Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Καμία νέα παράταση για πληρωμή τελών κυκλοφορίας και (ηλεκτρονική) κατάθεση πινακίδων.

Χορήγηση όμως και φέτος της δυνατότητας για "πληρωμή τελών με τον μήνα", ώστε όσοι θέλουν να ανακτήσουν και πάλι ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους με μειωμένη επιβάρυνση. Αυτές είναι οι αποφάσεις, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Τέλος χρόνου για πληρωμή τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και κατάθεση πινακίδων. Την Παρασκευή τελειώνει η προθεσμία και από την επόμενη εβδομάδα όσοι έχουν αφήσει απλήρωτα τα τέλη, θα αντιμετωπίζουν το εξοντωτικό πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Όσοι αποφασίσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας -ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 70.000 μέσω της καινούργιας εφαρμογής My car- θα περιμένουν τη νομοθετική διάταξη για την πληρωμή των "τελών κυκλοφορίας με τον μήνα" προκειμένου να τις ανακτήσουν μέσα στο 2021 χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών για το 2021.

Όσοι δεν κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν διασφαλίζονται. Ακόμη και αν αποφασίσουν από τον Μάρτιο και μετά να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 μαζί με το πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν και νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Παρά το γεγονός ότι η καραντίνα συνεχίζεται, κρίνεται ότι με τη δίμηνη παράταση που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2020, υπήρχε επαρκής χρόνος για τους οδηγούς οι οποίοι άλλωστε -όπως φαίνεται και από την κυκλοφορίας στους δρόμους- κυκλοφορούν κανονικά με τα οχήματά τους. Ουδείς αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας -και ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία για την πληρωμή των τελών- να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση.

Ωστόσο, αυτή θα είναι πραγματικά απόφαση της τελευταίας στιγμής. Η κατεύθυνση που δίδεται τώρα είναι "όχι άλλη παράταση". Και ο λόγος είναι καθαρά δημοσιονομικός. Με κλειστές τις επιχειρήσεις που αποδίδουν το 57% των εσόδων ολόκληρης της χώρας το κρατικό ταμείο "διψάει" για έσοδα και τα τέλη κυκλοφορίας από μόνα τους, αποδίδουν κάθε χρόνο ένα δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσοι καταθέσουν τις πινακίδες ηλεκτρονικά -ο αριθμός τους θα αυξηθεί αισθητά αυτή την εβδομάδα καθώς μέχρι τώρα πολλοί που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν πινακίδες εκμεταλλεύονται το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που τους δόθηκε- θα περιμένουν στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, εξετάζεται να έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα, καθώς χρήση κάνουν κυρίως οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που δουλεύουν με τουρίστες και λιγότερο οι ιδιώτες.

Η διάταξη, και φέτος, θα επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους μέσα στο 2021. Δηλαδή, αν κάποιος είναι να πληρώσει κανονικά 255 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο και επιλέξει να θέσει το όχημα σε κίνηση από τον Ιούλιο και μετά, η ηλεκτρονική ανάκτηση των πινακίδων (σ.σ ουσιαστικά η έκδοση του εγγράφου άρσης ακινησίας καθώς οι πινακίδες από φέτος δεν παραδίδονται στην εφορία) θα γίνεται με καταβολή του μισού ποσού δηλαδή 127 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΠΟΣΑ 19 Σεπ 2021 | 12:15

Yπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι την Παρασκευή - Οι δικαιούχοι

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 20-24 Σεπτεμβρίου

ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 06 Σεπ 2021 | 07:02

Υπ. Εργασίας: 63,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από σήμερα - Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιδόματα

Η καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Αυγούστου περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Σεπ 2021 | 21:06

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Όλες οι πληρωμές έως 10 Σεπτεμβρίου - 63,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους στο διάστημα 6-10 Σεπτεμβρίου

ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ 28 Αυγ 2021 | 12:40

Ερχεται η "λυπητερή" της 31ης Αυγούστου: Πέντε ραντεβού με την εφορία για φόρους και εισφορές

Τρεις προθεσμίες για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δύο για φορολογικές υποχρεώσεις γράφει το ημερολόγιο για την 31η Αυγούστου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.