσεις συντάξεων

Σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:40

Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 24 Φεβ 2020 | 18:33

Κοροναϊός "χτύπησε" το ΧΑ: Πτώση 8,36% - "Χάθηκαν" πάνω από 4 δισ. ευρώ

Με δραματική πτώση που ξεπέρασε το 8% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά.

ΖΗΜΙΕΣ 115 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 24 Φεβ 2020 | 17:07

Καταρρέουν τα ΕΛΤΑ- Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία

Τα ΕΛΤΑ παρουσίαζαν 15 εκατομμύρια κέρδη και τελικά παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με ζημίες 115 εκατομμυρίων ευρώ.