Το βλέμμα στην αύξηση του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2019

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την φετινή χρονιά.

to-blemma-stin-auksisi-tou-aep-gia-to-a-trimino-tou-2019
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αποκαλυπτήρια σήμερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη άνω του 2% κατά τη φετινή χρονιά.

Η επίδοση απασχολεί όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση –η οποία θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ΑΕΠ για να υποστηρίξει τη θέση της ότι θα βγει το πρωτογενές πλεόνασμα- αλλά και την αντιπολίτευση η οποία φιλοδοξώντας ότι θα επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θέλει όσο το δυνατόν λιγότερους πονοκεφάλους κατά την κατάρτιση το δικού της οικονομικού προγράμματος. 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την φετινή χρονιά –μετά και την διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2018 κάτω από το 2%- αλλά ο πήχης εξακολουθεί να είναι ψηλά καθώς ο φετινός στόχος διαμορφώνεται πλέον στο 2,3%. Μάλιστα, εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σχέση και με την Τράπεζα της Ελλάδας –η οποία βλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%- αλλά με τον ΟΟΣΑ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκτιμούν ότι η πορεία του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2-2,2% για την φετινή χρονιά.

Δεδομένου ότι από την πορεία του ΑΕΠ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού το διακύβευμα της ανάπτυξης πλέον είναι πολύ μεγάλο ειδικά από τη στιγμή που ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει μπει στο στόχαστρο λόγω της ενεργοποίησης των θετικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο περυσινό πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε εμφανίσει αύξηση 2,3% η οποία όμως είχε στηριχτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 7,6% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι επενδύσεις (όπως αποτυπώνονται από την πορεία του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) είχαν υποχωρήσει σε ποσοστό 10,4% ενώ και οι εισαγωγές ήταν αισθητά μειωμένες κατά 2,8%. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη είχε οριακή μείωση της τάξεως του 0,3%.

Δεδομένου ότι το ΑΕΠ του περυσινού πρώτου τριμήνου είχες διαμορφωθεί στα 47,4 δις. ευρώ, για να υπάρξει στο πρώτο τρίμηνο ανάπτυξη κοντά στον εθνικό στόχο (+2.3%) θα πρέπει να καταγραφεί συνολική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τουλάχιστον 1-1,2 δις. ευρώ.

Όσον αφορά όμως στην πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει καταγράψει μέχρι στιγμής:

1.       Δύο κακούς μήνες όσον αφορά στην πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Ο Μάρτιος από την άλλη ήταν πολύ καλός καθώς ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήσεων κατά 4,6% και ο κύκλος εργασιών πάνω από 5%. Αυτή η επίδοση του Μαρτίου είναι και το στοιχείο που προσθέτει έναν βαθμό αισιοδοξίας λόγω και της συμμετοχής που έχει η ιδιωτική κατανάλωση στο ΑΕΠ (παραμένει στο 70%).

2.       Την αύξηση των εισαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο σε ποσοστό 5,8% (από τα 13,19 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στα 13,957 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018) και την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών από τα 5,323 δις. ευρώ, στα 5,963 δις. ευρώ (δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 1,6%). Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, έχει διευρυνθεί στα 5,963 δις. ευρώ από 5,323 δις. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12%.

3.       Τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο δίμηνο κατά 7,2% σε όρους οικοδομικών αδειών, κατά 19,6% σε επίπεδο επιφάνειας και κατά 19,4% σε επίπεδο όγκου συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο της περυσινής χρονιάς.

4.       Τη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία στους δύο από τους τρεις πρώτους μήνες του φετινού πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο καταγράφηκε υποχώρησε κατά 6,7% και τον Ιανουάριο μείωση κατά 7,6%. Είχε μεσολαβήσει η αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 8% αλλά με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία βρέθηκε χαμηλότερα από το επίπεδο του Μαρτίου του 2018.

5.       Την σημαντική μείωση της ανεργίας καθώς ο αριθμός των ανέργων ήταν μειωμένος στα 871.556 άτομα από 971.301 άτομα που ήταν στο πρώτο δίμηνο του 2018. Η μείωση των ανέργων σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο μένει να αποτυπωθεί κατά πόσο θα αποτυπωθεί στο ΑΕΠ ως πρόσθετο εισόδημα και πρόσθετη κατανάλωση.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι και σε αυτό το τρίμηνο η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης. Θα φανεί κατά πόσο οι εισοδηματικές ενισχύσεις που έγιναν προς το κλείσιμο του 2018 (με μεγαλύτερη την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια αλλά και την πίστωση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων) αλλά και η προσμονή των καινούργιων επιδομάτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (με χαρακτηριστικότερο το επίδομα στέγασης) θα έχουν αποτυπωθεί και ως αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

 

Φωτο: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook