Follow us

Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά ακινήτων;

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων - Στο επίκεντρο διεθνών και εγχώριων επενδυτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά ακινήτων;

Στο επίκεντρο του διεθνούς και εγχώριου ενδιαφέροντος από ιδιώτες και αλλά και επενδυτές βρίσκεται η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης μετά από μια πολυετή κρίση. Ο τομέας των ακινήτων όπου εμφανίζοντας σημαντικές ευκαιρίες, μαζί με τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, εκτιμάταιο ότι θα συμβάλλουν σε μια βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Από την βαθιά κρίση στην ανάκαμψη

Η αγορά ακινήτων, όπως επισήμανε σε πρόσφατη ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος, ένας από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας πριν από την έναρξη της κρίσης, δοκιμάστηκε πολύ κατά τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ειδικότερα, η σωρευτική υποχώρηση των τιμών οικιστικών ακινήτων από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2017 εκτιμάται στο 41,8%, ενώ η καταγεγραμμένη σωρευτική πτώση των τιμών γραφείων και καταστημάτων από το 2010, όταν και ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται περίπου στο 30% και προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς κατά τα πρώτα έτη της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως εκτιμά ο κ. Μητράκος - που είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στον τομέα της αγοράς ακινήτων- κατά τη διάρκεια του 2017, τόσο η αγορά κατοικίας όσο και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων παρουσίασαν τα πρώτα θετικά δείγματα σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Οριακά σταθεροποιητικές ή και θετικές ενδείξεις είχαμε στις τιμές και στα μισθώματα, στο επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα ή και τα βιομηχανικά κτίρια.

Επενδύσεις από ΑΕΕΑΠ και ξενοδοχειακούς ομίλους

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι παράλληλα, οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προχώρησαν σε επενδύσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ νέοι ξενοδοχειακοί όμιλοι εισήλθαν στην τουριστική αγορά, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Αθήνα, η οποία φαίνεται να προσελκύει πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα επαγγελματικής αλλά και οικιστικής χρήσης, εδικά στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι αποδόσεις των καταστημάτων και γραφείων υψηλών προδιαγραφών έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά τα τελευταία 3 - 4 έτη, και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα 7% και 8% αντίστοιχα, ενώ εκτιμάται ότι πλέον η διαθεσιμότητα κενών χώρων υψηλών προδιαγραφών είναι μικρότερη του 5% και το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχώς αυξανόμενο.

Όπως εκτιμά ο κ. Μητράκος, έχουμε από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις σημαντικές ενδείξεις ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά, που ξεκίνησε το 2009, αν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σταδιακά ολοκληρώνεται. Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, τόσο αναμένεται να αυξάνεται η κινητικότητα στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, σε μια αγορά που έχει υποστεί μεγάλη μείωση τιμών. Εξάλλου, τα τελευταία έτη, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχει συνολικά εισέλθει σε έναν έντονο ανοδικό κύκλο, ο οποίος θα συμπαρασύρει σταδιακά και την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μάλιστα και των αυξημένων τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης νέων ακινήτων, που καταγράφηκαν κατά το 2017, θα ενισχυθούν το 2018.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικά ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες, θα αρχίσει σύντομα να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, διαχρονικά ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ακινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα, παραμένουν πάντοτε επίκαιρα και η επίλυσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων

H ελληνική κτηματαγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, με τις τιμές των ακινήτων να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι των επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνας από το μεγαλύτερο πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας της RE/MAX Ελλάς αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία θετική στροφή για τον κλάδο της κτηματαγοράς ο οποίος μπορεί να κερδίσει και πάλι το στοίχημα και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

Αναμφισβήτητα ρόλο στην όλη προσπάθεια, σύμφωνα με την Re/Max αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα το πόσο και το που θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα με τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε αύξηση το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 10,8% ενώ εξακολουθούν να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις και για το 2017, βάσει των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1%, ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1%.

Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3%. Ακολούθως , στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το ακίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τιμές ελκυστικές προσελκύοντας το βλέμμα τόσο των ξένων επενδυτών όσο και της εγχώριας αγοράς -σε συνδυασμό και με την αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων - αποτελώντας πάντοτε μία σίγουρη και διαχρονική επιλογή.

Η θετική αυτή πρόβλεψη ενισχύεται και από τις σταθεροποιητικές τάσεις που επικρατούν εν γένει στην ελληνική οικονομία.

Η «προ των πυλών» έξοδος της χώρας από τα μνημόνια αλλά και η μείωση του κινδύνου της χώρας, δίνουν την αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πλέον «πίσω» μας, τονώνοντας την ψυχολογία της αγοράς και αναμφισβήτητα την εμπιστοσύνη όλων στην ανοδική πορεία της οικονομία, εκτιμά η έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Δύο Ξένοι, Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη και άλλα: Όλες οι φορές που οι Ρήγας-Αποστόλου έγραψαν τηλεοπτική ιστορία

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις, Μωρή;" στους κινηματογράφους, θυμόμαστε τους πιο σημαντικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην καριέρα του διάσημου δίδυμου.

PREMIUM MICROLOCATIONS 05 Ιαν 2026 | 08:25

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σταθερά σε έναν ώριμο προορισμό για την αγορά πολυτελών ακινήτων

Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν την υπεραξία των πολυτελών ακινήτων.

30 Δεκ 2025 | 08:00

Μανουσάκης (SAVILLS): Ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας η αγορά ακινήτων

Τι βλέπει ο επικεφαλής της Savills Greece για τη χώρα μας. Ποια ακίνητα και περιοχές πρωταγωνιστούν

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30 Δεκ 2025 | 07:51

Στον "αέρα" οι αγοραπωλησίες κατοικιών και τα προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για πλήρες "πάγωμα" των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 28 Δεκ 2025 | 13:10

Έτος "ΜΙΔΑ" το 2026: Πώς θα ολοκληρωθεί  η μεγαλύτερη απογραφή ακινήτων

Εκκίνηση της διαδικασίας μέσα στον Ιανουάριο – Τη χρήση των ακινήτων τους θα κληθούν να γνωστοποιήσουν οι ιδιοκτήτες

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 27 Δεκ 2025 | 12:01

Oι ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2026

Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 19 Δεκ 2025 | 10:50

Τέλος τα ενοίκια "μαϊμού" των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα "φακελωθούν" τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να "χτυπήσει" τα υποδηλωμένα ενοίκια.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Δεκ 2025 | 07:34

Αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών λόγω έκπτωσης ΕΝΦΙΑ - Βουτιά στις αποζημιώσεις

Το 2024 ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιουσίας ανήλθε σε 1,34 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2023.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2025 | 10:15

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης - 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι άστεγοι

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 16 Δεκ 2025 | 07:10

Χιλιάδες νέες κατοικίες "ρίχνουν" στην αγορά κατασκευαστές λόγω Golden Visa

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε τα σπίτια αυτά να απαγορεύεται να αξιοποιηθούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 14 Δεκ 2025 | 08:02

Πρόγραμμα μαμούθ 500 εκατ. ευρώ θα επιδοτεί έως 80% - 90% τη δαπάνη ανακαίνισης των παλιών ακινήτων

Η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στα μεταχειρισμένα ακίνητα για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό πρόβλημα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Δεκ 2025 | 07:25

Ωρα εξαγγελιών για το στεγαστικό: Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι - Τι θα γίνει με ενοίκια και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 08 Δεκ 2025 | 07:32

ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων για πλασματικά ενοίκια - Φρένο στη φοροδιαφυγή με την ηλεκτρονική πληρωμή

Ελέγχους σε μισθωτήρια συμβόλαια με εξωπραγματικά χαμηλά ενοίκια, ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΑΑΔΕ 03 Δεκ 2025 | 12:07

Μέτρα μετά το φιάσκο με τα ενοίκια των 5 και 10 ευρώ - Στο τραπέζι σχέδιο ξεκαθαρίσματος των μισθωτηρίων

Σε λιγότερο από έναν μήνα, η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για τον αριθμό των λαθών που έγιναν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης των ενοικιαστών.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 28 Νοε 2025 | 07:05

Σήμερα η επιστροφή ενοικίου στους δικαιούχους – Ανάσα για ένα εκατ. ενοικιαστές

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα, έπειτα από την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων ανάμεσα στις φορολογικές δηλώσεις και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια της ΑΑΔΕ.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 26 Νοε 2025 | 08:51
ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ 21 Νοε 2025 | 14:13

Gov.gr Wallet: Ξεκινά η πρόσβαση στην ψηφιακή εικόνα ακινήτων από 21 Νοεμβρίου

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί "σε λειτουργία" από το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Νοε 2025 | 09:04

Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά - Τι συμβαίνει σε βόρεια και νότια προάστια

Ο βασικός "ένοχος" για το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών διαθέσιμων είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, φαίνεται να είναι ο τεράστιος όγκος των κλειστών κατοικιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 08:03

Στις 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενός ενοικίου: Ποιους αφορά - Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 14:19

Αναζητούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με "ζεστό χρήμα" - Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και ο κόφτης

Ουσιαστικά, αναζητούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αφήσει αναξιοποίητη την περιουσία τους για οικονομικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 08:54

Ποιοι θα πάρουν σπίτι με επιδότηση - Ολα τα νέα κριτήρια

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" διευκολύνει την απόκτηση στέγης από άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 13:04

Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε - Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Άλλο ένα "χαρτί" για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος ρίχνει στην αγορά η κυβέρνηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 07:43

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα "μαύρα" στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι προβλέπει

Από κόσκινο περνάει η εφορία τούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων και, εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο από το αναγραφόμενο, επανυπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και επιβάλλει πρόστιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2025 | 08:24

Τριετής φοροαπαλλαγή ενοικίων: Τι αλλάζει, ποιοι τη δικαιούνται, πότε χάνεται για τους ιδιοκτήτες

Με τις αλλαγές που επέρχονται, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος όσοι εκμισθώνουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή για 36 συνεχόμενους μήνες.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 07:49

Η εφορία επιστρέφει ποσά ΕΝΦΙΑ από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Τα ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν κατά την εξαετία 2014-2019 θα λάβουν πίσω από την εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 12 Νοε 2025 | 14:24

Εκτοξεύτηκε το κόστος επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων: Δυσεύρετοι και πανάκριβοι υδραυλικοί και μπογιατζήδες

Ακριβότερα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμοί – Τριπλάσιος ρυθμός αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 08:17

Airbnb: Ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας "υποψήφιες" για μπλόκο στην έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Σε ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας είναι πιθανό να ισχύσει η απαγόρευση έκδοσης νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Νοε 2025 | 10:42

Εκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων: Επεκτείνεται ως το τέλος του 2026 - Τι πρέπει να ξέρουμε

Οι δαπάνες ανακαίνισης και επισκευής των ακινήτων κατανέμονται στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής.

ΗΛΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 13:04

Απάτη και στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω": Επιτήδειοι δήλωσαν το ίδιο σπίτι... 20 φορές

Χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα κατατέθηκαν μόνο από την Ηλεία και το καμπανάκι χτύπησε κόκκινο.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ 06 Νοε 2025 | 07:49

Τα δύο ακίνητα "φιλέτα" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που βγάζει σε διαγωνισμό ο ΕΦΚΑ

Δύο διατηρητέα ακίνητα, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βγάζει σε διαγωνισμό προς αξιοποίηση ο ΕΦΚΑ.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 05 Νοε 2025 | 12:43

Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026

Ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, που θα πλήξει και την ανάπτυξη περισσότερων προσιτών επιλογών στέγασης, προβλέπουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

ΣΤΟ ATHENS TAX FORUM 2025 04 Νοε 2025 | 17:32

Πιερρακάκης: Νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό - Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών και η μείωση των άμεσων φόρων

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος στέγασης.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 04 Νοε 2025 | 09:47

Απρόσιτα τα καινούρια διαμερίσματα για τους περισσότερους Έλληνες αγοραστές - Τιμές έως 7.275 ευρώ/τ.μ.

Η απόκτηση ενός σύγχρονου, "πράσινου" και θωρακισμένου αντισεισμικά ακινήτου, αποτελεί "προνόμιο" λίγων, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη την δεκαετία του 2000

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ 03 Νοε 2025 | 16:15

"Ώρα μηδέν" για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων: Με διπλό ΕΝΦΙΑ πιέζει η κυβέρνηση τις τράπεζες

"Γκάζι" σε τράπεζες και servicers για την αξιοποίηση των διαμερισμάτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 10:49

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι μου": 520.000 τα κλειστά ακίνητα, γερασμένα τα μισά

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε το νέο πρόγραμμα να δώσει λύσεις στη στεγαστική κρίση.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 29 Οκτ 2025 | 12:09

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι" με κρατική επιδότηση: Για να μπουν νέα σπίτια στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια

Στροφή πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων – Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις – Γιατί μένουν στα αζήτητα τα επιδοτούμενα δάνεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 29 Οκτ 2025 | 08:11

Περισσότερες αλλά μικρότερης επιφάνειας οι νέες κατοικίες που θα κατασκευαστούν

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που κατήργησε τα "μπόνους" δόμησης του ΝΟΚ, βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 26 Οκτ 2025 | 08:26

"Ξεκλειδώνουν" χιλιάδες ακίνητα: Όλα τα κίνητρα και τα οφέλη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή τουλάχιστον τα προηγούμενα τρία χρόνια, απαλλάσσονται για 36 συνεχόμενους μήνες από το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Οκτ 2025 | 08:01

Κλειστά ακίνητα: Εως 900.000 κατοικίες είναι σήμερα κενές σε όλη τη χώρα

Μία από τις "αιώνιες" παθογένειες της αγοράς ακινήτων, που κρατά κλειστά και αναξιοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, εν μέσω στεγαστικής κρίσης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ 23 Οκτ 2025 | 07:49

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που "εξαφάνισαν" από την αγορά χιλιάδες κατοικίες

Τα νοικοκυριά που αναζητούν στέγη βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ξέφρενη κούρσα τιμών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2025 | 13:21

Σχεδόν τα μισά προς πώληση ακίνητα είναι γερασμένα - Οι ιδιοκτήτες ζητούν ό,τι τιμές... θέλουν

Μεταξύ του 1960 και του 1981 έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα προς πώληση σπίτια

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 22 Οκτ 2025 | 07:17

Ολο το νέο πακέτο μέτρων για τη στεγαστική κρίση - Πώς θα αυξηθεί η προσφορά σπιτιών

Στις βασικές αλλαγές του νέου προγράμματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

REAL ESTATE 21 Οκτ 2025 | 07:45

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πώς η ηλικία των αγοραστών αλλάζει την αγορά ακινήτων - 1 στους 4 επενδυτές κάτω των 40 ετών

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, όμως αυτό που ξεχωρίζει πλέον είναι η ηλικία τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 21 Οκτ 2025 | 07:32

Επιδότηση ενοικίου: Εως τις 20 Νοεμβρίου η καταβολή - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς αιτήσεις ή επιπλέον δικαιολογητικά, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία αντλούνται απευθείας από τις δηλώσεις μίσθωσης και τις φορολογικές δηλώσεις.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 20 Οκτ 2025 | 22:00

Τα πάνω και τα κάτω του ΕΝΦΙΑ για το 2026 - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι εκπτώσεις φόρου – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα 50% - Πότε ισχύει το 20% και πότε εφαρμόζονται συνδυαστικά και οι τρεις εκπτώσεις

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Οκτ 2025 | 13:40

Τσουκαλάς για στεγαστική κρίση: Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός;

"Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα", ερωτά ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2025 | 11:26

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο για τα ακίνητα και ποιοι περισσότερο

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2026 θα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της χώρας με έως 1.500 κατοίκους.

"ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ" 19 Οκτ 2025 | 08:38

ΝΟΚ: "Ξεπαγώνουν" 3.000 κτίρια - μεγαθήρια, θα συνεχίζεται η κατασκευή με πληρωμή τέλους ή με "έργα αναβάθμισης"

Με ένα ποσό ή έργα για το Δήμο και την κοινότητα θα μπορούν να συνεχιστούν ακίνητα-μεγαθήρια που έκαναν χρήση του ΝΟΚ

AIRBNB 17 Οκτ 2025 | 08:25
16 Οκτ 2025 | 09:09

Στεγαστική Κρίση: Μικρότερα τα σπίτια που μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν τα νοικοκυριά

Οι Έλληνες μένουν πλέον σε σπίτια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και δεν τους ικανοποιούν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ 15 Οκτ 2025 | 08:44

Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στερούν ακίνητα από την αγορά κατοικίας

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την ανάληψη της υποχρέωσης τακτοποίησης των προς πώληση κατοικιών από τους αγοραστές και όχι τους πωλητές.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 15 Οκτ 2025 | 08:30

Πώς το Δημόσιο θα εντοπίζει τα ακίνητα από τις σχολάζουσες κληρονομιές - Ο ρόλος του Περιουσιολογίου

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει και δεν έχουν κληρονόμους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 06:55

Ερχονται νέα προγράμματα 2 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών

Με βάση την απογραφή κτιρίων του 2021, μόλις το 11,6% των κατοικιών είναι ηλικίας έως 25 ετών. Το υπόλοιπο 88,4% είναι από 25 ετών και πάνω.

ΤΙΜΕΣ, ΖΗΤΗΣΗ 12 Οκτ 2025 | 10:21

Η αθηναϊκή αγορά κατοικίας αλλάζει μορφή: Από τις βίλες έως τα εργοστάσια και τα μεσοαστικά διαμερίσματα

Νέες πολυκατοικίες και κτίρια κατασκευάζονται με προδιαγραφές που διαφέρουν ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν

12 Οκτ 2025 | 09:14

Στεγαστικό: 8+1 νέα μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Ξεκινούν από τον Νοέμβριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Οκτ 2025 | 08:14

Αφορολόγητα ενοίκια για τρία χρόνια σε όσους ανοίγουν κλειστά ακίνητα – Τι αλλάζει

Οι αλλαγές δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες, με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΑΔΕ 06 Οκτ 2025 | 07:19

Ακίνητα: Αυξημένες οι γονικές παροχές, μειωμένες οι αγοραπωλησίες

Περισσότερα από 24.800 ακίνητα συνολικής αξίας 2,62 δισ. ευρώ, άλλαξαν χέρια στο οκτάμηνο τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που έχουν αναρτηθεί.

ATHENS RIVIERA FORUM 2025 05 Οκτ 2025 | 08:34

Η Ριβιέρα της Αθήνας ως διεθνές brand: Από την κοσμοπολίτικη παράδοση στην έξυπνη πόλη του αύριο

Γεωγραφικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα εκτείνεται κατά μήκος μιας εντυπωσιακής ακτογραμμής 70 χιλιομέτρων, από τον Πύργο του Πειραιά έως το Ακρωτήριο Σούνιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Οκτ 2025 | 08:14

Νέα εποχή για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα - Πώς αλλάζει την αγορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ιστορικά ρεκόρ σημειώνει η βραχυχρόνια μίσθωση - Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις.

ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Οκτ 2025 | 12:09

Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα στις πολυκατοικίες - Τι πρέπει να προσέχουν διαχειριστές, ιδιοκτήτες και ένοικοι

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είναι λίγα τα θέματα που αναδείχτηκαν αλλά απασχολούν μέχρι και σήμερα χιλιάδες ένοικους και διαχειριστές πολυκατοικιών.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2025 | 07:00

Νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από 2,2 δισεκ. ευρώ το 2025 - Το 1/3 θα είναι "Σπίτι μου 2"

Μετριοπαθή αύξηση σε χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων περίπου 20% από πέρυσι, προβλέπουν τώρα τραπεζικά στελέχη.

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Οκτ 2025 | 16:19

Βέφα Αλεξιάδου: Η περιουσία που αφήνει στους κληρονόμους - Η βίλα, τα καταστήματα και το σπίτι που αγαπούσε πολύ

Οι λεπτομέρειες για τα ακίνητα και τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αφήνει πίσω της η Βέφα Αλεξιάδου

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 29 Σεπ 2025 | 09:47

Οι 3 νέες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων - Και εξάμηνα μισθωτήρια για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

Επέκταση της φορολογικής απαλλαγής και σε διαμερίσματα άνω των 120 τ.μ – Επαφές με τράπεζες και servicers για να πέσουν τα δικά τους διαμερίσματα στην αγορά – "Δεξαμενή" και οι κληρονομιές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 29 Σεπ 2025 | 09:05

Νέοι αυστηροί όροι για τα Airbnb από την 1η Οκτωβρίου – Μεγάλα τα πρόστιμα

Δύο μέρες απομένουν μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 09:28

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια διόρθωση στις τιμές των ακινήτων - 100% αύξηση στην Αττική

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% στην Αττική, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναβάλουν την απόφαση αγοράς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:36

Επίδομα ενοικίου: "Κλειδί" οι δηλώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια – Στους ιδιοκτήτες η ενίσχυση

Οι φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία, θα αποτελούν το "κλειδί" για τη χορήγηση του επιδόματος του ενός ενοικίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 24 Σεπ 2025 | 11:35

ΝΟΚ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για να ανατρέψουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων

Τη δική τους μάχη είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργολάβοι για να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση κατά του ΝΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 08:55

Airbnb: Τα SOS της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες - Τι ισχύει για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και διάρκεια μίσθωσης

Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα τύπου Airbnb για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτικό οδηγό.

19 Σεπ 2025 | 11:19

Η ΕΤΑΔ αξιοποιεί ανενεργά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα

Τρεις διαγωνισμοί σε εξέλιξη σε Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη και Αγ. Νικόλαο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Σεπ 2025 | 14:07

Ερχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ακινήτων- Για να βγουν στην αγορά και άλλα διαμερίσματα

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών καλείται να "κλειδώσει" τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΤΕ 18 Σεπ 2025 | 08:07

Διπλασιάστηκαν οι τιμές των ακινήτων στην Αττική από το 2017 έως σήμερα

Αυξημένες κατά 100% εμφανίζονται οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική, από το χαμηλότερο σημείο τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μέχρι το φετινό β' 3μηνο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Σεπ 2025 | 09:27

Τάσεις και προβλέψεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων - Οι κατηγορίες

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταγράφηκαν από τις απόψεις των ειδικών, είναι αισιόδοξες.

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΤΕΓΟΙ" 16 Σεπ 2025 | 10:35

Ερευνα σοκ για τη στεγαστική κρίση: Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο ή δόσεις δανείου

Για τους νέους 18 έως 34 ετών η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το 72% όχι μόνο δε μπορούν να ενοικάσουν το δικό τους σπίτι, αλλά εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 13 Σεπ 2025 | 08:26

Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων – Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους.

ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ 12 Σεπ 2025 | 12:22

Ανοιξε η διαθήκη του Αρμάνι: Αυτοί είναι οι χρυσοί κληρονόμοι της αυτοκρατορίας - Η τελευταία επιθυμία του

Άνοιξε στο Μιλάνο η διαθήκη του μεγάλου σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 09:23

Για ποιους σχεδιάζεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για ένα μέτρο που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο και φαίνεται ότι θα ενταχθεί εκτός απροόπτου στο καλάθι της ΔΕΘ.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ 28 Αυγ 2025 | 12:04

Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου "αδράνειας" στα κλειστά ακίνητα

Ο νέος φόρος θα λειτουργούσε ως ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 25 Αυγ 2025 | 07:42

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά που έρχονται τον Σεπτέμβριο

Βαριά και επώνυμα σφυριά που αφορούν άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, γνωστά πρόσωπα της αγοράς και εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει η ατζέντα των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΘ 18 Αυγ 2025 | 10:41

Έρχεται διπλό κίνητρο για επενδύσεις σε κατοικίες: Νέα κλίμακα και φορολογικά "δώρα"

Τα κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων αναμένεται να γίνουν πιο ελκυστικά για όσους θα αποφασίσουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 16 Αυγ 2025 | 08:33
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΦΟΡΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 14 Αυγ 2025 | 19:21

Times of Israel: Ο δήμος της Ιερουσαλήμ πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

Η διαμάχη του δήμου με τις εκκλησίες που κατέχουν ακίνητα στην Ιερουσαλήμ σχετίζεται με τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ 02 Αυγ 2025 | 10:45

Φοιτητές, τουρίστες, επενδυτές: Οι νέοι πρωταγωνιστές που εκτοξεύουν τις τιμές στην αγορά κατοικίας

Η εικόνα της αγοράς κατοικίας το καλοκαίρι του 2025 είναι πολυεπίπεδη και δυναμική

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Ιουλ 2025 | 18:06

"Ακτινογραφία" των 145.500 ακινήτων που πωλούνται στη χώρα - Πανάκριβα τα σπίτια, πού κοστίζει το τετραγωνικό 6.200 ευρώ

Μέση τιμή πώλησης άνω των 180.000 ευρώ για τα 60 τετραγωνικά – Λιγότερες από 150 αγγελίες πώλησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουλ 2025 | 08:45

"Μάχες χαρακωμάτων" ιδιοκτητών και ενοικιαστών εν μέσω θέρους - Σύγκρουση για τις εξώσεις χωρίς δικαστήριο

"Μας φαίνεται πραγματικά αδιανόητη η συγκεκριμένη κίνηση εν μέσω της στεγαστικής κρίσης, που βιώνουν σήμερα οι ενοικιαστές".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Ιουλ 2025 | 06:55

Ο "χάρτης" των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα - Οι τιμές σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς

Οι τιμές παραμένουν ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες αγορές εξοχικής κατοικίας στην λεκάνη της Μεσογείου.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 29 Ιουλ 2025 | 18:04

Εφιάλτης η ενοικίαση μικρού διαμερίσματος: Πού ζητούν 900 ευρώ για ένα δυάρι και οι περιοχές χωρίς... σπίτια

Η εικόνα που καταγράφεται σε δεκάδες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, η προσφορά διαμερισμάτων έως 80 τετραγωνικά έχει περιοριστεί

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Ιουλ 2025 | 10:26

Αυξάνονται τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση στα νότια προάστια - Οι τιμές ανά περιοχή

Σημαντική αύξηση καταγράφει η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση στα νότια προάστια, σε πλήρη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά ακινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 28 Ιουλ 2025 | 07:04

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας που μεταμορφώνονται σε ξενοδοχεία

Η αναβίωση εγκαταλελειμμένων διατηρητέων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιουλ 2025 | 08:44
ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 24 Ιουλ 2025 | 10:14

Αθηναϊκή Ριβιέρα: "Σκαρφαλώνει" στη διεθνή κατάταξη με τις ακριβότερες περιοχές στην Ευρώπη

Διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της η Αθηναϊκή Ριβιέρα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές πολυτελών κατοικιών σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 23 Ιουλ 2025 | 11:24

ΑΑΔΕ: Βραχυχρόνιες μισθώσεις – Διευκρινίσεις για διακοπή ΑΜΑ και εγγραφή νέων ακινήτων

Διευκρινίσεις για το ισχύον καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων