Σταϊκούρας: Έχουμε ανοίξει τη συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων δεν αλλάζει.

staikouras-exoume-anoiksei-ti-suzitisi-gia-meiwsi-pleonasmatwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία, χωρίς βέβαια να υποβαθμίζεται το διεθνές περιβάλλον, περιλάμβανε η κεντρική τοποθέτηση του Χρήστου Σταικούρα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προυπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Επανέλαβε ότι το 3,5% παραμένει για το 2019-20120, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα έχει ανοίξει τη σχετική συζήτηση. «Οι συνθήκες ωριμάζουν» τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός λογαριασμός που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο θα έμπαιναν 5,5 δις ευρώ ως εγγύηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ουδέποτε άνοιξε.

“Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’αυτού” είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα είπε΅:

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ευνοούνται τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αναφέροντας τα εξής:

-         7,2 εκατομμύρια πολίτες  με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ  εως 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Οσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία εως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης

-         474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά

-         Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων

-         Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-         Πρόσθετο αφορολόγητο 1000 ευρώ για κάθε παιδί την ώρα που ο Υπουργός σας μείωσε το αφορολόγητο ενώ έλεγε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παραιτείτο. Με αυτά τα μέτρα όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος με μεγαλύτερο όφελος στα χαμηλά στρώματα.

-         Δηλωθέντα εισοδήματα εως 8.5000 ευρώ θα έχουν μείωση 20%. Εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ θα έχουν μείωση 8%.

-         Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν όφελος 41% στην μείωση φόρου. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Ετσι την ορίζει η ΝΔ.

 

 

 

Φωτό: ΑΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook