
Χρονικοί περιορισμοί ανά ημερολογιακό έτος, επέκταση και σε άλλα διαμερίσματα της Αθήνας και εφαρμογή του "γαλλικού" μοντέλου θα είναι τα επόμενα βήματα για τη θέσπιση ορίων στη βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου στη βραχυχρόνια μίσθωση, η υπουργός ήταν κάθετη και έδωσε ένα τελεσίγραφο για την εφαρμογή του νόμου.
Σχετικά με το εάν το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές εκτός από τα τρία διαμερίσματα της Αθήνας, για τα οποία έχει απαγορευτεί η έκδοση των σχετικών μητρώων και έχει παραταθεί το μέτρο έως και το 2026, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι όντως γίνονται διαβουλεύσεις και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη διαρρεύσει, οι περιοχές αναμένεται να είναι η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη,τα Χανιά, η Πάρος και η Χαλκιδική. Περιοχές, δηλαδή, οι οποίες καταγράφουν αύξηση της τουριστικής κίνησης με αποτέλεσμα να εντείνεται η στεγαστική κρίση καθώς αρκετά ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σχετικά με τους χρονικούς περιορισμούς εάν εφαρμοστεί το "γαλλικό" μοντέλο, τότε αυτοί θα κινούνται μεταξύ των 90 και 120 ημερών, ενώ τα πρόστιμα μπορεί να γίνουν αρκετά "τσουχτερά", καθώς στη Γαλλία αυτά αγγίζουν τις 100 χιλιάδες € για λάθος δηλώσεις ακινήτων που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση (σ.σ. Δηλαδή εάν είναι κύριας χρήσης ή οχι).
Ξεκινούν οι έκτακτοι έλεγχοι - 10% των ακινήτων εκτός της βραχυχρόνιας
Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διασταύρωση των ακινήτων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης και όσα δεν είναι κύριας χρήσης, δηλαδή "αποθήκες, γκαράζ και στάβλοι" θα "κοπούν".
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες με τους ιδιοκτήτες να ενημερώνονται αυτοματοποιήμενα με μήνυμα από την ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι μεικτοί έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα ενισχυθεί με προσωπικό που θα προκύψει από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οι ιδιοκτήτες θα ενημερώνονται δέκα ημέρες πριν από τον έλεγχο και αυτός θα γίνεται ακόμα και αν υπάρχουν ένοικοι στο ακίνητο.
Τα στελέχη του υπουργείου δήλωσαν, επίσης, πως ο σχετικός νόμος που θέτει τις προδιαγραφές για τη βραχυχρόνια μίσθωση είχε δημοσιευθεί από τον Ιανουάριο του 2025 και πως οι ιδιοκτήτες είχαν στη διάθεσή τους 10 μήνες για να προετοιμαστούν καταλλήλως. Μάλιστα τονίστηκε πως υπήρξαν ετεροχρονισμένες αντιδράσεις τον Μάιο, αλλά η ενημέρωση για τα μέτρα είχε γίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα, ενώ σχολίαστηκε πως πλέον οι κανόνες θα ισχύουν για όλους.
Τα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου τα ακίνητα που έχουν εγγραφεί στα μητρώα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να ακολουθούν τους εξής κανόνες ειδάλλως θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο που θα ξεκινά από τα 5.000 € και στη συνέχεια θα φτάνει τα 10.000 για τη δεύτερη παράβαση εντός 12 μηνών, ενώ για την τρίτη και τις επόμενες το πρόστιμο θα είναι 20.000 € με εξόφληση εντός 15 ημερών:
- Να είναι κύριας χρήσης με επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό.
- Να διαθέτουν κλιματισμό και θέρμανση σε όλους τους βασικούς χώρους.
- Να έχει τοποθετηθεί αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ (RCD).
- Να έχουν εγκατασταθεί πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού.
- Να διαθέτουν σήμανση εξόδου κινδύνου.
- Να έχουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη για την ασφάλεια της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
- Κάθε ιδιοκτήτης ή διαχειριστής πρέπει να διαθέτει ασφάλιση αστικής ευθύνης που να καλύπτει ζημιές και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της διαμονής.
- Να έχουν λάβει πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης.
- Να διαθέτουν Φαρμακείο πρώτων βοηθειών στον χώρο.
- Έντυπο ή ηλεκτρονικό οδηγό έκτακτης ανάγκης
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr