Τσακαλώτος: Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης του δυσμενούς κλίματος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

tsakalwtos-min-milate-gia-trapezes-pou-katarreoun
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά την κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων μια ημέρα μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση» δήλωσε και θέλοντας να επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς (με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ένωσης Τραπεζών, ΤΧΣ, υπουργεία) για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

«Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έχουν γίνει αναφορικά με τα τραπεζικά ιδρύματα», δήλωσε και ενημέρωσε ότι «οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την επείγουσα παροχή ρευστότητας – οι άλλες δύο θα σταματήσουν τα Χριστούγεννα. Όλες οι τράπεζες έφτασαν τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια και τους ξεπέρασαν, πέρασαν τα στρές τέστ, ενώ έχουν και επιστροφή καταθέσεων. Οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση. Έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Η πρόκληση για τα κόκκινα δάνεια είναι αντιμετωπίσιμη. Μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν. Δεν είναι αλήθεια αλλά δεν είναι και σωστό».

Νωρίτερα ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων. Κατηγόρησε την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι έχουν άγνοια σε ότι αφορά την λειτουργία των ευρωπαικών θεσμών.

Εξήγησε ότι είναι σύνηθες οι ευρωπαικές χώρες να καταθέτουν στην κομισιόν κατά την διαδικασία του ευρωπαικού εξαμήνου το προσχέδιο του προυπολογισμού με ένα σενάριο βάσης και με το τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση. 

«Το σενάριο βάσης δεν είναι το βασικό, βασικό είναι πως δουλεύεις και τι θες να κάνεις» δήλωσε απαντώντας στους Νίκο Δένδια (ΝΔ) και Θανάση Θεοχαρόπουλο (ΔΗΣΥ) που λίγη ώρα πριν είχαν ασκήσει κριτική.

Στο σημείο αυτό χαριτολόγησε λέγοντας ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας του έδινε τρείς μήνες διακοπές και δεν γινόταν τίποτα τότε θα είχαμε το σενάριο βάσης.

«Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια, είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε η μη μείωση των συντάξεων και η εφαρμογή αντίμετρων.

Επίσης  δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση επικαλούμενος τα θετικά μεγέθη της οικονομίας (μείωση ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, ανάπτυξη).

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην παραδοχή ότι το πλεόνασμα του 3,5 είναι υψηλό και δημιουργεί προβλήματα στα λαικά στρώματα απαντώντας σε σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο τελευταίος σε μια αποστροφή της τοποθέτησης του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κλιμακώνει την επίθεση της έναντι των λαικών στρωμάτων.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι εναντίον μας και ό,τι προσπαθούμε να κάνουμε είναι εντός των συσχετισμών» υπογράμμισε ο υπουργός. Επιχείρησε ωστόσο να διορθώσει τον βουλευτή του ΚΚΕ αντιτείνοντας ότι πράγματα τα πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά δεν υπάρχει κλιμάκωση.

«Κάθε χρόνο η πολιτική είναι επεκτατική και ένα μεγάλο κομμάτι πάει στα λαικά στρώματα».

 

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου) 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook