Follow us

Το Μάρτιο ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Σε 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου

Το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet προκειμένου να υποδεχθεί τις δηλώσεις των εισοδημάτων του 2021.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2021.

Μέχρι την έναρξη όμως η φορολογική διοίκηση "τρέχει" για να προλάβει την προσύμπληρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι φορείς, ενώ φέτος, σε συνδυασμό με την προτροπή τη κυβέρνησης για απλοποίηση των δηλώσεων θα επιχειρήσει την προσυμπλήρωση του εισοδήματος των φορολογούμενων από την εκμίσθωση ακινήτων και δεύτερον την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

Από τα τέλη Μαρτίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022. Οσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλαγές όμως έρχονται και στον αριθμό των δόσεων.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης όπως προαναφέρθηκε από τον Ιούλιου, προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα καταγράφουν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους, παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Διαβάστε Επίσης

Ηδη η ΑΑΔΕ από το περυσινό έτος έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στο taxisnet. Και αυτό διότι πολλές μισθώσεις δεν εμφανιζονταν στο taxisnet είτε επειδή ήταν παλιές, είτε επειδή είχαν λήξει και δεν επικαιροποιήθηκαν έκτοτε.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όταν συνάπτεται μια μισθωτική σχέση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την καταχωρήσει στο taxisnet με αναλυτικά στοιχεία, το αργότερο το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που συνήφθη το μισθωτήριο συμβόλαιο. Μέχρι και το 2013 η σχετική διαδικασία γινόταν χειρόγραφα με θεώρηση του μισθωτηρίου σε εφορία. Από το 2014 γίνεται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, δεν ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση του taxisnet για την σιωπηρή επέκταση των μισθώσεων ή τον τερματισμό τους για οποιονδήποτε λόγο (έξωση, αποχώρηση ενοικιαστή κλπ)

Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις μισθώσεις που ενώ είναι ενεργές δεν εμφανίζονταν στο taxisnet. Πλέον τα στοιχεία υπάρχουν και θα επιχειρηθεί να προστεθούν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και πανδημική κρίση και οι αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν κούρεμα. Έπρεπε λοιπόν να δηλώσουν τις ενεργές μισθώσεις υποβάλλοντας σχετική ηλεκτρονική δήλωση στο myproperty.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 26 Απρ 2024 | 08:10

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ταχύτερες επιστροφές και συμψηφισμοί

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 25 Απρ 2024 | 11:22

Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Καμία παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS

Από 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 25 Απρ 2024 | 10:13

Φορολογικές δηλώσεις: Το νέο έντυπο Ε1 - Όλες οι αλλαγές και ο πίνακας για τους επαγγελματίες

Η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της νέα φορολογικής δήλωσης καθώς και το νέο έντυπο Ε1.

ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 21 Απρ 2024 | 10:02

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 14 Απρ 2024 | 09:03

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 08 Μαϊ 2024 | 19:42
ΕΡΓΑΝΗ 08 Μαϊ 2024 | 19:28

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ισχύ στις λαϊκές αγορές από τις 13 Μαΐου - Ποιες άλλες επιχειρήσεις αφορά

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Στην Εργάνη θα περνάνε ωράρια, υπερωρίες, ρεπό, άδειες.

08 Μαϊ 2024 | 10:06

Four Seasons Astir Palace Hotel Athens: Η µοναδική εµπειρία του να ζήσουµε τη "Suite Life"

Πολυτέλεια και υψηλές παροχές στις Speciality Suites του Four Seazons Astir Palace Hotel Athens.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:11

Uplodio: Ποια είναι η ελληνική startup που εντοπίζει influencers για το TikTok

H Uplodio αναπτύσσει ένα B2B λογισμικό που επιτρέπει στις διαφημιστικές εταιρείες να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται content creators και influencers για το TikTok.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:43

Διπλό μπλόκο της εφορίας στα ακίνητα - Ο έλεγχος στα ενοίκια και οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Στα πάνω της η αγορά ακινήτων - Πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.