Νέα έξοδος στις αγορές, ίσως και την επόμενη εβδομάδα

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια για το οικονομικό επιτελείο. Τη Δευτέρα εγκρίνεται η δόση του 1 δισ. ευρώ, ανοιγοντας το δρόμο για τη δεύτερη έξοδο στις αγορές. Σχέδιο για 3ετές ομόλογο.

Χρήστος Ζιώτης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΖΙΩΤΗς
Νέα έξοδος στις αγορές, ίσως και την επόμενη εβδομάδα

Διπλός "μποναμάς" για το Ταμείο του Δημοσίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρω αφού η χώρα έχει υλοποιήσει τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση νέου τριετούς ομολόγου περί τα μέσα της εβδομάδας. Με τη νέα έκδοση το Δημόσιο θα συγκεντρώσει άλλα 2 με 3 δισ.ευρω, καλύπτοντας έτσι πλήρως το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες.

Το οικονομικό επιτελείο είχε συνδέσει την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εφόσον το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, το Δημόσιο μπορεί να επιχειρήσει την νέα έκδοση ομολόγων προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι χθες το απόγευμα το Euroworking Group διαπίστωσε ότι η χώρα έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί πλέον να προχωρήσει και στην έκδοση του νέου ομολόγου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έξοδος στις αγορές αυτή τη φορά θα γίνει με τριετές ομόλογο. Το ύψος της έκδοσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο γίνεται λόγος για μία έκδοση μικρότερη της προηγούμενης των 5ετών ομολόγων τον Απρίλιο με την οποία το Δημόσιο είχε συγκεντρώσει 3 δισ.ευρω. Το επιτόκιο των ομολόγων, αν συνυπολογιστούν οι βασικές παράμετροι της αγοράς, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κάτω από το 3%.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος δανεισμού (όπως συνέβη και με την έκδοση των 5ετών ομολόγων τα οποία διαπραγματεύονται στην αγορά με απόδοση 4,07% από το 4,9% που εκδόθηκαν) για τη χώρα είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του Μηχανισμού Στήριξης. Ωστόσο η έξοδος στις αγορές έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δευτερευόντως ταμειακή στόχευση.

Τα προαπαιτούμενα

Οσον αφορά στα προαπαιτούμενα, η τελευταία εκκρεμότητα που είχε απομείνει από τον κατάλογο των έξι μέτρων, αφορούσε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Ωστόσο μετά την απόφαση του του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% (από 23% που ήταν προ Μνημονίου) και των χονδρεμπόρων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, η χώρα υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει.

Εξάλλου, για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, το οποίο επίσης αποτελεί προαπαιτούμενο το οποίο δεν είχε υλοποιηθεί, η απαίτηση των δανειστών μας παρακάμφθηκε με τον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τους φόρους υπέρ τρίτων τους οποίους πληρώνουν.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί .


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2021-2022 19 Νοε 2021 | 12:04

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2022 - Πρόβλεψη για άλμα ανάπτυξης στο 6,9% για το 2021

Άλμα του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 στο 6,9%, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2022.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2021 | 12:33

Σταϊκούρας: Καμία επιπλέον βοήθεια σε επαγγελματικό κλάδο - Η εστίαση έχει λάβει 2,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 05 Νοε 2021 | 08:18

Eurogroup: Ερχεται εποπτεία νέας γενιάς για την οικονομία - Πώς θα λειτουργεί

Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία εκτός από την πορεία του πληθωρισμού να συζητήσουν τις δύο προτάσεις των κεντρικών ευρωπαϊκών οργανισμών για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΚΑ 29 Νοε 2021 | 17:19

Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αξιολόγησαν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορoνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

29 Νοε 2021 | 16:31

Coca-Cola: Ταχεία αποκατάσταση της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου και επιπλέον δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ

Συνολική δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ - Αποκατάσταση περισσότερων από 3.900 στρεμμάτων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 29 Νοε 2021 | 16:06

Cyber Monday: Σήμερα οι προσφορές και οι εκπτώσεις για online αγορές - Τι να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους μέσω διαδικτύου για την Cyber Monday. Πώς θα καταλάβετε ότι είναι αξιόπιστη μια ιστοσελίδα πωλήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:54

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται από το ΟΠΕΚΑ

Δείτε αναλυτικά πότε και ποια επιδόματα θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ - Πότε πληρώνεται το εποίδομα παιδιού

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:22

Αυτοί είναι οι Ελληνες εφοπλιστές με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς- Φράγκου, Προκοπίου, Βενιάμης, Μαρινάκης

Η λίστα της Lloyd’s με τους πιο επιδραστικούς Ελληνες εφοπλιστές- 47ος ο Ευάγγελος Μαρινάκης

ΑΥΞΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ 29 Νοε 2021 | 11:49

Η μετάλλαξη Ομικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών - Ξανακάνουν τους υπολογισμούς τους

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lockdown της οικονομίας.

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ DISCOUNT ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ 29 Νοε 2021 | 10:25

Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα - Στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.