Πράσινο φως από την Κομισιόν για bad bank στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση είναι στις τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας bad bank προκειμένου να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.

prasino-fws-apo-tin-komision-gia-bad-bank-stin-italia
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας bad bank προκειμένου να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες, ένα μέτρο που θα απελευθερώσει τον δανεισμό καθώς η χώρα ανακάμπτει από την μακροβιότερη ύφεση.

«Είμαστε σε τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να προσδιορίσουμε τα εργαλεία που επιτρέπουν να λειτουργήσει κάποια έμμεση κρατική εγγύηση, σε συμμόρφωση με τις κανόνες για κρατική βοήθεια», ανέφερε ο Παντοάν στο Συνέδριο Ambrosetti.

«Έχουμε τελικές συνομιλίες με την Κομισιόν αυτές τις ημέρες, οπότε ελπίζουμε να επιλύσουμε τα τεχνικά ζητήματα πολύ νωρίς» πρόσθεσε.

Τα κόκκινα δάνεια στις ιταλικές τράπεζες ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 195,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει περάσει νόμους για να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε οι τράπεζες να κατάσχουν assets και να αφαιρούν τις ζημιές των δανείων από τα στοιχεία τους, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για να επισπεύσουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια, δήλωσε ο Παντοάν προσθέτοντας ότι «μια αγορά για επισφαλή δάνεια ξεκινάει, ακόμη και εάν δεν υπάρχει επισήμως bad bank».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η δημιουργία μίας bad bank είναι μία πρόταση την οποία έχουν βάλει στο τραπέζι των θεσμών οι ελληνικές τράπεζες, η οποία όμως έχει απορριφθεί από την Κομισόν και την ΕΚΤ. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να δημιουργηθούν bad banks στην Ευρώπη για τα NPLs των τραπεζών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook