Τρέχουν άρον - άρον να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για τη δόση

Η Αθήνα διά του Ευκλ. Τσακαλώτου, πάντως, μετά και το τελευταίο τελεσίγραφο υπόσχεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν καλυφθεί όλες οι εκκρεμότητες .

trexoun-aron---aron-na-kleisoun-ta-proapaitoumena-gia-ti-dosi
SHARE THIS
0
SHARES

Οι μύθοι και οι αυταπάτες στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης περιγράφουν ακριβώς το σημείο που βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και αποδίδουν απολύτως την εικόνα της οικονομίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.   

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενδυνάμωσε τις προειδοποιητικές βολές των δανειστών για τις εκκρεμότητες και τις «απαιτήσεις» της Αθήνας με καθημερινές... υπενθυμίσεις. Η κυβέρνηση, διά του Ευκλ. Τσακαλώτου, πάντως, μετά και το τελευταίο τελεσίγραφο μοίρασε υποσχέσεις ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει καλύψει όλες οι εκκρεμότητες.

Οπως είπε μάλιστα σήμερα ή αύριο θα σταλεί επιστολή προθέσεων (Letter of Intent ) που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) και το αίτημα για το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ

Το περιεχόμενο της επιστολής

Στην επιστολή προθέσεων θα περιλαμβάνονται οι ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  θα διαβεβαιώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος. 

 Έτσι, λοιπόν, επικαιροποιούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Εως την Παρασκευή η δόση   

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης από τον ESM ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει εγκριθεί. 

Τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ.

Είπε ότι προέκυψε η έλλειψη μιας υπουργικής απόφασης που αφορά στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και άλλης μιας απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού - χωρίς όπως να διευκρινίζει τι ακριβώς λείπει.

Το θέμα με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τη θερινή περίοδο όπου εκκρεμούσε επίσης με υπουργική απόφαση έχει λυθεί.

Σε ότι αφορά τη νομική γνωμοδότηση περί της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 ανέφερε ότι "δεν είναι για τώρα" και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Τα προαπαιτούμενα της ΕΕ

 Σύμφωνα με τον ESM η κυβέρνηση καλείται να συμμορφωθεί πέρα από τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ και με αυτά της ΕΕ.  Αυτά αφορούν τις διώξεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την αποζημίωση των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για τα δικαστικά τους έξοδα (υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ).  

Οι αποφάσεις για το νέο δάνειο έως 2 δισ.  και το «τελετουργικό»

Εκτιμάται ότι το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου επί τη βάση της οποίας θα αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Καλούν την Αθήνα να έχει τελειώσει με τις υποχρεώσεις 

«Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις (…) και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής»

Τι λέει η ΕΚΤ

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη προσφέρει αρκετή σαφήνεια γύρω από το είδος της ελάφρυνσης χρέους που ενδέχεται να χορηγήσουν στην Ελλάδα, για να διαβεβαιώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απλά σκιαγράφησαν τον περασμένο μήνα πιθανούς τρόπους για να καταστήσουν το βάρος χρέους της χώρας πιο βιώσιμο, κάτι που η κεντρική τράπεζα επεσήμανε πως δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο QE.

«Έχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς, επάνω στο τι πιθανώς θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν του χρόνου, όσον αφορά σε μέτρα για το χρέος. Αλλά δεν είναι σαφείς», τόνισε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου.

«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτή είναι μια εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έχει τονίσει πως είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE. Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις (…) και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής», κατέληξε ο τραπεζίτης.

«Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα» 

Τι λέει ο ΕSM

Στην έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου κατανόησης προχώρησε το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Σημειώνεται ότι το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, τις νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση. Ενώ προσθέτει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Ειδικότερα, οι Διοικητές του ESM συζήτησαν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ.

Ο Μοσκοβισί βγάζει στη σέντρα το Μαξίμου

Δεν ήμουν εγώ αυτός που δημιούργησε προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE, ξεκαθαρίζει ο Πιερ Μοσκοβισί καθώς όπως λέει είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσες αποφάσεις. Σε συνέντευξη του στο capital.gr ο  επίτροπος  λέει ότι δεν ευθύνεται για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της κυβέρνησης για τη συμφωνία.

Οι άλλες... υποχρεώσεις της Αθήνας

Να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 17 Ιουλίου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου περίπου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. 
Η δόση θα είναι 7,7 δισ ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook