X

Στην κορυφή του κόσμου τα ελληνικά ελαιόλαδα: Ο ελαιώνας που σπάει όλα τα ρεκόρ

Μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς για τα ελληνικά ελαιόλαδα

Γράφει: TheToc team

Έχει χαρακτηριστεί ως το "χρυσάφι" της γης της Ελλάδας και όχι άδικα καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο έχει κατακτήσει όλες τις γωνιές του κόσμου και διακρίνεται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα περισσότερα διεθνή βραβεία τα κατέχει το ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, το οποίο κατέκτησε πρόσφατα την πρώτη θέση και 14 βραβεύσεις , στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδων EVO International Olive Oil Competition 2021, μια σημαντική διάκριση για Έλληνα ελαιοπαραγωγό Single Estate.

Στον φετινό διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πάλμι, στην περιοχή Καλάμπρια στην Ιταλία και θεωρείται παγκοσμίως από τους πιο επαγγελματικούς διαγωνισμούς ελαιολάδων, σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από 700 ελαιόλαδα από 30 ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Σλοβενία, Πορτογαλία, Τυνησία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ κ.ά.

Οι τελευταίες δεκατέσσερις διεθνείς διακρίσεις στον EVO International Olive Oil Competition 2021, συμπληρώνουν τον μοναδικό αριθμό των 280 διεθνών βραβεύσεων για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για την Ελλάδα και Έλληνα ελαιοπαραγωγό. Οι "βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλο", στη Σπάρτη Λακωνίας είναι ο ορισμός του πολύ γνωστού όρου στο εξωτερικό, Single Estate βιολογικού παραγωγού, αλλά σε συγκεκριμένο Terroir και μεθόδους, που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου, κρατώντας πάντα ψηλά στην ταυτότητά τους, το ελληνικό στοιχείο και την διαχρονική γευσιγνωστική παράδοση του τόπου.

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές

Οι διακρίσεις όμως για το ελαιόλαδο που παράγεται στη χώρα από Έλληνες παραγωγούς δεν σταματούν εκεί. Πρόσφατα, ο ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης EVOO WORLD RANKING εξέδωσε τη λίστα του με τα 100 πιο πολυβραβευμένα ελαιόλαδα του κόσμου για το 2020. Μέσα στην πρώτη δεκάδα, μπήκε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη, το Terra Creta Grand Cru ως το πρώτο σε διακρίσεις ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο τη χρονιά που μας πέρασε.

Στις πρώτες 25 θέσεις της αντίστοιχης λίστας του φορέα με τους καλύτερους παραγωγούς του κόσμου, οι συντάκτες της οποίας αξιολογούν αποτελέσματα από 28 επιλεγμένους διεθνείς διαγωνισμούς, βρίσκονται 8 ελληνικοί ελαιώνες με τους παραγωγούς του Λακωνικού ελαιόλαδου να φιγουράρουν στην 2η θέση. Στις χώρες που παράγουν τα καλύτερα ελαιόλαδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω μόνο από την Ισπανία και την Ιταλία η οποία έχει χτίσει ένα ισχυρό brand σε όλο τον κόσμο με τις ξεχωριστές ποικιλίες ελιάς για τις οποίες χρησιμοποίησε και το ελληνικό extra παρθένο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική λίστα τα δέκα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα για το 2020 ήταν:

1 – Terra Creta S.A. – Terra Creta Grand Cru – Koroneiki
2 – Terra Creta S.A. – Terra Creta Estate Organic – Koroneiki
3 – Hellenic Agricultural Enterprises Ltd. – Acaia Organic Kolovi – Kolovi
4 – Mediterre Eurofood S.A. – Alea Organic Koroneiki – Koroneiki
5 – Hellenic Agricultural Enterprises Ltd. – Acaia Kolovi – Kolovi
6 – Mediterre Eurofood S.A. – Mythocia Olympia Organic Early Harvest PGI – Blend
7 – Hellenic Fields Ltd. – Ena Ena Ultra Superior PGI Olympia – Koroneiki
8 – Laconiko – Laconiko Koroneiki – Koroneiki
9 – Hellenic Agricultural Enterprises Ltd. – Aeolian Kolovi – Kolovi
10 – Mediterre Eurofood S.A. – Lena Blend – Blend

Το ελληνικό ελαιόλαδο σε αριθμούς

Οι ελαιώνες στην Ελλάδα καλύπτουν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη Μεσσηνία (13,5 εκατομμύρια), στον νομό Ηρακλείου (13,3 εκατομμύρια) και στην Λακωνία (10,9 εκατομμύρια). Στους νομούς Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας κι Αχαΐας ο συνολικός αριθμός των ελαιόδεντρων είναι 46,4 εκατομμύρια.



Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρης ελιάς ενώ η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα της είναι το υψηλό ποσοστό εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που παράγει και το οποίο προσεγγίζει το 82% της παραγωγής ενώ σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει και το 90%.