Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Καμία νέα παράταση για πληρωμή τελών κυκλοφορίας και (ηλεκτρονική) κατάθεση πινακίδων.

Χορήγηση όμως και φέτος της δυνατότητας για "πληρωμή τελών με τον μήνα", ώστε όσοι θέλουν να ανακτήσουν και πάλι ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους με μειωμένη επιβάρυνση. Αυτές είναι οι αποφάσεις, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Τέλος χρόνου για πληρωμή τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και κατάθεση πινακίδων. Την Παρασκευή τελειώνει η προθεσμία και από την επόμενη εβδομάδα όσοι έχουν αφήσει απλήρωτα τα τέλη, θα αντιμετωπίζουν το εξοντωτικό πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Όσοι αποφασίσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας -ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 70.000 μέσω της καινούργιας εφαρμογής My car- θα περιμένουν τη νομοθετική διάταξη για την πληρωμή των "τελών κυκλοφορίας με τον μήνα" προκειμένου να τις ανακτήσουν μέσα στο 2021 χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών για το 2021.

Όσοι δεν κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν διασφαλίζονται. Ακόμη και αν αποφασίσουν από τον Μάρτιο και μετά να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 μαζί με το πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν και νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Παρά το γεγονός ότι η καραντίνα συνεχίζεται, κρίνεται ότι με τη δίμηνη παράταση που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2020, υπήρχε επαρκής χρόνος για τους οδηγούς οι οποίοι άλλωστε -όπως φαίνεται και από την κυκλοφορίας στους δρόμους- κυκλοφορούν κανονικά με τα οχήματά τους. Ουδείς αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας -και ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία για την πληρωμή των τελών- να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση.

Ωστόσο, αυτή θα είναι πραγματικά απόφαση της τελευταίας στιγμής. Η κατεύθυνση που δίδεται τώρα είναι "όχι άλλη παράταση". Και ο λόγος είναι καθαρά δημοσιονομικός. Με κλειστές τις επιχειρήσεις που αποδίδουν το 57% των εσόδων ολόκληρης της χώρας το κρατικό ταμείο "διψάει" για έσοδα και τα τέλη κυκλοφορίας από μόνα τους, αποδίδουν κάθε χρόνο ένα δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσοι καταθέσουν τις πινακίδες ηλεκτρονικά -ο αριθμός τους θα αυξηθεί αισθητά αυτή την εβδομάδα καθώς μέχρι τώρα πολλοί που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν πινακίδες εκμεταλλεύονται το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που τους δόθηκε- θα περιμένουν στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, εξετάζεται να έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα, καθώς χρήση κάνουν κυρίως οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που δουλεύουν με τουρίστες και λιγότερο οι ιδιώτες.

Η διάταξη, και φέτος, θα επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους μέσα στο 2021. Δηλαδή, αν κάποιος είναι να πληρώσει κανονικά 255 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο και επιλέξει να θέσει το όχημα σε κίνηση από τον Ιούλιο και μετά, η ηλεκτρονική ανάκτηση των πινακίδων (σ.σ ουσιαστικά η έκδοση του εγγράφου άρσης ακινησίας καθώς οι πινακίδες από φέτος δεν παραδίδονται στην εφορία) θα γίνεται με καταβολή του μισού ποσού δηλαδή 127 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 23 Φεβ 2021 | 10:05

Πώς να πληρώσετε την εφορία χωρίς να πάτε σε τράπεζα: Ολες οι εναλλακτικές επιλογές

Οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εξοφλούν μέσω του Taxisnet οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση των καρτών τους.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ 17 Φεβ 2021 | 13:25

LeasePlan: Το 84% των Ελλήνων οδηγών βλέπει θετικά την ηλεκτροκίνηση

Mobility Insights Report, ενότητα "Hλεκτρικά Οχήματα και Bιωσιμότητα".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 09 Φεβ 2021 | 10:00

Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Ετοιμοι να αντιμετωπίσουμε ολικό lockdown

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για να δοθεί νέα παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, ούτε σενάριο για στοχευμένες μειώσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Φεβ 2021 | 07:21

Ημέρα πληρωμών: Καταβάλλονται 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους

Καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Φεβ 2021 | 08:12

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου

Πότε θα πληρωθεί και η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο 2020 για τους ενταγμένους στο μηχανισμό "Συν-Εργασία".

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2021 | 08:08

Ημέρα πληρωμών: Καταβάλλονται επίδομα 534 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων - Ποιους αφορά

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πίστωση της πληρωμής του επιδόματος Χριστουγέννων που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Ιαν 2021 | 17:16

Επίδομα θέρμανσης: Από την Παρασκεύη οι πληρωμές - Πίνακες και παραδείγματα με τα ποσά που δικαιούστε

Το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο αλλά και εναλλακτικές ύλες, όπως τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο.