Στον «κόφτη» μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις-Πως θα γίνονται οι περικοπές

Μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού υστερήσει έναντι του στόχου.

ston-kofti-misthoi-tou-dimosiou-kai-suntakseis-pws-tha-ginontai-oi-perikopes
SHARE THIS
0
SHARES

Μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού υστερήσει έναντι του στόχου, όπως γίνεται πλέον σαφές και από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.

Οι περικοπές θα προέρχονται:

Από τις συντάξεις κατά 15%
Από μισθούς και αποδοχές κατά 45%
Από καταναλωτικές δαπάνες κατά 19,3%.

Πώς θα κοπούν μισθοί και συντάξεις

Η Κομισιόν στο τεχνικό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πως να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη. Οπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Με άλλα λόγια, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ. Στις συντάξεις η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους προϋπολογισμούς, στο 15%.

Ολα αυτά θα συμβούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ).

Στο μνημόνιο περιγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες που θα περικοπούν και ορίζεται ότι οι περικοπές μπορούν να φτάσουν στην τριετία 2017-2019 στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη συμφωνία δίνεται περιθώριο αποκλίσεων 0,2% λόγω του προσφυγικού.

Οπως προκύπτει από το Τεχνικό κείμενο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν πολύ συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους, εξαντλώντας την αυστηρότητα τους.

  • Είσπραξη 1,730 δισ ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές
  • Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών 
  • Είσπραξη 450 εκατ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφείλετες.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου
  • Είσπραξη το ΚΕΑΟ 563 εκατ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ ως το Δεκέμβριο 
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί η δημοσιοποίηση της νέας λίστας των μεγάλων οφειλετών (πάνω από 150.000 ευρώ), η οποία αν και ήταν βασικό παραδοτέο του Ιουνίου, δεν έχει ανέβει ακόμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΔΕ.

Υπερταμείο

Στο ίδιο τεχνικό κείμενο καταγράφεται η δεύτερη λίστα των επιχειρήσεων Δημοσίου (μετά τις 6 πρώτες συγκοινωνιακές και τα ΕΛΤΑ) που μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο ώς τον Σεπτέμβριο, Πρόκειται για οκτώ επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα - ταμπού, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Σημειώνεται ότι για τις τέσσερις πρώτες τα προς ιδιωτικοποίηση ποσοστά βρίσκονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο υπερταμείο και συγκεκριμένα στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που θα υπάγεται σ' αυτό, θα περάσουν και τα υπόλοιπα ποσοστά (34% της ΔΕΗ, 51% του ΑΔΜΗΕ, 50% της ΕΥΔΑΠ και 51% της ΕΥΑΘ), ενώ αργότερα η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει την τύχη τους. Σε κάθε περίπτωση, στο υπερταμείο το μοντέλο διοίκησης των ΔΕΚΟ αλλάζει καθώς η κυβέρνηση θα συνδιοικεί με τους θεσμούς.

Ώς το τέλος του χρόνου, εξάλλου, ορίζεται ότι όλες οι υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις θα αξιολογηθούν.

 


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook