
Μια ακόμη «μάχη» του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα για τήρηση των δεσμεύσεων ελάφρυνσης του χρέους και προώθησης των μεταρρυθμίσεων «κρύβεται» πίσω από την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για νέο πρόγραμμα, και το εγχείρημα για έξοδο στις αγορές.
Οι ευρωπαίοι ενισχύουν την Αθήνα να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές - προσεκτικότερος όλων ο Μάριο Ντράγκι - ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα στο Eurogroup προσδιορίστηκε το αποθεματικό στα 9,5 δισ. ευρώ προκειμένου να μην βρεθεί μετέωρη η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ένα τέτοιο «μαξιλάρι ασφαλείας» θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιθανή υπαναχώρηση από τη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και την Αθήνα σε υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό υπήρξε και η τροποποίηση στο κείμενο της συμφωνίας ΔΝΤ- Ελλάδας για τον ορισμό του πλαφόν του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρει το απόγευμα της Πέμπτης και πριν από την αποψινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου υπονόησε ότι η ρύθμιση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικές για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές. Και θύμισε πως η Αθήνα έχει ήδη υπογράψει το «ταβάνι χρέους» που στην πράξη λειτουργεί αποτρεπτικά για την αναζήτηση φρέσκου χρήματος από τις αγορές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα - αιφνιδιασμένη και ενοχλημένη από την αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ανώτατου ορίου στο δημόσιο χρέος - εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο στις αγορές.Και για να ενισχύσει το success story της αλλά και ως «ασπίδα» στο ενδεχόμενο ανάγκης νέας χρηματοδότησης από τους εταίρους με τα συνήθη προαπαιτούμενα. 'Ηδη έχει προσλάβει έξι τραπεζικούς κολοσσούς του εξωτερικού για να διαχειριστούν την έξοδο στις αγορές , αν και όταν την επιχειρήσει.
WSJ:Το παιχνίδι με το πλαφόν χρέους και η διπλή πίεση σε ευρωπαίους και Αθήνα
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου που συνεδριάζει απόψε στην Ουάσιγκτον αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στο αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα στήριξης 12 έως 36 μηνών, αλλά σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal η έγκριση του θα έρθει με κάποια "αγκάθια" για την Αθήνα.
Η έγκριση θα είναι υπό όρους και επί της αρχής καθώς το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει "πράσινο φως" για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς εξακολουθεί να θωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας χωρίς μία σημαντική ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και εν τέλει να μπορεί η χώρα μας να βγει στις αγορές σε βάθος χρόνου.
"Το πλαφόν στο ύψος του ελληνικού χρέους - που περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που προετοιμάστηκαν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση - αφήνει σε Αθήνα και Ευρώπη πολύ μικρό περιθώριο να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την μεταρρύθμιση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας", τονίζεται στο άρθρο.
"Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης περίπου στα 325 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές", συνεχίζει το ρεπορτάζ της WSJ.
"Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της - ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει - το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα", επισημαίνει.
"Οι παράμετροι που έχει θέσει το Ταμείο θα αναγκάσουν την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν αντί να αυξήσει το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρεύσει", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη WSJ.
Την ίδια στιγμή αυξάνουν την πίεση στους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Αυτό έχει να κάνει με το ΔΝΤ που θέλει να κρατήσει την πίεση στη Γερμανία για να προχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους» δήλωσε ο Ράχμαν Μουχτάμπα, υπεύθυνος τoυ Εurasia Group για την Ελλάδα. «Aυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να βγει στις αγορές με επιτυχία και να αντλήσει χρήματα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Τι ελπίζει η Αθήνα
Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί «φρέσκα κεφάλαια».
Ετσι η επιδίωξη της κυβέρνησης τώρα μοιάζει να είναι η αναδιάρθρωση του ομολόγου έκδοσης του 2014 5ετούς διάρκειας με ένα καινούργιο ομόλογο επίσης πενταετούς διάρκειας το οποίο θα λήγει το 2022.
H Αθήνα θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για την έξοδο στις αγορές μετά τις αποψινές αποφάσεις του ΔΝΤ αλλά και τις ανακοινώσεις της S&P την Παρασκευή για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr