Follow us

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

Παιδική Χαρά

Προ… εκπλήξεως θα βρεθούν φέτος χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια του επιδόματος τέκνων, κάτι που συνεπάγεται "ζημιά" αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Ειδικά μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν υψηλότερα εισοδήματα, θα προκύψει ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν πληρούνται πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι που σημαίνει ή μείωση του επιδόματος που αναλογεί ή και οριστική απώλειά του. Το θέμα απασχολεί ήδη τα αρμόδια υπουργεία Οικογένειας και Οικονομικών και το μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δρομολογηθούν αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι οι πόροι που θα εξασφαλιστούν από τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων -φορολογουμένων δηλαδή που θα ξεπεράσουν τα εισοδηματικά όρια λόγω αύξησης του εισοδήματός τους- να διατεθούν για την αύξηση του ύψους του επιδόματος ανά τέκνο. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενίσχυση αυτών οι οποίοι -τουλάχιστον με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων- εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

To τι σημαίνει αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος και πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή περιορισμό του επιδόματος τέκνων φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Ζευγάρι με ένα παιδί, εμφάνισε στη φορολογική δήλωση του 2023 (εισοδήματα 2022) οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό, το επίδομα τέκνων προσδιορίστηκε στα 28 ευρώ το μήνα ή στα 336 ευρώ ετησίως. Στη φετινή φορολογική δήλωση, το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 26.500 ευρώ. Αυτή η αύξηση των 1500 ευρώ (περίπου 6%) αναμένεται να οδηγήσει σε μηδενισμό του επιδόματος και απώλεια των 335 ευρώ.

2. Ζευγάρι με δύο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ για το 2022 ελάμβανε επίδομα 84 ευρώ τον μήνα ή 1008 ευρώ. O ένας από τους δύο γονείς είναι αυτοαπασχολούμενος και φέτος θα δει το δηλωθέν εισόδημά του να αυξάνεται από τα 3000 ευρώ στα 11.000 ευρώ λόγω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα του 2023 θα ανέλθει στα 23.000 ευρώ, ποσό που θα αποτυπωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση. Με 23.000 ευρώ εισόδημα, το ποσό του επιδόματος περιορίζεται στα 56 ευρώ τον μήνα ή στα 672 ευρώ συνολικά. Άρα, η απώλεια ξεπερνά τα 350 ευρώ.

Οι δικαιούχοι που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες. Συμβαίνει φέτος εντονότερα καθώς έχουμε αισθητή αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος (σ.σ λόγω μεταβολής κατώτατου μισθού από πέρυσι αλλά και ενεργοποίηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος) και ταυτόχρονα διατήρηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα ίδια επίπεδα.

Αυτοί που δεν έχουν αύξηση στο ονομαστικό εισόδημα ή έχουν μεταβολή που δεν τους επηρεάζει με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά κλιμάκια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρουν και περισσότερα χρήματα καθώς μελετάται η αύξηση του επιδόματος ανά τέκνο. Το επίδομα, ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά παιδί για τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, στα 42 ευρώ ανά παιδί για όσους κατατάσσονται στη μεσαία κατηγορία και στα 28 ευρώ ανά παιδί για τους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το ύψος των επιδομάτων διαμορφώνεται με τα σημερινά δεδομένα ως εξής:

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ 17 Μαϊ 2024 | 09:43

Ελλείψεις στοιχείων και λάθη στο taxisnet καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι ελλείψεις στοιχείων και τα λάθη στο taxisnet καθυστερούν την υποβολή των δηλώσεων.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 11 Μαϊ 2024 | 09:31

Χωρίς επιπλέον φόρο το 77% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη εκκαθαριστεί - Στα 349 ευρώ το μέσο ποσό επιστροφής

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τις φορολογικές δηλώσεις με βάση τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ - Έως 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ 02 Μαϊ 2024 | 15:45

Κλείνει στις 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού - Πότε θα καταβληθεί η δόση

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

ΕΠΙΣΗΜΟ 29 Απρ 2024 | 23:37

ΑΑΔΕ: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 27 Απρ 2024 | 20:19

Πόσο και σε ποιες ηλικίες θα αυξηθεί η απασχόληση - Τι δείχνουν οι μελέτες

Όλο και μεγαλύτερες ηλικίες εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 26 Απρ 2024 | 08:10

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ταχύτερες επιστροφές και συμψηφισμοί

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 25 Απρ 2024 | 11:22

Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Καμία παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS

Από 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 25 Απρ 2024 | 10:13

Φορολογικές δηλώσεις: Το νέο έντυπο Ε1 - Όλες οι αλλαγές και ο πίνακας για τους επαγγελματίες

Η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της νέα φορολογικής δήλωσης καθώς και το νέο έντυπο Ε1.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.